Skip to main content

Amnesty: Syriske hospitaler er torturcentraler

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

2. dec. 2011
2 min.

Syriens regime bruger aktivt landets hospitaler og sundhedspersonale til at hindre behandling af formodede oprørere og tortere dem. Og i nogle tilfælde deltager læger og sygeplejersker aktivt i overgreb og tortur mod mistænkte regimemodstandere.

Det skriver Amnesty International i en ny rapport, "Health Crisis: Syrian Government Targets the Wounded and Health Workers". Rapporten konkluderer bl.a., at "adskillige hospitaler i Syrien, det være sig både private og offentlige, militære og ikke-militære, ved gentagne lejligheder har brudt menneskerettighedskonventionerne på en række punkter".

Ifølge rapporten er det ikke alene sikkerhedsstyrkerne, men også "sundhedspersonale", der står bag overtrædelserne, hvad enten det drejer sig om tortur eller undladelse af at behandle mistænkte oprørere.

I nogle tilfælde har sundhedspersonalet undladt at behandle, fordi de frygtede for deres eget liv, hvis de handlede imod regimets ordrer. I andre tilfælde har læger eller sygeplejersker af egen drift udøvet vold mod patienter eller undladt at behandle med henvisning til at de var oprørere, fremgår det af rapporten fra Amnesty International.

Fra flere hospitaler oplyses, at sundhedspersonale oplever hindringer, når de forsøger at behandle patienter, som mistænkes for at være i opposition til regimet. Der kan være tale om ambulancetransporter, der beskydes eller sinkes af gentagne kontroller og om overflytning af patienter til militærhospitaler med henblik på forhør.

Der er registreret gentagne tilfælde af arrestationer, vold mod og tortur af sundhedspersonale. Nogle er blevet arresteret for at have behandlet patienter uden at indgive oplysninger om dem til regeringen, som det er blevet pålagt hospitalerne, andre for at deltage i ikke-voldelige demonstrationer eller fordi de mistænkes for at videregive oplysninger om overgreb foretaget af syriske sikkerhedsstyrker.

Der er mange eksempler på, at læger trues til at undlade behandling eller straffes for at behandle mistænkte regimemodstandere. Men rapporten rummer også mange eksempler på det modsatte. En kirurg fortæller således om nogle bemærkninger, som en anden kirurg kom med i april 2011 under operation af en 15-årig dreng på et offentligt hospital i Homs:

"Mens vi opererede en dreng, som havde en skudlæsion i abdomen, sagde den ledende kirurg: 'Ved Allah, hvis jeg var sikker på, at han var protestdemonstrant, ville jeg punktere hans hovedpulsåre og lade ham dø... det er jo ikke ualmindeligt, at folk dør under operationer, vel?' "