Skip to main content

Afhængig af rygning

Journalist Morten Seifert, morten@uncial.dk

5. okt. 2007
3 min.

»Kretek« er kælenavn for Indonesiens stærke nellikecigaretter, for mange en national stolthed og et maskulint statussymbol. Ordet henviser til den let knitrende lyd, de afgiver, når de brænder. Nellikerne smager sødt og dulmer gener i hals og strube.

Men selvom Kretek, som udgør ni af ti cigaretter i Indonesien, smager sødt, indeholder de dobbelt så meget nikotin og tre gange så meget tjære som almindelige cigaretter. Og indoneserne ryger meget.

Med cirka 69 procent mandlige rygere ifølge WHO hører Indonesiens mænd til de allermest rygende i verden. Den mere beherskede gennemsnitlige rygefrekvens på 34 procent dækker over, at rygende piger stort set aldrig ses, da rygning blandt piger traditionelt forbindes med prostitution.

Røgslør i parlamentet

Men indonesiske mænd derimod ryger med stolthed og en vis trods. Antirygerne er oppe mod stærke kræfter og indgroede værdier i et land, hvor selv en tredjedel af sundhedspersonalet ryger.

Lægen Dr. Andreas Infianto sagde således for nylig til Jakarta Post om sin tid som lægestuderende:

»Hvis vi ikke røg, blev vi ikke regnet for rigtige mænd. Vores kultur og omgivelser tilskynder til rygning.«

Og for nylig lagde 150 parlamentsmedlemmer således ifølge en artikel i Bloomberg News røgslør ud i parlamentet, da de på én gang tændte hver sin kretek i protest mod Jakartas rygeforbud i byens offentlige bygninger - herunder parlamentet - et forbud der, trods en straframme på op til seks måneders fængsel, stort set ignoreres.

Indonesien har en meget liberal rygelovgivning. Rygning er tilladt overalt, og reklamer for cigaretter pryder gadebilledet og ruller over tv-skærmen i de bedste sendetider i fjernsynet. Kritikere hævder, at tobaksindustrien bevidst går efter børn og unge i deres iver efter at få nye kunder på krogen. Det indonesiske forbrugerråd overvejer således ifølge Jakarta Post øjeblikket at lægge sag an mod regeringen for ikke at beskytte børn tilstrækkeligt, efter der er registreret en signifikant stigning i rygning blandt 5-9-årige.

Regeringen tøver

Men regeringen tøver. Indonesien har, som det sidste land i Asien, endnu ikke underskrevet WHO's konvention for tobakskontrol (Framework Convention on Tobacco Control - FCTC).

Det hævdes ofte, at regeringen frygter at miste enorme skatteindtægter. Tobaksafgifterne er ganske vist lave; en pakke cigaretter koster omkring fem kroner. Til gengæld ryges der så meget, at indtægterne udgør seks procent af det samlede skattegrundlag. Og hvor finder en fattig østat lige et beløb svarende til 30 milliarder kroner andre steder?

Men statens indtægter er ikke det eneste problem. Faktisk hævder Verdensbanken utvetydigt, at en forhøjelse af cigaretafgifter, selvom det fører til lavere forbrug, aldrig har ført til indtægtsnedgang for nogen stat. Faktisk oftest det modsatte.

Kæmpeindustri

En vigtig del af problemet findes i Indonesiens betydelige tobaksindustri. Indonesien er verdens femtestørste cigaretproducent og har en stor eksport af Kretek. Indonesiens industriminister Fahmi Idris, sagde for nylig til Reuters:

»Vi er tilbageholdende med at underskrive WHO-konventionen, fordi cigaretindustrien katalyserer landbrugssektoren og papirsindustrien. Multiplikatoreffekten er stor, det skaber mange arbejdspladser og bidrager med en betydelig del af statens indtægter.«

Ifølge Jakartas Cigaretproducent-sammenslutning beskæftiger tobaksindustrien 600.000 arbejdere og understøtter 3,5 millioner tobaksbønder.

Og det går rigtig godt i branchen, som har stigende overskud. Og på magasinet Globe Asias liste over Indonesiens rigeste, indtages både første-, anden- og tredjepladsen af tobakskonger.

Tobaksindustrien er således en magtfaktor, som kan lægge betydeligt pres på en regering, som foreløbig kun modstræbende tager små skridt til at begrænse rygningen - blandt andet ved at love et nationalt produktionsmaksimum på antallet af cigaretter, men først fra 2010.

Duften fra Kretek breder sig fortsat i Indonesien - selv i parlamentet. Den søde duft ændrer ikke det hårde faktum, at rygning hver måned tager livet af flere indonesere, end der omkom under tsunamien i 2004.

Framework Convention on Tobacco Control

WHO's internationale konvention for begrænsning af tobaksrygning. Konventionen er i dag underskrevet af 168 lande og ratificeret i 150. Vigtige undtagelser er Indonesien og Rusland, som ikke har underskrevet, og USA, som har underskrevet men ikke ratificeret. Se konventionen på www.who.int/tobacco/framework/WHO_FCTC_english.pdf