Skip to main content

Aarhus slog ring om sit hospital: Overlægerådet har "en god fornemmelse"

Flere tusinde borgere og ansatte dannede kæde om Aarhus Universitetshospital. Formand for overlægerådet ved Aarhus Universitetshospital, Niels Juul, har "en god fornemmelse for, at der vil blive fundet en vej ud af de nuværende problemer".
Aarhus slog ring om hospitalet. Foto: Hans Michael Betsch.
Aarhus slog ring om hospitalet. Foto: Hans Michael Betsch.

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

29. maj 2019
4 min.

Samme dag, som der fra flere sider kom signaler om politisk vilje til at finde en løsning på de økonomiske forhold på Aarhus Universitetshospital, tog de ansatte selv affære. Med den hidtil største markering slog mellem tre og fire tusinde tirsdag ring om hospitalet, og arrangørerne var yderst tilfredse:

”Det var helt ud over forventning. Vi nåede hele vejen rundt, og mange steder stod folk virkelig tæt. Jeg er helt overvældet. Det var en meget stor succes, og stemningen var god og optimistisk”, siger én af talsmændene, overlæge på Neurologisk Afdeling, Paul von Weitzel-Mudersbach, AUH.

Han er ikke mindst glad for den følelse af samhørighed, manifestationen gav. Holdningen var, at uanset fag, står vi sammen om hospitalet, for det er vores fælles arbejdsplads.

”Det var naturligvis mest ansatte, der dannede kæden, men der kom også borgere fra byen for at være med. Der var en dame på 91 år fra Viby, som sagde, at hun ville være med til at værne om hospitalet. Det var en markering, der virkelig gjorde noget godt for stemningen i en tid, hvor det med de mange besparelser er helt uoverskueligt, og hvor mange tænker ’okay, hvem er den næste, er det mig?’ Her kunne man få følelsen af at gøre noget,” siger Paul von Weitzel-Mudersbach.

Underfinansiering

Fra en række landspolitikerne er der kommet meldinger, der tyder på, situationen på Aarhus Universitetshospital og en forventet lignende situation på andre supersygehuse, når de skal flytte til nye rammer, vil blive et emne ved de kommende forhandlinger mellem staten og Danske Regioner.

Formand for overlægerådet ved Aarhus Universitetshospital, Niels Juul, tror da også på, at der vil blive arbejdet for en form for løsning, men for ham handler det ikke blot om den aktuelle sparesituation i Aarhus.

”Jeg har en god fornemmelse for, at man i de økonomiske forhandlinger vil dykke ned i det her, og så må vi jo håbe, at det munder ud i noget med substans i. Foreløbig må vi læne os op ad den håndsrækning, vi har fået fra Region Midtjylland, og som gør, at vi ikke skal spare det fulde beløb i år. Men det er jo ikke en varig løsning, og jeg kunne rigtig godt tænke mig, at vi fik løst det mere permanente problem, der er på sundhedsområdet”, siger Niels Juul.

Han undrer sig over, at sundhedsområdet nærmest er ikke-eksisterende i den politiske debat, der ellers kører på højtryk netop nu.

”Politikerne har i valgkampen fokuseret på klima og indvandrere og over én kam nærmest undgået at tale om sundhedsområdet og situationen på vore hospitaler. Men det er bydende nødvendigt, at der findes en varig løsning på de problemer, underfinansieringen af både AUH og andre hospitaler medfører”, siger formanden for overlægerådet ved AUH.

Han er ikke i tvivl om, at når man kan finde en milliard til en nærbane ved Billund eller en milliard til grænsebomme, så kan man også finde de penge der skal til, for at hospitalerne ikke er underfinansieret.

”Jeg tror faktisk, at befolkningen godt vil betale for det. Jeg tror, at også rigtig mange af dem, der stemmer borgerligt, hellere vil have lidt mere sundhed end at have 100 kroner mere til næste flaske rødvin”, siger Niels Juul.

Dialogmøde

Tirsdag mødtes de ansatte og hospitalsledelsen til dialogmøde, og det hilser overlægerådets formand velkomment. Mødet gjorde det muligt at stille en række spørgsmål, og selv om det i sig selv ikke ændrer noget, er det en godt måde at få mulighed for at få drøftet situationen på, mener Niels Juul.

”Der var selvfølgelig mange gange, hvor ledelsen måtte slå ud med armene og meddele, at ’det ved vi godt’, eller at ’det prøver vi at gøre noget ved’. Det var lidt som at holde møde med politikere, man får sjældent noget konkret med hjem. Men jeg synes, vi skal anerkende ledelsen for, at de stiller op. Det var i sig selv fint, selv om de jo ikke kan stå og love noget ’for åben skærm,’” siger Niels Juul.

Læs mere om Aarhus Universitetshospital:

Politikere slår ring om Aarhus Universitetshospital

Overlægerådet i Aarhus: Skal vi ofres på det politiske alter?

Overlæger i Aarhus: Vores status som universitetshospital er i fare

”Det her er jo en kæmpe udfordring for alle de nye supersygehuse”

Ledende overlæge om prikkerunde: ”Det er den sværeste arbejdsdag, jeg har haft”