Skip to main content

Alle skal klædes på til at kunne forhandle

Journalist Klaus Larsen

1. nov. 2005
4 min.

Da det blev klart, at FAYL skal vælge ny formand, tilbød Mette Worsøe sit kandidatur med et bud på en fremtidig fagforening, »som medlemmerne kan identificere sig med, og hvor de får value for money«. En sådan fagforening vil hun gerne gå i spidsen for.

Som formand for FAYLs Overenskomst- og Aftaleudvalg har Mette Worsøe været dybt involveret i såvel de centrale OK-forhandlinger som i den regnskov af decentrale forhandlinger, der har præget de første par år med Ny Løn.

FAYL skal styrkes lokalt

Mette Worsøe lægger vægt på, at yngre læger skal have indflydelse på deres hverdag og arbejdsvilkår. Lægearbejdet er akademisk, pointerer hun, og sådan skal det blive ved at være - ikke »samlebåndsarbejde med fokus på produktion«. Hun vil gerne reformere arbejdstilrettelæggelsen: Ganske vist skal arbejdet tilrettelægges i respekt for kollektivet, men det skal ske, så det imødekommer de individuelle ønsker og behov, som kan variere stærkt i løbet af en lægekarriere.

- Men hensynet til den enkelte må ikke gå ud over et godt og sundt arbejdsmiljø for den øvrige lægegruppe, siger Mette Worsøe.

- Arbejdsmiljøregler skal overholdes, og belastningen skal være, så alle kan klare den, ældre og unge, kvinder og mænd. Det skal tillidsrepræsentanterne være med til at sikre. De får i det hele taget en vigtig rolle og skal have forhold, som gør det både acceptabelt og muligt at være tillidsrepræsentant.

Det FAYL, som Mette Worsøe gerne vil være formand for, skal være »polycentrisk«, siger hun og mener dermed en fagforening, som er stærk på alle niveauer, både centralt og decentralt:

- Lægeløn skal forhandles af læger, og fremtidens FAYL skal matche modparten, uanset om det er finansministeren, en ledende overlæge eller amtets økonomiudvalg, siger hun.

- Alle yngre læger skal uddannes til at kunne forhandle løn. Forhandlinger med fokus på vores kompetencer og funktioner skal være en naturlig del af lægelivet.

Det betyder ikke, at hun vil lade medlemmerne sejle deres egen sø - der vil som hidtil være stærk backup fra FAYLs professionelle forhandlere. Plus en formand, der har fulgt et par overenskomster til dørs.

- Og naturligvis hører ligestillingsspørgsmålet med, når vi diskuterer løn, siger Mette Worsøe.

- FAYL skal aktivt og målrettet arbejde for at bevare ligestillingen og undgå svenske tilstande.

Undersøg nye alliancer

Også videreuddannelsen hører til blandt Mette Worsøes topprioriteringer:

- Arbejdsgiverne, de videnskabelige selskaber og Sundhedsstyrelsen skal holdes til ilden, så Speciallægekommissionens betænkning føres ud i livet, siger hun

- Målet er, at alle får en speciallægeuddannelse, og at der ikke dannes nye restgrupper.

I forbindelse med uddannelse nævner Mette Worsøe et nyt element i det medicinske curriculum: Patientsikkerhed og Clinical Risk Management. Det ønsker hun indarbejdet som en integreret del af hverdagen, og allerede på studiet skal de kommende læger undervises i risikohåndtering og patientsikkerhed.

Mette Worsøe lader alle døre stå åbne i spørgsmålet om samarbejdet med andre organisationer og faggrupper: Man skal ikke låse sig fast i eksisterende relationer af ren vanetænkning, hvis det ikke giver udbytte og indflydelse. Så hellere sondere nye, mere givende muligheder.

Det gælder også forholdet til AC: Det kan være ønskeligt at udvide samarbejdet med nogle grupper og måske nedtone i forhold til andre. Hvordan udviklingen skal forme sig, må bero på løbende analyser og vurderinger.

I Lægeforeningens løbende strukturdebat er Mette Worsøe åben for en enhedsorganisation, der evt. også omfatter de medicinstuderende på 2. del.

- Men det må ikke ende med mindste fællesnævner og endnu større afstand mellem medlemmer og fagforening. Derfor skal foreningen også varetage de yngste medlemmers interesser, siger hun. Ender det med en enhedsfagforening, vil Mette Worsøe ikke tøve med at stille FAYLs ressourcer til rådighed der.

Mette Worsøe har gjort turen gennem tillidsrepræsentantsystemet, fra lokal TR over reservelægeråds- og amtsreservelægerådsformand, inden hun november 1997 blev valgt til FAYLs bestyrelse. Året efter blev hun formand for Overenskomst- og Aftaleudvalget og har været med ved to overenskomstforhandlinger og i største delen af de decentrale lønforhandlinger.

Mindre kendt er det måske, at Mette Worsøe også har været involveret i uddannelsespolitik, da det især er foregået i internationale sammenhænge og i forhold til EU-kommissionen.

Hun er lige nu ansat på Odense Universitetshospital i en undervisningsstilling i intern medicin, som med tiden gerne skulle ende med et speciale i kardiologi. Hun har tidligere arbejdet på Amtssygehuset i Gentofte og Amtssygehuset i Roskilde. Her var hun gennem halvandet år projektleder på et projekt om yngre lægers kliniske videreuddannelse i Roskilde Amt.