Skip to main content

App kan kortlægge patienters ve og vel

Med 36 daglige spørgsmål leveret til en smartphone kan læger følge patienternes tilstand. Holdet bag projektet tester appen netop nu.

Læge Torquil Watt, Gentofte Hospital, har udviklet en app, der dagligt registrerer og samler data om patienters velbefindende.
Læge Torquil Watt, Gentofte Hospital, har udviklet en app, der dagligt registrerer og samler data om patienters velbefindende.

Søren Frandsen, sfr@redaktionen.dk

18. nov. 2014
5 min.

Som læge kan det være svært at følge patienternes oplevede sundhedstilstand helt tæt. Ofte bruger de klassiske spørgeskemaer, hvor spørgsmålene peger tilbage i tiden. Dermed kan svarene i nogle tilfælde lide under, at patienterne har svært ved at huske, hvordan de havde det for flere dage siden.

Et nyt dansk forskningsprojekt vil nu afprøve en ny måde at indsamle patientdata på.

»Den teknologiske udvikling gør, at vi kan nu kan følge patienterne i deltaljen,« siger læge Torquil Watt, Medicinsk Afdeling F på Gentofte Hospital.

Sammen med en forskergruppe med medlemmer fra Københavns Universitet, Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Kehlet IT har Watt udviklet en app, der dagligt registrerer og samler data om patienters velbefindende.

Appen giver læger en mulighed for at følge patientens udvikling nærmest fra time til time, hvilket ifølge forskergruppen giver et mere præcist billede af, hvordan patienterne påvirkes af deres sygdom.

Først og fremmest er appen udviklet til forskningsbrug. Men Torquil Watt vil ændre måden, hvorpå sundhedssystemet kommunikerer med patienterne.

»Hvis patienten besvarer standardiserede spørgeskemaer om symptomer, funktion og velbefindende inden konsultationen, får lægen ”tal” på disse aspekter af sygdommen og dermed mulighed for at sammenligne patientens data med enten data fra almenbefolkningen eller data fra tidligere konsultationer. Det giver lægen mulighed for hurtigere at kunne adressere relevante problemer« siger Torquil Watt.

Faktaboks

Fakta

Økologiske målinger

Tankerne bag appen bygger på teorier om ”Ecological Momentary Assesments” (EMA) udviklet af professor Arthur Stone, State University of New York at Stony Brook.

Kogt ned handler EMA om gentagende indsamlinger om patienten i patientens egne omgivelser. Spørgsmålene bliver præsenteret for patienten med variable tidsintervaller, og lægger op til at patienten svarer med det samme. EMA kan derfor minimere fejlkilder genereret af for eksempel hukommelsen.

»Psykologen Daniel Kahneman taler om det oplevende selv og refleksive selv. Når patienten svarer på et almindeligt spørgeskema, summer vedkommende tingene op og sætter dem ind i en forståelsesramme. Med EMA bruger patienten det oplevende selv, hvilket giver et øjebliksbillede, vi kan bruge i behandlingen,« siger Torquil Watt.

Videnskabeligt studie

Forskergruppen tester netop nu appens måleegenskaber i et studie blandt 200 patienter, der alle er i behandling for forhøjet stofskifte. I løbet af fire uger får deltagerne tre gange om dagen 12 spørgsmål fra appen, som ”er du træt?” og ”har du overskud?”. Samtidig besvarer patienterne almindelige spørgeskemaer. Holdet tester dermed, om EMA-målingerne er bedre til at opfange ændringer – som følge af behandling – end de klassiske skemaer.

Svarene bliver sendt direkte til en server i Region Hovedstaden, hvor de bliver lagret i en forskningsdatabase. Bliver telefonen stjålet, får den langfingrede tyveknægt altså ikke adgang til ejerens personlige data. Hvis projektet bliver en succes, er det på sigt håbet, at svarene vil kunne blive integreret i patientens elektroniske journal.

Planen er, at de samlede resultater fra forsøget bliver publiceret inden for halvandet år. På længere sigt forestiller forskningsgruppen sig, at redskabet vil kunne bruges af flere patientgrupper. For eksempel patienter med smerter eller astma.

I første omgang er appen kun udviklet til android.