Skip to main content

Ændringer i Danish Medical Bulletin

Redaktør Jacob Rosenberg

4. sep. 2009
3 min.

Danish Medical Bulletin er vores engelsksprogede søstertidsskrift til Ugeskrift for Læger, som findes på nettet på www.danmedbul.dk. Danish Medical Bulletin udkommer udelukkende på nettet og er indekseret både i PubMed og i Journal Citation Reports , dvs. tidsskriftet har en impact factor . Denne faktor er faktisk ikke ringe (1,4 for 2007). Det er dog tid til en række forandringer for Danish Medical Bulletin .

Danish Medical Bulletin har hidtil været stedet, hvor man kunne få publiceret sin disputatsoversigt og på denne måde få den gjort søgbar i bl.a. PubMed. Denne service fra Lægeforeningens forlag har dog været relativ kostbar for forfatterne, idet processen med at sætte manuskriptet til en form, der kan publiceres, har været arbejdstung. Disputatserne er sideløbende blevet trykt i bogform til uddeling, men dette er uafhængigt af publiceringen i Danish Medical Bulletin . Herudover har Danish Medical Bulletin trykt resumeer af ph.d-afhandlinger og ganske få originalartikler i fuld tekstversion (i alt kun syv artikler i 2008).

Danish Medical Bulletin vil fremover være stedet, hvor danske originale forskningsdata skal publiceres [1]. Dvs. at artikler med originale data, som hidtil har været publiceret på dansk i Ugeskrift for Læger, fremover skal publiceres på engelsk i Danish Medical Bulletin i fuld tekstversion og med et dansk resume i Ugeskrift for Læger. Oversigtsartikler kan publiceres på dansk i Ugeskrift for Læger eller på engelsk i Danish Medical Bulletin (ikke samme artikel begge steder). Kasuistikker kan indtil videre kun publiceres på dansk i Ugeskrift for Læger, idet Danish Medical Bulletin ikke publicerer kasuistikker.

Ud over de nævnte artikler vil Danish Medical Bulletin fremover tilbyde publikation af samtlige lægevidenskabelige disputatser og ph.d.-afhandlinger fra hele landet. Vi udvikler en skabelon, hvor forfattere af både ph.d.-afhandlinger og disputatser selv skal opsætte deres afhandling til publikation. Herefter kan afhandlingen sendes til Danish Medical Bulletin , som vil publicere den uden peer review . Afhandlingerne har jo i den grad været til ekstern bedømmelse inden de godtages, hvorfor fornyet peer review er overflødigt. Vi regner med, at denne service kan gennemføres gratis eller med kun en beskeden omkostning for forfatterne, og på denne måde håber vi at kunne være stedet for publikation af samtlige ph.d.-afhandlinger og disputatser inden for det lægevidenskabelige fagområde fra hele landet. Afhandlingerne vil herved blive søgbare - også internationalt - og dermed tilgængelige for hele den medicinske verden. Når dette er implementeret, vil det være overflødigt at indsende de nuværende resumeer af afhandlingerne.

Danish Medical Bulletin er hidtil udkommet hvert kvartal, men hvis vi fremover skal huse samtlige videnskabelige afhandlinger fra Danmark samt alle de originale artikler, som tidligere blev publiceret i Ugeskrift for Læger, er det nødvendigt at øge frekvensen for Danish Medical Bulletin . Vi vil derfor overgå til at udkomme månedligt. Hver måned, når Danish Medical Bulletin udkommer, vil vi trykke en kopi af indholdsfortegnelsen i Ugeskrift for Læger for at gøre læserne opmærksomme på de tilgængelige artikler og afhandlinger.

Fremover vil man kun kunne publicere gratis i Danish Medical Bulletin , hvis mindst en af forfatterne på artiklen eller forfatteren af afhandlingen er medlem af Lægeforeningen. Hvis artiklen ikke har medforfattere, som er medlemmer af Lægeforeningen, vil vi kunne publicere artiklen eller afhandlingen mod et gebyr fra forfatterne. Dette princip med et artikelgebyr praktiseres allerede af en række udenlandske tidsskrifter, og da Danish Medical Bulletin ikke har indtægter og finansieres fuldt ud af Lægeforeningen, har vi fundet det rimeligt at indføre en sådan ændring.

Vi regner med, at denne omlægning af Danish Medical Bulletin kan træde i kraft fra januar 2010. Ændringerne vil gøre dansk forskning tilgængelig for læger i andre lande og derved gøre aktiviteten i Danmark mere synlig internationalt. Dette vil tillige være medvirkende til at positionere landet i det internationale videnskabelige samfund.



Korrespondance:
Jacob Rosenberg , Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling, Herlev Hospital, DK-2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk

Interessekonflikter: Ingen


Referencer

  1. Rosenberg J. Dansk versus engelsk i Ugeskrift for Læger. Ugeskr Læger 2009;171:1911.