Skip to main content

»Atleternes nye læge«

Journalist Jacob Berner Moe, jacob@bernermoe.dk

16. okt. 2006
3 min.

Navn: Morten StorgaardAlder: 42 årFamilie: Gift med Marianne Evie Storgaard, der er salgs- og marketingdirektør.Sammen har de børnene Mathias otte år og Mathilde fem år.

Tidligere job: Overlæge ortopædkirurgisk afdeling, Ringsted Sygehus (ren elektiv afdeling).

Nyt job: Klinisk ansvarlig speciallæge i Team Danmark

Team Danmark har en stor stab af sundhedsmedarbejdere - hvorfor er det nødvendigt med det store set-up?
Fordi eliteidræt kører til den yderste grænse. En 20-årig atlet på topniveau vil uvægerligt løbe ind i overbelastningsskader, hvis man ikke gør noget. Vi prøver at sørge for, at de her atleter ikke får nogen varige skader, når deres karriere er slut. Men nogle gange kan vi da godt blive en lus mellem to negle. Hvis man sidder med en skadet idrætsudøver, kan der sagtens være et forbund og en landstræner, der meget gerne vil have hældt udøveren tilbage på banen. Der skal vi give uvildig service.

Men Team Danmark skal vel også have resultater?
Jo, men vi skal også sørge for, at de fungerer, når de er færdige. Vi har ikke penge i klemme. Men det bliver tit en diskussion med idrætsudøveren.

Lad os sige, at du vurderer, at en ung idrætsudøver skal holde en længere pause, men det vil han ikke. Hvad gør du så?
Det har jeg ikke oplevet endnu, men jeg har selvfølgelig også kun været i jobbet i tre måneder. Hvis de siger, at de vil i gang igen, så er der ingen måde, jeg kan forhindre det på. Jeg kan så vælge imellem at hjælpe dem i deres valg eller sige: »det vil jeg ikke være med til«.

Hvad ville du så vælge?
Jeg ville formodentlig forsøge at hjælpe dem. Men det handler også om måden, man kommunikerer på. Man kan ikke sige til sportsudøvere på eliteniveau, at de skal holde tre måneders pause, så ser du dem ikke igen. Hvis du siger, at de skal holde tre måneders pause og vende tilbage endnu stærkere, så kan de forstå det.

Hvordan forholder du dig til hele dopingspørgsmålet?
Som læge synes jeg, at det er helt uacceptabelt. Men der er selvfølgelig ingen tvivl om, at det findes; det er vi alle sammen klar over. Vi vil ikke acceptere, at nogen doper sig i den gruppe, vi har med at gøre.

Hvis du havde mistanke om, at en af dine udøvere tog ulovlige midler, hvad ville du så gøre?
Det er klart et dilemma. Jeg ved ikke, hvordan jeg ville forholde mig til det; det er et godt spørgsmål. Jeg ville gå videre med det, men på den anden side er der jo tavshedspligt. Jeg ville nok spørge nogle af de mennesker til råds, der har været der længere end mig.

Hvad er din egen yndlingsidrætsgren?
Jeg er selv gammel elitesejler. Jeg har sejlet soling, men det gør jeg ikke mere. Faktisk har jeg ikke sejlet i flere år. Nu cykler jeg.

Du var lige blevet overlæge, nu melder du dig helt ud af hierarkiet?
Ja, men jeg har interesseret mig for sport og idrætsskader lige så længe, som jeg har været læge. Da denne stilling blev oprettet første gang, tænkte jeg, at det var min ønskestilling, men det er først nu, jeg har uddannelsen til det. I øvrigt skal jeg være overlæge to dage om ugen på Frederikssund Idrætsklinik, så jeg springer jo ikke helt ud af systemet.

Du er 42 år og har nået dit karrieremål?
Ja, men selv om det er et stort set-up i Team Danmark, skal det også udvikles og blive endnu bedre. Jeg ved for eksempel, at Team Danmark har drømme og visioner om at udvide konceptet om egen behandling af topatleter.