Skip to main content

Ældre hospitalsansatte mere glade for arbejdet end yngre

Rikke Gundersen, rikkegundersen@gmail.com

15. jun. 2012
2 min.

Lige meget hvor gammel du er, kan du godt glæde dig arbejdsmæssigt til, at du bliver ældre. For så bliver du samtidig mere glad for dit arbejde. I hvert fald, hvis din udvikling følger de over 60.000 hospitalsansatte, som har deltaget i Danske Regioners trivselsundersøgelse i foråret.

Jo ældre man bliver, jo mere tilfreds er man med jobbet på hospitalet, viser undersøgelsen.

Sammenhængen gælder både, når de ansatte bliver spurgt til arbejdsmiljøet, jobbet som helhed og deres fremtidsudsigter i jobbet, hvor forskellen er mest markant.

For de ansatte under 30 år er den samlede tilfredshedsscore med fremtidsudsigterne 60 på en skala fra 0 til 100, hvor 100 udtrykker størst tilfredshed. For de 30-39-årige er tallet 62 og for dem på 60 år eller ældre er glæden ved at tænke på fremtidsudsigterne i jobbet helt oppe på 74.

Indflydelse er afgørende

Ser man specifikt på faggruppen læger, vurderer næstformand i Yngre Læger, Camilla Noelle Rathcke, at samme mønster gør sig gældende.

»For læger gælder lige som for mange andre faggrupper, at man bliver mere tilfreds med sit arbejde, jo mere medindflydelse man har. Og indflydelsen stiger typisk, jo ældre man bliver,« siger hun.

Camilla Noelle Rathcke nikker også genkendende til, at yngre læger er mindre tilfredse med fremtidsudsigterne i deres job end ældre.

»Som yngre læger har man mange korte ansættelser på grund af den måde uddannelsessystemet er skruet sammen på. Jo ældre vi bliver, jo tættere er vi på et fast job som speciallæge, hvor man i mindre grad skal bekymre sig om, hvorvidt man også har et job året efter, hvilket kan være med til at øge tilfredsheden,« siger næstformanden i Yngre Læger.

To mål udløser tilfredshedDen forklaring kan ledende overlæge på arbejdsmedicinsk klinik på Aalborg Sygehus, Sigve Christensen, som både har opnået en slutstilling selv og samtidig arbejder med arbejdsmiljø, nikke genkendende til.

»Første frustration som læge er at få en specialuddannelse. Derefter skal man kvalificere sig til at blive overlæge. Det er sandsynligt, at man er mere tilfreds, jo tættere man er på de to mål,« siger Sigve Christensen, som selv kunne mærke en lettelse, da han blev overlæge.

»Det var, hvad jeg havde stræbt efter. Man får mere indflydelse, og ens job er mere spændende,« fortæller overlægen.