Skip to main content

Aarhus Universitetshospitals elektroniske syvmileskridt

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

18. nov. 2011
3 min.

Aarhus Universitetshospital har nu taget det store skridt ind i EPJ-tidsalderen.

Det skete, da store dele af hospitalet i oktober gik i gang med at implementere den regionale elektroniske patientjournal MidtEPJ.

Hospitalsdirektør Gert Sørensen peger på tre forhold, der er specielle for universitetshospitalers overgang til EPJ:

"Vi har afdelinger med meget højt specialiserede behandlinger, og her er det helt afgørende, at det er muligt at tilpasse EPJ. Det kan vi allerede nu konstatere, at det er, og at vores it-afdeling forholdsvis let selv kan gøre det ud fra slutbrugernes ønsker. Derudover betyder de mange specialiserede behandlinger, at vi får en del patienter fra andre regioner, som der skal afregnes med. Et modul til denne afregning er nu for første gang i drift. Endelig er der forskningsdelen, hvor vi på sigt får mulighed for at trække tal og data ud af systemet og dermed ikke skal gennemgå journaler manuelt for at hente relevante data til forskning. Indberetning til de forskellige kliniske databaser, som findes på landsplan, vil også på sigt skulle ske direkte fra EPJ, så dobbeltindtastninger undgås", siger Gert Sørensen.

"En udfordring"

I Aarhus var Dermatologisk Afdeling pionerer, da denne afdeling som den første overgik til EPJ i maj. Herfra siger overlæge, dr. med. Karsten Fogh, at de i dag ikke kunne tænke sig at gå tilbage til det gamle system, men at der stadig er noget, der kan blive bedre.

"Ja, én af ankerne er nok, at det stadig er svært at få overblik. Det håber jeg kan blive bedre. Men det er en klar fordel, at alle oplysninger altid er til stede og tilgængelige, og jeg kan for eksempel hjemmefra gå ind og hente relevante data, hvis en vagthavende kollega ringer med et problem. Vi havde i forvejen tilpasset systemet til vores afdeling, men vi byggede nok i første omgang for mange detaljer ind. Vi er derfor gået tilbage til en mindre detaljerigdom, så systemet er enklere at arbejde med", siger Karsten Fogh.

Klinisk professor i neurokirurgi, Jens Christian Sørensen, har i skrivende stund levet med EPJ et par uger på Neurokirurgisk Afdeling.

Han mener, at overgangen er gået "rimelig godt":

"Dette er en udfordring, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det er den vej, vi skal. I forvejen fik vi billeder og laboratoriesvar elektronisk, så det nye er tekstdelen. Det skal vi vænne os til, men det var jo også nyt, da vi gik over til digitale billeder. Nu står der en pc'er som erstatning for journalerne, og det vil helt klart blive en lettelse i hverdagen. Blot vi har cpr-nummeret på en patient, kan vi her og nu trække de data, vi har brug for, uden at skulle ulejlige en lægesekretær med at finde journalen."

På Aarhus Universitetshospital tages det sidste skridt den 19. marts, hvor hele Skejby på én gang tager MidtEPJ i brug.

Hermed er hele universitetshospitalet ikke kun gået over til den elektroniske journal, det er også første gang, man på tværs af matrikler og afdelinger kører med samme system.