Skip to main content

Århus Sygehus mangler samtalepartnere

Journalist Ulrich F. Quistgaard, ulrich.quistgaard@pol.dk

5. sep. 2008
4 min.

På 1. sal ved siden af lægekontoret på Onkologisk Afdeling på Århus Sygehus ligger et 50 kvadratmeter stort værelse øde hen. Størrelsen på et lille vindue i væggen, der slipper et svagt lys ind i det mørke rum, vidner lige som projektoren i loftet og mikrofonen på bordet om rummets tiltænkte funktion - et videokonferencerum til afdelingens lungemedicinere. Værelset har stået klar til brug i næsten et år, men lægerne har ikke nogen at snakke med.

»Vi er ikke oppe at danse endnu, for vi mangler dem, personalet vi skal kommunikere med. De har ikke købt udstyret, og så kan vi jo ikke bruge vores rum til videokonferencer med dem«, siger overlæge Peter Melgaard, der har ansvar for lungecancer på sygehusets onkologiske afdeling.

Der ligger fem udredende lungemedicinske afdelinger i Region Midtjylland, som mødes fysisk to gange om ugen til store lungekonferencer. Peter Melgaard har igennem længere tid forsøgt at overbevise de andre afdelinger om fordelene ved, at de hver især anskaffede sig videokonferencerum.

Ingen bagdele

»Fordelene er absolut meget åbenlyse for alt og alle, efter min mening. Jeg kan simpelthen ikke se nogen bagdele for nogen som helst ved videokonferencerum, men vi har virkelig måttet diskutere det med de andre lungemedicinere«, siger overlægen, som dog føler, at kollegaerne på de andre afdelinger efterhånden er enige i, at videokonferencerum kan spare mange mennesker en masse tid.

Ideen er, at man holder møder med hinanden ved hjælp af videokameraer og store fladskærme og på den måde undgår unødvendig transporttid, når alle eksperter skal samles fysisk på samme sted. Samtidig kan lungemedicinerne udrede, visitere og finde en behandlingstid til patienterne under samme videokonference og dermed undgå at vente på, at patienternes papirer skal sendes frem og tilbage mellem hospitalerne.

»Det vil sige, at patienterne allerede kan få en behandlingstid under diagnosesamtalen. Så lungepatienterne vil hurtigere komme igennem forløbet, og det er en rigtig god ide på alle leder og kanter og målt med alle målestokke. Rummet er lavet, for at patienterne kan komme i behandling hurtigst muligt«, fastslår Peter Melgaard.

Hovedårsagen til, at Århus Sygehus anskaffede sig udstyret, var altså, at lungemedicinerne skulle kunne afholde nogle hurtige og direkte multikonferencer med kollegaerne på hospitalerne i Randers, Viborg og Herning. Men afdelingens it- og epj-ansvarlige Jens Warfvinge forklarer, at rummet derudover også kan bruges til undervisning.

»Når vi møder spændende personer på konferencer og vil have dem til at forklare om det nyeste inden for eksempelvis strålebehandling eller kemoterapi, kan vi få dem ud via videokonference i stedet for, at de skal tage herover. Men så langt er vi ikke nået endnu«, siger Jens Warfvinge, der fortæller, at udstyret kan bruges af alle.

Selv de it-forskrækkede lærer det

»Det er utroligt let at bruge. Nogle overlæger kan godt være lidt it-forskrækkede, men på trods af det lærer de alligevel udstyret at kende på fem minutter«, fortæller den it-ansvarlige.

Han havde håbet på, at de andre regionshospitaler var hoppet med på ideen om videokonferencer med det samme.

»Når de andre ikke har villet foretage investeringen, er der ingen fidus ved det. Så kan vi lige så godt tage telefonen«, siger han.

Videokonferencerummet på Århus Sygehus er installeret med noget af det bedste udstyr på markedet og løber rundt regnet op i 200.000 kroner. En billigere løsning behøver dog ikke en gang at koste det halve, og overlæge Peter Melgaard mener da heller ikke, at prisen har været baggrunden for kollegaernes skepsis.

»Det er enormt billigt i forhold til andet hospitalsudstyr og i virkeligheden pebernødder på vores budget. Derfor burde alle hospitaler have udstyret, men man skal nok bruge lidt tid til at se, hvad det kan bruges til, inden man bliver klar over sit behov for det«, siger Peter Melgaard.

Han forestiller sig, at videokonferencerum i fremtiden vil blive udbredt på mange afdelinger på hospitaler over hele Danmark på grund af de mange fordele og den forholdsvis lave pris. De andre afdelinger på Århus Sygehus er velkomne til at låne videokonferencerummet, men det er kun et spørgsmål om tid, inden de får deres eget, mener overlægen.

»Hvis man har et kommunikationsbehov på en afdeling, er det vigtigt, at konferencerummet står lokalt, for så bliver det brugt. Her i starten kan de sagtens låne vores, men på lang sigt får de nok deres eget. På det tidspunkt vil man nok også videokommunikere internt på sygehuset, så man også sparer tid på den måde«, siger han og fortsætter:

»Lige nu går vi først og fremmest bare og venter på, at de andre hospitaler får købt deres udstyr og sætter det op. Så er vi sådan set klar. Og det kommer forhåbentlig til at ske i løbet af efteråret«, håber Peter Melgaard.