Skip to main content

»Podcastserien fremstår ikke som idylliserende, men som en reel skildring af specialet børne- og ungdomspsykiatrien«

Podcastserien »Psykens detektiver« kan høres bredt, både af fagpersoner, men også af andre. Læger anbefales at lytte med, hvis man gerne vil have et reelt indblik i et »lille speciale«, som har 15% af de danske børn i hænderne, skriver anmelder Christine Ebbesen.
Cover: BUPNET.dk
Cover: BUPNET.dk

Christine Ebbesen Uddannelsesansvarlig overlæge Skolebørn Team 1 Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Aarhus Universitetshospital.

22. dec. 2020
4 min.

»Familiens hemmelighed«, »Pigen med det uglede hår« eller »Sindssyg i gerningsøjeblikket« er nogle af de fængende navne på podcast serien Psykens detektiver, så der er jeg allerede godt hjulpet som anmelder. Anders Lund Madsens karakteristiske ansigt lyser frem på den grønne baggrund, gennem detektivens forstørrelsesglas, iklædt den rigtige engelske Sherlock Holmes tweed – scenen er sat.

Anders Lund Madsen taler i denne serie ifølge Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskabs hjemmeside »… med børne- og ungepsykiatere om patienter og sager, de aldrig glemmer. At være psykiater for børn og unge er som at være en slags detektiv, hvor man skal bruge alle sine faglige og personlige kompetencer for at finde ud af, hvad der er galt, så man kan hjælpe den unge patient. Serien er produceret af Buddy Buddy for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, som en del af et SATS-pulje-initiativ med fokus på rekruttering og fastholdelse af sundhedspersonale i de psykiatriske specialer«.

Netop detektivarbejdet med at finde ind til det enkelte barn eller den unges udfordringer og beskrive dem for fremadrettet at hjælpe dem på et bedre spor i livet, har også altid fascineret mig. De mange lag i forståelsen, metoden hvor man bygger på både sine egne kliniske indtryk og informationer fra flere kilder og observationer. Brikker i et puslespil samles. Jeg husker at have brugt en lignede metafor ved en ansættelsessamtale tidligt i karrieren. Alligevel udvikles og facetteres ens fascination af et speciale som tiden går, så det er derfor alligevel med en vis skepsis, at jeg begynder at lytte. Min forventning er en serie, der primært er rettet mod medicinstuderende eller læger, der endnu ikke har truffet valg af speciale. Og at det derfor også kan risikere at være et enten for romantiseret eller for forenklet billede af et speciale.

Igennem i alt otte afsnit interviewes otte forskellige speciallæger om, hvad der optager dem, oftest med eksempler fra konkrete patienthistorier. De repræsenterer på sin vis både forskellige lidelser bl.a. depression, funktionel lidelse, psykose, autisme, spiseforstyrrelse og forskellige arbejdsfelter som ledelse, psykoterapeutiske tilgange, forskning og forebyggelse, retspsykiatri med udarbejdelse af mentalundersøgelser og andre former for klinisk arbejde.

Men det, der først og fremmest er inspirerende og gennemgående, er det personlige engagement og fascination af deres speciale, og hvordan de hver især brænder for »deres område«. Anders Lund Madsen spørger ind med vanlig nysgerrighed, og i flere af episoderne formår han at nå ind under den professionelle »overflade«. Podcastserien fremstår ikke som idylliserende, men som en reel skildring af et lægefagligt speciale. Fordomme om psykiske lidelser berøres f.eks. som et mere eller mindre fast punkt.

Man kunne overveje, om nogle af de yngste læger måske savner en beskrivelse af de mere neurobiologiske aspekter, som genetik, medicinsk behandling, neuropsykologi eller af det spændende ved de tværfaglige arbejdsformer, hvor man kommer i berøring med psykologi og pædagogik. Der kunne således være grundlag for flere episoder, dog er formatet her jo netop med udgangspunkt i casen og den enkeltes læges refleksioner over, hvorfor lige netop denne case har sat sine spor. Det er det, der driver det alment fængende og også underholdende ved podcastserien.

Serien kan høres bredt, både af fagpersoner og af andre. Læger anbefales at lytte med, hvis man gerne vil have lidt indblik i et »lille speciale«, som faktisk har 15% af vores børn i hænderne, som altså også er andre specialers nuværende eller kommende patienter. Men man skal også lytte, hvis man trænger til inspiration fra kollegaer, da mange af de temaer, der berøres er almene, som kontakt til patienter, generelle vilkår i sygehusvæsenet, ledelse, samarbejde med primærsektor, men med den vinkel og det blik, som er særligt for børne- og ungdomspsykiatrien.

Faktaboks

Fakta