Skip to main content

Arbejdsmedicin i praksis

Ledende overlæge. Ph.d., MPM Lilli Kirkeskov. E-mail: liland@dadlnet.dk

7. jun. 2013
2 min.

Forfattere: Larsen AI, Schmidt J, Jepsen JR

København: Munksgaard, 2013

Sider: 176.

Pris: 270 kr.

ISBN: 978-87628-120-24

Forfatterne har med bogen et ønske om at beskrive det, de kalder »den ny arbejdsmedicin«. Bogen er tænkt som en inspiration til, hvordan man kan inddrage arbejdsmedicin i den kliniske hverdag.

Forfatterne vil gerne, at der i arbejdsmedicinen lægges vægt på følgende:

• at arbejdsmedicinen ikke blot skal fokusere på at vurdere årsagssammenhænge

• at man ud over evidensbaseret vurdering af årsagssammenhæng mellem belastninger i arbejdet og sygdom også bør identificere, hvilke handlinger på arbejdspladsen der kan gøre en forskel

• at man bør koordinere viden om arbejdsmiljøets betydning med den pågældende medarbejders sygdom og mulighed for rehabilitering

• at det ikke kun er den enkelte medarbejder, men arbejdspladsen, der skal rådgives.

Bogen giver en beskrivelse af det arbejdsmedicinske område, det kliniske arbejdsmedicinske arbejde, forskellige samarbejdsparter, herunder nogle af myndighedernes rolle. I bogen er tillige et afsnit »arbejdsmedicin på arbejdspladsen«, hvor man vejleder om, hvordan lægen bør agere, og hvilken rolle man kan udfylde ved besøg på en arbejdsplads. Der beskrives desuden områder som arbejdspladsvurderinger og anvendeligheden af helbredsundersøgelser og sundhedstjek.

Bogen er bedst i afsnittet om arbejdsmedicin på arbejdspladsen, måske fordi den bl.a. er skrevet af to nuværende og tidligere bedriftslæger, der selvfølgelig har fokus på og viden om arbejdspladserne.

Bogen kan give inspiration til et større samarbejde mellem virksomheder og læger, og den sætter fokus på, at lægernes viden i langt større omfang bør benyttes på arbejdspladserne. Bogen kan ikke erstatte gængse lærebøger i arbejdsmedicin, da der generelt ikke er fokuseret på fakta, hvilket dog heller ikke er intentionen med bogen.

Interessekonflikter: ingen