Skip to main content

Ægte tryghed i kommunerne

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

28. jan. 2013
3 min.

Minisygehuse, tryghedshoteller og akutsenge er tæt på at blive standardvendinger rundt om i de kommunale forvaltninger. I den seneste tid har både Billund og Lemvig Kommuner meldt sig på banen med hver sin model for, hvordan patienter med f.eks. blærebetændelse, lungebetændelse eller væskemangel kan få den nødvendige hjælp.

Lægeforeningen har meldt klart ud, at vi er bekymrede for, at de nye tilbud omtales som minisygehuse og akutsenge. Det sender det signal, at her er tale om behandling som på et sygehus - blot i mindre skala. Det er uheldigt i en tid, hvor sygehusbehandling for at højne kvaliteten netop samles på færre enheder. Kommunerne skal være opmærksomme på, at de bevæger sig ind i en gråzone, hvor patienterne bliver indlagt til pleje og behandling på de nye kommunale sengepladser uden den nødvendige lægelige udredning.

Men det betyder ikke - som vi er blevet skudt i skoene - at Lægeforeningen er modstander af fornyelse i sundhedsvæsenets tilbud til udvalgte patientgrupper. Tværtimod. Vi støtter, at patienter med behov for avanceret pleje og menneskelig omsorg har mulighed for at få den i kommunale tilbud, tæt ved hjemmet. Tilbuddene skal ses i sammenhæng med det øvrige sundhedsvæsen og gerne udvikles i et tæt samarbejde mellem kommuner, regioner og almen praksis.

Det faktum, at stadig flere behandlinger udføres på færre sygehuse, og ofte ambulant, betyder, at især ældre patienter har brug for en mere intensiv pleje, end det er muligt at tilbyde i et privat hjem.

Genindlæggelser kan forebygges, og mange patienter vil sikkert sætte stor pris på at være tættere på de vante rammer. I det hele taget kan der være god grund til at styrke plejen og omsorgen i det kommunale tilbud, som i mange tilfælde desværre er barberet ned til et minimum. Så der er fra Lægeforeningens side ubetinget opbakning til at revitalisere den del sundhedsvæsenet.

Det, som vi så til gengæld beder om, er, at der er sikkerhed for den nødvendige lægelige visitation. Det kræver et lægeligt øje at vurdere, om en patient skal på sygehuset eller kan klare sig med avanceret pleje i et kommunalt tilbud. Det er et helt uomgængeligt krav fra Lægeforeningen. Ældre, svage patienter skal som alle andre have den grundige udredning, som et moderne sygehus kan tilbyde - når det er det, de har behov for - også selv om de er i målgruppen for et avanceret kommunalt plejetilbud.

Når det er sagt, er Lægeforeningen klar til at samarbejde om nye udfordringer. Vi opfordrer til en koordineret tilgang, hvor kommunerne sammen med de praktiserende læger og sygehusene finder de holdbare modeller, som sikrer, at der aldrig er tvivl om kvaliteten, og hvor det lægelige ansvar er placeret. Det vil give ægte tryghed.