Skip to main content

Appel til politikerne: Gør op med drukkultur

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

23. nov. 2012
3 min.

Alkoholforbruget er for højt, og nu må regering og Folketing påtage sig et politisk lederskab for at gøre noget ved problemet.

Det er budskabet i en meget bred appel, som i dag, fredag, bliver overrakt til sundhedsminister Astrid Krag og Folketingets sundhedsudvalg.

Bag appellen står Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI), De Samvirkende Købmænd, Fagligt Fælles Forbund (3F), Hjerteforeningen, Jordemoderforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Psykiatrifonden, Alkohol og Samfund og Rådet for Sikker Trafik.

Lægeforeningen har også tilsluttet sig appellen og vil ved overrækkelsen være repræsenteret ved sin direktør, Bente Hyldahl Fogh.

Handleplan - nu

"Danske unge har europarekord i drikkeri. Hver ny årgang indvies i drikkekulturen som om den var en naturgiven størrelse, der aldrig kan ændres. Det massive drikkepres i sociale sammenhænge er en del af forklaringen på, at over en halv million danskere har et sundhedsskadeligt forbrug, mens ca. 140.000 er afhængige", konstateres det blandt andet i appellen.

Den opremser en række af de ødelæggende følger af drukkulturen: De mange sygdomme, der direkte eller indirekte forårsages af overforbrug og de 3.000 årlige dødsfald, der kan tilskrives alkohol, men også den medfølgende kriminalitet, vold, trafikulykker og skilsmisser - for ikke at tale om, at omkring 120.000 børn i dag lever sammen med en alkoholmisbruger.

Appellen opfordrer på den baggrund Folketinget til at vedtage en handleplan med konkrete mål som f.eks. at skære 10 procent af det samlede alkoholforbrug i de næste ti år og at mindske antallet af unge med et skadeligt forbrug.

Nattelivspolitik

Der lægges dog ikke op til en byge af forbud, men til "realistiske midler, som de fleste kan se fornuften i". For eksempel foreslås det, at kommunerne forpligtes til at indføre en "nattelivspolitik", at ungdomsuddannelserne skal have en alkoholpolitik, der fjerner "drikkepresset" fra det sociale liv, klare rammer for ungdomsfester i sportsforeninger og fritids institutioner, lavere promillegrænse i de første år med kørekort og andet med mere.

Når skaden er sket, skal der imidlertid også være kortere vej til behandling:

"Læger på sygehuse og i almen praksis og personalet i hjemmeplejen, sundhedsplejen, sundhedscentre mv. skal udrustes med de nødvendige værktøjer til at opdage alkoholproblemer tidligt, og de skal trænes i at hjælpe borgere videre til behandling. Også spiritusbilister bør have et konkret tilbud", hedder det i et af punkterne, og det tilføjes, at behandlingstilbuddene skal baseres på Sundhedsstyrelsens retningslinjer og varetages af autoriserede behandlere.

Initiativet til appellen udgik fra foreningen Alkohol og Samfund, men alle underskriverne har bidraget, så alle kan stå bag det dokument, der skal overrækkes til ministeren.

"Det er en broget forsamling", siger bestyrelsesmedlem i Lægeforeningen Jette Dam-Hansen om kredsen, der rækker lige fra Jordemoderforeningen til De Samvirkende Købmænd.

"Der har været en del filen frem og tilbage, inden vi alle blev enige. Men det giver en god, ekstra vinkel, at vi går sammen med nogen, vi ellers ikke plejer at have et fast samarbejde med".

Jette Dam-Hansen mener, at der er tale om "et godt og solidt indhold", fordi det er så konkret:

"Det er noget, vi kan gøre inden for den eksisterende lovgivning, og som er meget enkle. Og det handler ikke om moraliseren eller forbudspolitik, som jo ikke har forbedret vores placering i statistikken".

Kulturændring

Jette Dam-Hansen glæder sig især over de af appellens forslag, der skal nedbringe de unges rekordagtige alkoholforbrug.

"Der findes faktisk eksempler på alkoholpolitikker, der har virket - for eksempel på Skive Gymnasium. Her indførte man røde, gule og grønne armbånd til festerne, alt efter alderstrin, så man skulle være over 18 år for at købe alkohol - og ingen kunne købe flere drinks ad gangen".

"Det handlede ikke om forbud, men om at ændre strukturen og gøre det lidt besværligere og dermed lave et kulturskift", siger Jette Dam-Hansen.