Skip to main content

To amter - to løsninger

Journalist Jacob Berner Moe, jacob@bernermoe.dk

23. okt. 2006
8 min.

Viborg Amt

Henning Bruun-Schmidt, direktør i Sundhedsforvaltningen:

Hvordan vil du beskrive lægemangelen i øjeblikket i Viborg Amt?

»Der mangler speciallæger på områder som radiologi, i laboratorierne og et par stykker inden for kirurgi og medicin. Så mangler vi praktiserende læger i primærsektoren og speciallæger i primærsektoren.«

Hvor slemt er det?

»Vi har besat stillinger men ikke med speciallæger. Der er ikke tomme stillinger.«

Hvad gør I for at skaffe praktiserende læger?

»Det gælder om at skabe nogle ordentlige rammer, så man kan holde på de læger, der ellers ville gå på pension, uddanne nye og rekruttere nye praktiserende læger. Fremtidens praktiserende læge er hyppigere kvinde, vil hyppigere have en kortere arbejdstid, vil hyppigere arbejde et sted sammen med andre, vil hyppigere indgå i projekter. Derfor bliver det svært at rekruttere til solopraksisser. Og derfor har Viborg Amt for halvandet år siden sammen med Thisted Kommune etableret en erhvervsdrivende fond, der står for opførelse og drift af et stort behandlerhus i Thisted. Huset er på 1.800 m2 i to etager på en attraktiv grund på havnefronten.«

Det betyder, at generationsskiftet ser lettere ud. Viborg Amt har sammen med Morsø Kommune lige indviet et tilsvarende men mindre hus i Nykøbing Mors, og vi har netop holdt rejsegilde på et praksiscenter i Øster Jølby til seks praktiserende læger, der derved samles midt på Mors.«

Så i stedet for solopraksisser vil I have lægehuse?

»Ja. Det er lidt mere interessant for praktiserende læger, at de kan møde nogle kolleger i deres hverdag. Derudover er det lykkedes os at få en aftale med PLO, så vi i nødsfald kan lukke et hul med en vikar i en solopraksis. Vi har en vikar i Durup [Salling], som skal være der permanent i et halvt år. Det er første gang, det sker.«

I Ribe Amt henter de praktiserende læger i Polen, var det ikke en ide?

»Det har vi valgt ikke at gøre, fordi vi mener, at kulturforskellene er så store, så vi tror ikke, at det kan lade sig gøre at integrere dem. Vi har prøvet det engang. Men nabolægerne blev belastet så meget, at de overvejede at holde. Det er selvfølgelig ikke noget, jeg finder på. Vi har diskuteret det med de praktiserende læger i amtet. Alle er enige i, at vi vil prøve at løse problemet uden at importere læger fra udlandet. Fordi vi tror, at udfordringen er for stor.«

Hvorfor er det for stor en udfordring at integrere en polsk læge?

»Både sprogligt, kulturelt og socialmedicinsk. De har polsk som modersmål. De kommer fra en polsk kultur og skal have viden om socialmedicinske forhold som pensioner, lægeerklæringer og sygedagpenge. De skal deltage i lægevagten i lægevagten og savner i lang tid grundlæggende kendskab til det danske samfund. Det er meget svært.«

Så I vil ikke have polakker?

»Vi har jo polske læger på sygehusene, så det vil vi gerne. Men vi er enige om, at det er for svært i primærsektoren. Men det kan da godt være, at vi på et tidspunkt bliver tvunget til at importere læger til almen praksis - også polske læger. Men hvis vi ender med at gøre det, skal det efter min mening være et sted, hvor de udenlandske læger er sammen med andre læger, og hvor de får særlig opbakning af en sekretær og en sygeplejerske, som kan mere end sit fadervor.«

Sygeplejersken eller sekretæren skal være til stede under konsultationen?

»Ja, det vil jeg tro.«

Hvad mener du så om, at Ribe Amt importerer polske læger til praksissektoren?

»Man kan være bragt i situation, hvor man er nødt til at gøre hvad som helst. Du får mig ikke til at sige, at man ikke skal gøre det.«

For jer kommer den løsning bare længere nede i rækken?

»Ja, det tror jeg, at man kan sige.«

I prøver i stedet at løse lægemangelen ved at droppe solopraksisser. Hvordan er den overgang så forløbet?

»Det har været svært. I Thisted har det krævet to års drøftelser i arbejdsgrupper. Først mellem lægerne og os og derefter mellem lægerne selv. Skal de have fælles venterum? Skal de have fælles sekretær? Og så videre. Så det har virkelig taget lang tid. Det er også en svær proces at anerkende ,den nye verden` - det med, at solopraksis er forbi. Og nogle af lægerne har jo også haft ansvarsfølelsen over for patienterne. Der bliver længere til lægen. Nogle steder i vores område skal man køre 20 km for at komme til læge. Men borgerne er sikret en læge, og de er sikret en læge, når deres egen læge er syg.«

Har I fået flere ansøgere, efter at I har bygget jeres sundhedshuse?

»Ja. Det, vi har oplevet i Thisted, er, at alle uddannelsesstillinger er besat, og nogle ser ud til at ville fortsætte heroppe bagefter. Det er helt nyt og skyldes jo blandt andet, at lægehusene har fået bedre rammer for uddannelse, at de er flere sammen og den slags.«

Hvordan tror du, situationen vil være om ti år i jeres område?

»Om ti år er det ved at vende igen. Håber jeg. Men det bliver endnu værre i mellemtiden. Vi kommer til at være i en situation, hvor man også skal tænke i arbejdsdeling. Sygeplejersker og laboranter skal, som de allerede er i gang med, overtage flere arbejdsopgaver. Det bliver nødvendigt.«

Ribe Amt

Jenny Beck, afdelingschef i Sygesikringen:

Hvordan vil du beskrive lægemangelen i Ribe Amt?

»Som en alvorlig trussel. Vi har jo ti ledige praksisstilliger. Vi har tre praksisser, der bare har drejet nøglen om.«

I har som de første i landet besluttet at importere polske praktiserende læger?

»Ja, vi er blandt de første. Vi har fået tre, og Nordjyllands og Storstrøms Amter har også fået tre tilsammen. To af vores er lige kommet, og den tredje kommer om 14 dage. De skal i kompagniskaber i Nr. Nebel, Oksbøl og Grindsted. Så går der en periode på halvandet år, hvor de er amanuenser og skal være lidt på sygehusene også.«

Hvad gør I derudover for at skaffe praktiserende læger?

»Ja, hvad gør vi? Vi har lavet fastholdelsestiltag. Vi har stillet taxa til rådighed for nattevagten. Nogle er kede af at køre rundt alene. Så har vi indgået aftaler med lægerne om en økonomisk garanti for nattevagten. Der er ikke mange kroner i den. Vi prøver også at markedsføre Ribe Amt over for studerende og bloklæger i uddannelsessystemet.«

Virker jeres tiltag?

»Det er lidt svært at sige. Vi har da nogle kontakter og håber, at der i løbet af det næste år kommer en gruppe af unge læger og nedsætter sig i området. Men ellers er det jo det frie marked. At slå sig ned som praktiserende læge er typisk en beslutning for livet. Det er vi oppe imod.«

Viborg Amt mener, at polakkerne er for svære at integrere på praksisområdet. Derfor har de valgt ikke at søge efter polske eller andre udenlandske læger nu. Hvad siger du til det?

»Erfaringerne indtil nu tyder på, at det ikke er noget problem. Nu har jeg mødt dem et par gange, og de er ikke anderledes, end vi er. Sådan oplever jeg det. Det gælder også fagligheden. Når jeg taler med de praktiserende læger her i amtet, er de meget imponerede over, så hurtige de er til at lære det danske sprog. De var på besøg efter tre måneders kursus i Polen, hvor vi spiste sammen med dem en aften. De brugte ikke et eneste engelsk ord. Og da var de kun halvvejs inde i deres kursus. Og så er det erfarne folk. Deres uddannelse er fuldt ud på højde med den danske. Det har vi jo PLO's ord for.«

De er blevet gode til at tale dansk. Men den danske kultur kan man vel ikke lære på et kursus i Polen?

»Jeg har siddet en aften og snakket med dem. Og jeg synes ikke, at vi ligger så langt fra hinanden. Når man snakker ganske almindeligt, ligner de ikke store spørgsmålstegn. Det er også en del af det, Paragona [virksomhed der står for rekruttering og undervisning i Polen] står for. Selvfølgelig kan man ikke lære et folks kultur på et kursus, men jeg oplever, at de ligner os meget.«

Så du afviser altså den bekymring, som Viborg Amt har?

»Ja, som det ser ud nu.«

Viborg Amt har i stedet besluttet at nedlægge solopraksisser for at bygge sundhedshuse med mere attraktive rammer. Hvad synes du om den metode?

»Jamen, det synes jeg er rigtig godt. Det er en af de nye kommuner også i gang med her hos os. Vi taler også om det, men vi er slet ikke kommet så langt.«

Pointen med at nedlægge solopraksisser er at gøre det lettere at rekruttere yngre læger. Tror du på den strategi?

»Jeg tror, at det er rigtig klogt. Unge læger ser på rammerne. Er der plads til, at man på sigt kan få praksispersonale? Er der plads til at uddanne? Solopraksisser er også enormt svære at sælge. Så det er en god strategi.«

Men hvorfor har I så ikke tænkt på det for længst?

»Vi har haft tiltag. Men det har ikke været muligt at få etableret noget, som er gået op i en højere enhed.«

I står og mangler mindst syv læger - skulle I så ikke have forsøgt hårdere for længst?

»Nej, jeg synes ikke, at der har været mulighed for det. Det kræver, at parterne er enige. Vi kan ikke bare gå ind og tvinge det igennem; det skal være velovervejet.«

Hvordan tror du, at situationen vil være i jeres område om henholdsvis fem og ti år?

»Der er dystre udsigter i et femårsperspektiv. Vi har en meget skæv aldersfordeling. På tiårssigt har vi prognoser, der siger, at vi er lidt bedre stillet. Men der er et stort hul, som skal fyldes op. Så vi skal tænke på andre muligheder. Mange praktiserende læger er godt på vej med at ansætte praksispersonale, sygeplejersker og laboranter. Det ser jeg som en mulighed. Men rammerne skal selvfølgelig være der.«

Så der kommer ikke flere polske praktiserende læger?

»Det kan godt være men ikke lige nu. Det kræver, at der er mindst to praksisser, der vil det. Og det er der ikke lige nu.«

Kunne man forestille sig en polsk læge i solopraksis?

»Jo, selvfølgelig, hvis en polsk læge køber en praksis. Men vi kommer ikke til at hente en polsk læge til en solopraksis.«

Praktiserende læger i Viborg Amt

86 praksisser, heraf 52 solopraksisser.

Aldersfordeling

-54 år: 79 læger

55-59 år: 36 læger

60-64 år: 41 læger

65- år: 5 læger

Der er i alt 156 normerede lægestillinger - en er ikke udmøntet og yderligere seks er ledige.

Tal fra april 2006.

Praktiserende læger i Ribe Amt

87 praksisser, heraf 54 solopraksisser.

Aldersfordeling

-54 år: 60 læger

55-59 år: 32 læger

60-64 år: 39 læger

65- år: 7 læger

Der er i alt 144 praktiserende læger med et aldersgennemsnit på 54,9 år.

Der er p.t. ti ledige stillinger.