Skip to main content

Aarhus vil have færre »svingdørspatienter«

JournalistKurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

1. jun. 2011
3 min.

Mange ældre og skrøbelige medicinske patienter ender på hospitalet igen inden for en måned efter udskrivning, og en del kronikere bliver utrygge ved forværring og genindlægges, selv om der måske var andre muligheder. Nu vil Aarhus Kommune og Region Midtjylland have antallet af genindlæggelser ned. Det skal et konkret projekt bidrage til, og her er opfølgende besøg et vigtigt element. Planerne blev undfanget på et udviklingsdøgn, hvor også sygehuse og de praktiserende læger deltog, og formand for praksisudvalget, praktiserende læge Bruno Melgaard Jensen, hilser initiativet i Aarhus Kommune velkomment:

»Projektet er fortsat i en meget tidlig fase, hvor der ikke er indgået nogen aftale med os, så endnu er der ikke noget konkret. Men det er i sig selv positivt, hvis vi får et projekt, hvor alle tre instanser er med: kommunen, regionen og os. Det sker ikke så tit.

Intentionerne er blandt andet at benytte telemedicinske løsninger, så den praktiserende læge kan være med på videolink, for eksempel når hjemmesygeplejersken er på besøg i hjemmet. Det kan være en god ide. Vores opgave som praktiserende læger er jo at tage vare på vore patienter, og vi ved udmærket, at det er en belastning for patienten hurtigt at skulle indlægges igen. Når vi indlægger/genindlægger, er det fordi, det er nødvendigt. Antallet af genindlæggelser er steget fra 2009 til 2010, men overordnet set kan der jo ikke på et år være sket en så drastisk forværring i patienternes tilstand. Derfor må det være et sted i systemet, det er galt, og vi ved jo, at der på hospitalerne er et meget stort pres for at få patienterne udskrevet så hurtigt som muligt«.

Videokonsultation

Bruno Melgaard Jensen henviser til, at der allerede nu i den vestlige del af regionen kører et projekt med tilbud om opfølgende hjemmebesøg til nyudskrevne patienter, og at de praktiserende læger er gået positivt ind i dette projekt. Her er det et tilbud for patienter på 78 år og derover, mens det i Aarhus Kommune skal udvides, så også patienter under 78 år kan få opfølgende hjemmebesøg, hvor den praktiserende læge deltager, evt. via videolink.

Planen er at lade dette projekt følge af yderligere to delprojekter, der specielt henvender sig til patienter med kroniske sygdomme. De skal have mulighed for at kommunikere med egen læge, sygehuset og kommunen gennem videolink, og der skal være mulighed for faste videokonsultationer, så man kan følge patientens tilstand.

Regionspraksiskoordinator, praktiserende læge Jens M. Rubak, ser frem til, at man gennem en konkret indsats forsøger at få antallet af »svingdørspatienter« ned. Han har været primus motor i en undersøgelse, hvor der i Skive-Viborg-området blev set ind bag årsagerne til genindlæggelser:

»Der er tre årsager, der specielt falder i øjnene: For det første er det et problem, hvis lægen ikke efter kl. 16 kan få kontakt med kommunen, så der kan findes hjælp til at ,bære igennem` til næste dag. Her kan lægen være nødt til at indlægge, hvor en løsning med observation muligvis havde været tilstrækkelig. For det andet er sygehusene nogle gange for hurtige til at hjemsende, og for det tredje er der også tilfælde, hvor praksissektoren gennem en mere proaktiv indsats kunne have forhindret genindlæggelse«, siger Jens M. Rubak.

Hvis erfaringerne fra projektet i Aarhus bliver gode, skal indsatsen muligvis udbredes til hele regionen.