Skip to main content



Hvorfor ikke afprøve modellen på et enkelt sygehus inden I sætter så omfattende ændringer i værk?

»Vi implementerer på alle regionens sygehuse, fordi sammenhængen mellem sygehusmatriklerne er en selvstændig pointe. Det her er ikke ,bare` en ny organisation, men en organisation, der retter sig mod de sammenhængende patientforløb, og de skal ikke kun hænge sammen på det enkelte sygehus, men også imellem og over sektorgrænser«.

Hvorfor vælger I ikke en velafprøvet og dokumenteret ledelsesmodel?

»Der var ikke evidens for den model, der nu har eksisteret i 30 år, da den blev implementeret. Og det er der heller ikke for denne model. Men der er evidens for mange af delementerne: entydig ledelse, arbejde i team og faktisk også omkring forløbschefen. Den evidens er bare enten fra USA eller fra andre brancher«.

Har Overlægeforeningen ikke ret i, at organisationsændringer ikke nødvendigvis er det, der skal til for at øge kvaliteten og have fokus på patienten?

»Det har Overlægeforeningen 100% ret i. Sandheden er bare, at organisatoriske ændringer kan sætte fokus på nogle områder og skubbe på nogle kulturelle ændringer, som ellers ville have taget rigtig lang tid«.

Den forløbschef, som I introducerer - hvilken charge får han eller hun?

»I det reviderede oplæg - på baggrund af høringssvarene - er det beskrevet, at han eller hun bliver forløbsansvarlig viceklinikchef og således kommer til at rangere lige under klinikchefen.

Samtidig er vi så småt ved at gå i gang med et arbejde omkring incitamenter i klinikkerne, der skal være med til at understøtte den rolle, forløbschefen har. Forløbschefen har ikke i udgangspunktet personaleresurser at råde over, og det er klart, at vi så må give vedkommende noget andet, som de kan varetage deres rolle med udgangspunkt i. Derfor får de relativt høj charge og vil også få noget økonomi«.

Er der grund til at være bekymret på specialernes vegne - det medicinske speciale spredes for meget ud, mener Overlægeforeningen?

»Nej, overhovedet ikke. Specialerne eksisterer i oplægget uændrede og er en selvstændig organisatorisk enhed. Jeg tror, det er en styrke for specialerne, at de lægges sammen i overskuelige enheder med specialer, de har noget til fælles med. Specialiseringen er et gode - først og fremmest for patienterne. Alle Danmarks sygehuse oser af faglighed - det er ikke her, vi mangler noget. Derimod skal vi have mod til at tro på, at vi kan opretholde og udvikle specialiseringen, selvom vi kigger op og ser os selv, vores patienter og vores specialer i et andet og bredere perspektiv. Planen er på længere sigt, at alle specialer skal have minimum et professorat. På den måde vil vi også fastholde og udbygge fagligheden«.