Skip to main content

Aftale om ny løn på Københavns Universitet

Jens Peter Steensen

2. nov. 2005
4 min.

Som det første af de sundhedsvidenskabelige fakulteter er der ved Københavns Universitet indgået en aftale om ny løn for det videnskabelige personale. I modsætning til fx Overlægeforeningens medlemmer har de universitetsansatte siden 1997 været omfattet af ny løn, men implementeringen af det nye lønsystem er ikke kommet af sig selv på universiteterne. Det har krævet vedholdenhed, åbenhed og evne til at se perspektiver fra begge sider for at nå et resultat.

- Ja, vi måtte satse nogle penge på at få det her i gang, siger professor, dr.med. Hans Hultborn, der gennem de seneste seks år har været dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, og som på arbejdsgiverside er hovedansvarlig for aftalen.

- Men i praksis går det nok hurtigere med at få aftalen gennemført, end jeg havde troet.

Vanskelig start

- Det var svært at komme i gang her på universitetet, det må jeg erkende. Vores organisation er meget flad, og set fra dekanens stol var det svært at overskue, hvor man skulle begynde og slutte med ny løn. Men jeg tror faktisk, at vi kan gennemføre de aftaler, vi nu har indgået hurtigere end stipuleret. Lige præcis hvordan det hele økonomisk kommer til at hænge sammen, når regeringen nu pludselig vil spare 200 mio. kr. på de højere læreanstalter, ved jeg ikke, men mon ikke vi klarer det også? spørger Hans Hultborn.

- Vi har lavet en aftale, hvor videnskabelige kvalifikationer i form af fx en dr.med.-grad eller professorkvalifikation giver et særligt tillæg. Yderligere tæller pædagogiske kvalifikationer og særlig undervisningsmæssig indsats. Set fra den rent lægelige vinkel er der tillæg for både de basale lægelige autorisationer og for speciallægeanerkendelse. I en »virksomhed« som vores har vi brug for lønmæssigt at kunne præmiere både den særlige forskningsmæssige indsats, den undervisningsmæssige indsats og for at kunne rekruttere og fastholde personer med lægelige kvalifikationer. Jeg vil så tilføje, at fastholdelse af læger i den prækliniske forskning og undervisning også kræver andet end løn, men det er en snak, vi kan tage en anden dag, siger Hans Hultborn, der fra den 1. februar på ny kan hellige sig sit professorat i medicinsk fysiologi 100 pct., idet han afgår som dekan. Ny dekan bliver professor i psykiatri, dr.med. Ralf Hemmingsen, H:S Bispebjerg Hospital.

Mødt med skepsis

- Ny løn blev fra de universitetsansattes side modtaget med en betydelig grad af skepsis ligesom andre steder i det offentlige, siger lektor i fysiologi, dr.med. Jesper Brahm, der siden 1999 har været tillidsmand for de FAS-ansatte læger ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i København.

- Vi accepterede, at der blev afsat et rammebeløb til indførelse af ny løn. Strengt taget er der jo ikke nogen ramme, men det var oplagt, at det var nødvendigt med et eller andet, som gjorde, at fakultetets ledelse kunne føle et minimum af fast budgetgrund under fødderne, for at vi kunne komme i gang. Ingen af os på hverken den ene eller anden side af bordet havde prøvet det her før, og rent intuitivt kunne vi godt forstå dekanens situation. Rammestyringen sad stadig os alle i blodet, og helt ophævet er begrebet rammestyring vel heller ikke?

Et andet væsentligt element er, at vi har kørt det fuldstændigt åbent, både mellem organisationer-ne, mht. processen og mht. de kvalifikationer og andre elementer, der er blevet lagt vægt på, når ny løn har skullet tildeles. Der har også været en garanti for, at ingen kunne gå ned i løn ved overgang til ny løn. Universitetets kultur er åbenhed - det er jo selve grundlaget for vores virksomhed, siger Jesper Brahm.

- Fra en ren lønmodtagersynsvinkel har jeg da set det perspektiv i ny løn, at vi som universitetsansatte - lige så lidt som overlæger - kan holde til at være uden for ny løn i det lange løb. Noget af mertilvæksten i løn sker jo der, og så er vi naturligvis også nødt til at være med, selv om det måske ikke lige svarer til vores vante tankegang, og selv om mange universitetsansatte lige så gerne havde været ny løn foruden. Men jeg synes, det er lykkedes os at få ny løn til at hænge godt sammen med vores kultur - bl.a. åbenhed og gennemskuelighed - og vores målsætninger - forskning og undervisning - og så føler de fleste vist, at det er o.k. Det er i hvert fald min fornemmelse, slutter Jesper Brahm.

Rammeaftale om Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets lønpolitik vedr. ansatte under AC-overenskomsten af 27. august 1999 kan ses på FAS hjemmeside på DADLnet (www.fas.dk).