Skip to main content

De afløses af klynger eller rettere - som de er omdøbt til på Sygehus Sønderjylland - af centre. Elleve styks i alt, der består af klinikker, 3-4 i hvert center med underliggende team, som er patientforløb. Eksempelvis vil Familiecenteret bestå af fire klinikker for hhv. fødsler, gynækologi, nyfødte/barsel samt børn og unge.

Som leder af en klinik bliver man leder af patientforløb og ikke som tidligere af resurser (senge, ambulatorier etc.).

Status er, at de første centerchefstillinger er slået op, ligesom man er ved at lægge sidste hånd på beskrivelse af rammeplaner og team.

Lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland, Søren Aggestrup begrunder sammenlægningen af specialer: »Vi lægger ortopædkirurgi og geriatri sammen, det giver god mening. Ligesom vi sammenlægger neurologi og kardiologi, fordi de begge omfatter blodkarrenes sygdomme. Om det er hjertets eller hjernens syge kar, der skal behandles, er i den forbindelse ligegyldigt, og der er ofte sammenhæng«.

Herudover fjernes gastroenterologien sammen med geriatrien fra den nuværende store alment medicinske afdeling, således at der her kun bliver patienter med kræft og patienter med kroniske sygdomme tilbage.

Søren Aggestrup understreger, at ingen læger fratages deres speciale.

»En kirurg kommer ikke til at gå stuegang på en medicinsk afdeling. Men en ortopædkirurg, der er subspecialiseret i fødder og fortsat vil have det som sin kernekompetence, har også pligt til at bruge sine generelle kompetencer, lave andre indgreb og deltage på tværs.

Ligesom man fremover ikke skal diskutere på en konference, men over patientens seng. Her vil det være sundt for den enkelte læge at blive udfordret på sin viden fra andre specialer«, siger Søren Aggestrup.

Også uddannelsen vil nyde godt af, at specialerne i højere grad vil gnubbe op ad hinanden.

»Skal man være mave-tarm-kirurg er det også godt at høre, hvad gastromedicinerne har at sige. Denne måde at organisere sig på vil gøre videreuddannelsen langt bedre«.

Til spørgsmålet om, hvorvidt der er evidens for, at patienten vitterligt får sit forløb optimeret, siger Søren Aggestrup:

»Jamen det er der ingen evidens for. Men vi tager det bedste fra de erfaringer, der er gjort såvel herhjemme som i udlandet, og der er indiskutabelt store gevinster ved stordrift og tværfaglighed. Med denne organisationsmodel vil vi ikke have mere end 14 dages ventetid på noget som helst på Sygehus Sønderjylland. Og det kræver ikke, at vi har differentierede ventelister, som nogen påstår. Ligesom vi heller ikke vil acceptere intern ventetid på f.eks. røntgen. Men til gengæld vil vi holde åbent til klokken 17 eller 18 på operationsgangen og i ambulatorierne«.

Oversigt over centre på sygehus sønderjylland

- Akutcenter

- Familiecenter

- Sammedagscenter

- Center for Ortopædi og Medicin

- Kredsløbscenter

- Medicinsk Center

- Kirurgisk Center

- Laboratoriecenter

- Radiologisk Center

- Servicecenter