Skip to main content

Anmeldelse: Lærerstreger

Den 92-årige debuterende romanforfatter og pensionerede speciallæge i neurologi og neurofysiologi Ole Thage har skrevet en »dannelseskrimi«, der med sikkerhed giver læseren mordskab for pengene, skriver anmelder og pensioneret læge Troels Kardel.
Cover: Hovedland
Cover: Hovedland

Troels Kardel, pensioneret læge. Interessekonflikt: kollega

4. nov. 2020
2 min.

En knap 60-årig økonomisk velpolstret seminarielektor Torben Land i en østjysk by får i 1999 gentagne anonyme trusselsbreve: »DU HAR ØDELAGT MIT LIV. DET TILGIVER JEG ALDRIG«. Brevskriveren citerer nogle såkaldte lærerstreger af Torben i Månedsskriftet »LÆREREN« med betragtninger om kulturelle og historiske emner. På seminariet leder Torben en studiegruppe, som udskriver en stor prisopgave. Han er det naturlige centrum i familien og en stor vennekreds fra studietiden, som mødes i hans nedarvede feriebolig med vinkælder i et fredet naturområde ved Henne. De inddrages i efterforskningen, da han en dag forsvinder. Derom handler denne »dannelseskrimi« ved den debuterende romanforfatter, 92-årige Ole Thage, speciallæge i neurologi og neurofysiologi og indtil pensioneringen overlæge ved Bispebjerg Hospital.

I en underholdende fortælling skildres et imponerende persongalleri, som heldigvis er opført på en liste. Tone og tempo er afdæmpet, men detaljerigt med omtale af personernes interesser inden for historie, filosofi, musik, mad og drikke og sågar, at en præst i kredsen kører i en sølvgrå todørs Mercedes. Man holder tale ved de regelmæssige festlige sammenkomster, hvor der synges viser med guitarakkompagnement. Til kaffen går det på omgang at citere og gætte forfatteren til aforismer, såsom: »Lægekunst er kunsten at behandle patienten, mens han alligevel bliver rask«. Og: »Visdom kommer undertiden med alderen, men for det meste kommer alderen alene«. Præstens bidrag: »I himlen er en engel ikke noget særligt«.

Hændelser som ung under en ulandsmission og ting fra tiden som yngre gymnasielærer spøger i Torbens bevidsthed. Er det derfra truslen stammer?

Ole Thage giver en autentisk skildring af et akademikermiljø i generationen med opvækst i efterkrigstiden, som afløstes af den radikaliserede 60’er-generation. »Lærerstreger« giver med sikkerhed læseren mordskab for pengene.

Faktaboks

Fakta