Skip to main content

Andre emner på dagsordenen

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

7. dec. 2007
3 min.

Åbningstider:

»Mine forventninger som borger er at kunne komme i kontakt med min praktiserende læge. Åbningstider vil jeg egentlig godt have rykket frem fra 9-15 til 10-19 ... det passer meget godt med Føtex' åbningstider ... Lørdag vil jeg gerne have fra 9-15 ... Kontakt pr. telefon vil jeg gerne have i hele åbningstiden. Jeg vil også gerne have telefonkøsoplysninger. E-mail vil jeg også gerne have ... jeg kunne godt tænke mig at kunne booke min tid, og jeg kunne godt tænke mig receptfornyelse samt gode råd og resultater, så jeg ikke behøvede bevæge mig hen til den praktiserende læge«.

Flemming Nielsen, direktør i Region Sjælland, på Danske Regioners konference.

»Du taler om længere åbningstid i en tid, hvor vi mangler praksislægerne, og hvor nogle patienter ikke engang kan få en praktiserende læge. Er det virkelig noget, der er allerhøjest prioriteret?«

Spørgsmål fra salen til Flemming Nielsen ved Danske Regioners konference.

»Du kan ikke det hele - derfor er du nødt til at vælge. Men der er de tendenser i samfundet - at du godt vil have mulighed for at gå til læge lørdag formiddag. Og hvis du ikke kan det, så tager du vagtsystemet til hjælp«.

Svar fra Flemming Nielsen på ovennævnte spørgsmål.

»Ændret åbningstid. I går [på Danske Regioners konference, red.] blev 10-19 nævnt. Ja, det kan vi godt, men hvad med vores samarbejdspartnere? Vi skal være tovholdere for patienten, og vi skal kunne ringe til en specialist på sygehuset og få en samtale, mens patienten sidder der. Jeg tvivler på, at hospitalslægen sidder der til klokken 18.30. Og hvad med kommunerne?«

Eddie Nielsen, Region Nordjylland, på PLO's repræsentantskabsmøde.

»Hver gang vi er ude til medlemsmøder, kommer fleksible åbningstider op. Det må I på ingen måde gå med til«.

Tue Flindt Müller, Region Sjælland, på PLO's repræsentantskabsmøde.

»Lørdagsåbent er der faktisk mulighed for nu. Jeg har hørt om en, der havde det - jeg ved ikke hvorfor - der er ikke noget incitament. Der er ikke noget honorar ... Jeg tror, at vi har det sådan i bestyrelsen ... at det er ikke noget, vi arbejder for, at vi skal have«.

Formand Michael Dupont på PLO's repræsentantskabsmøde.

Kilometergrænse

»I dag skal man have sin praktiserende læge der, hvor man bor. Jeg kunne godt tænke mig at have en, der hvor jeg arbejder«.

Flemming Nielsen, direktør i Region Sjælland, på Danske Regioners konference.

»Der er nogle ting, jeg ikke vil sælge for penge. En af dem er kilometergrænsen. Og ikke kun af hensyn til sygebesøg - dem kører vi ikke ret mange af. Men vi vil gerne have spredt de praktiserende læger. Jeg arbejder f.eks. i Odder med ca. 20.000 indbyggere. De fleste arbejder i Århus, og lad os sige, at bare en fjerdedel vælger praksis inde i Århus - så risikerer vi færre læger lokalt. Der kan så hurtigt ske det, at når de bliver så syge, at de bliver nødt til at blive hjemme fra arbejde, så kommer de nok op til os. Det er det, vi ikke vil«.

Bruno Melgaard Jensen, Region Midtjylland, på PLO's repræsentantskabsmøde.

Efteruddannelse

»Aftalemæssig understøttelse af faglig udvikling skal også være med. Den er nødvendig ... Det er ikke kun en kaskade af krav. Det er faktisk også et spørgsmål om at forpligte både de praktiserende læger og regionerne til systematisk efteruddannelse«.

Lars Mathiesen, direktør i Region Nordjylland, på Danske Regioners konference.

»Sikret efteruddannelse bør være en del af overenskomsten fremover ... det er et værn mod recertificering«.

Flemming Skovsgaard, formand for DSAM's og PLO's arbejdsgruppe vedrørende efteruddannelse, på PLO's repræsentantskabsmøde under fremlæggelse af gruppens rapport.

Repræsentantskabet vedtog i øvrigt gruppens oplæg til sikret efteruddannelse - et markant brud med, at det hidtil udelukkende har været personlige og interkollegiale behov, der styrede efteruddannelsen.