Skip to main content

Behandlings- og socialpsykiatrien samlet med succes på Bornholm

Journalist Jens Stubkjær, stubkjaer@tdcadsl.dk

1. nov. 2005
8 min.

Psykiatrivirksomheden er én blandt 122 kommunale virksomheder, hvis mål og midler fastsættes i en årlig kontrakt med Bornholms Regionsråd.

Bornholms Centralsygehus og Psykiatrivirksomheden er således to virksomheder under Bornholms Regionskommune, men samarbejdet mellem Psykiatrisk Center og sygehuset er grundlæggende uforandret i forhold til før. Sygehuset skal ifølge strukturreformen lægges under H:S og Hoved-stadsregionen, men om det bliver med eller uden øens behandlingspsykiatri er endnu, august 2004, uafklaret.

Psykiatrivirksomheden omfatter dels behandlingspsykiatrien. Psykiatrisk Center omfatter to distriktsteam, som varetager diagnosticering, pleje og behandling, såvel ude i distriktet som inde i centeret - et åbent afsnit med 17 senge-pladser, et ambulatorium og fem efterbehandlingspladser. Et team-lukket, der fungerer som intensivt afsnit og varetager behandling og pleje af de patienter, der kræver tæt observation og personalekontakt døgnet igennem. Lukket afsnit har seks sengepladser. Psykiatrisk Center hørte før under Bornholms Centralsygehus

Herudover omfatter psykiatrivirksomheden psykiatrisk plejehjem, beskyttet pensionat, væresteder, støttekontaktpersonordninger og aktivitetscenter - altså socialpsykiatrien fra det tidligere amt og fem kommuner. I alt ca. 200 fastansatte, der nu er samlet i én kommunal virksomhed med én overordnet leder og ét budget.

Psykiatrien under sundhedsområdet

Selvom psykiatrivirksomheden på Bornholm ikke længere hører under sygehuset, så er tilknytningen til sundhedsområdet understreget ved, at psykiatrivirksomheden i regionskommunen er placeret under sundhedsdirektøren og politisk under sundhedsudvalget, ligesom sygehuset er det, indtil strukturreformen træder i kraft.

»Det har været vigtigt at bevare den tilknytning, idet psykiatrien som lægefagligt speciale kræver en opdateret viden, udvikling og forskning i tæt samarbejde med det øvrige sundhedsvæsen«, siger Lisbeth Saxkjær, overlæge og chef for Psykiatrisk Center, den tidligere psykiatriske afdeling på øens sygehus. Hun håber, at dette kan udvikles yderligere i den nye struktur:

»Vi har som center et ønske om samarbejde med en større psykiatrisk afdeling. Det vil være værdifuldt, fordi det er vanskeligt for et lille center af være opdateret på alle områder af det psykiatriske speciale«, siger Lisbeth Saxkjær.

Hun ser mange fordele og muligheder ved den nye organisation på Bornholm: »Vi har nu mulighed for at koordinere og i højere grad tilpasse behandlings- og støttetilbud til patienterne i takt med den udvikling, der i øvrigt sker i samfundet. Vi kan tilrettelægge en samlet udvikling og et sam-menhængende tilbud for den gruppe borgere, som kræver indsats både fra behandlings- og socialpsykiatrien«.

Det er ikke mindst samarbejde og dialog på tværs af faggrupper og tidligere skel, der har gjort personale og ledelse positive over for den nye struktur. »Der bliver en naturlig etablering af samarbejdsfora, som giver dialog og dermed øger kendskabet til hinandens arbejdsområder og mindsker kulturforskelle. Vi får en fælles forståelse«, forklarer Lisbeth Saxkjær.

Det betyder bl.a., at man nemmere kan lave aktivitetstilbud og grupper med personale på tværs af psykiatrivirksomheden. Eksempler er Krop og Sind, undervisningsgrupper for såvel patienter som pårørende, psykosegrupper m.m. Samarbejdet sikrer, at patienterne får præcis de tilbud i form af støtte, bolig og aktivering ved siden af den egentlige psykiatriske behandling, de har brug for. Lisbeth Saxkjær peger også på, at man har etableret en fælles uddannelsesplanlægning for hele psykiatrivirksomheden.

Højere kvalitet

»Det er simpelthen med til at højne kvaliteten af det socialpsykiatriske arbejde, at lægerne og andre faggrupper i den grad giver deres viden videre«, mener psykiatrivirksomhedens leder, Joan Behrens. Hun kom fra et job som socialchef i Rønne Kommune. »Den nye struktur gør, at vi bedre kan lære af hinanden. Vi arbejder meget med psykoedukation. Personale, pårørende og patienter deltager i kurser, hvor man diskuterer tingene, lærer om sygdommen og arbejder videre med forskellige tiltag ude i socialpsykiatrien«.

Overlægerne på både Psykiatrisk Center og Bornholms Centralsygehus støtter den nye organisation. Ingelise Gitz-Johansen, overlæge på Psykiatrisk Center, var dog skeptisk i starten. For godt et år siden vendte hun tilbage til sin fødeø efter en halv snes år på store københavnske hospitaler.

»I starten var jeg betænkelig ved tavshedspligten, når man pludselig bliver »en stor familie«. Men det har ikke været noget problem. Vi har stor åbenhed over for vores brugere. I den gamle model var der ikke fuld informationsmulighed hen over forvaltningen, og vi skal f.eks. være opmærksomme på, hvad vi meddeler ved konferencer. Det skal være til fordel for patienten, men det gælder jo også i andre organisationsformer«, siger Ingelise Gitz-Johansen.

»Vi kan også glemme, at vi skal have de samme informationer, som de får på sygehuset. Men det er begyndervanskeligheder, som vi nok skal komme over. Det er en udmærket løsning på Bornholm, som giver mange fordele i hverdagen«, vurderer Ingelise Gitz-Johansen.

Bedre tilbud til borgerne

Mens behandlingspsykiatrien er forblevet under sundhedsområdet, er socialpsykiatrien flyttet fra socialforvaltningen til sundhedsområdet for at blive en del af den nye fælles psykiatrivirksomhed. Anders Bonde er nu leder af socialpsykiatrien. Han var tidligere souschef i Nexø Kommunes socialforvaltning. Også han glæder sig over den nye konstruktion.

»Bestemt! Vi havde en del vanskeligheder i starten med at forstå hinanden. Men nu er det meget nemmere at snakke sammen«, siger Anders Bonde, der forklarer:

»Nu, allerede 1 år efter starten, oplever jeg en stor genklang i behandlingspsykiatrien for det, vi bidrager med. Vi kan i socialpsykiatrien hurtigere og bedre end før tilrettelægge et behandlingsforløb. Vi har fået bedre kendskab til hinanden, og det betyder simpelthen et bedre tilbud til borgerne«, mener Anders Bonde.

Samarbejde og kommunikation er blevet bedre. »De formelle regler er ikke ændret. Normalt går vi via egen læge for at få en henvisning. Men det, at vi har et personligt kendskab, gør, at vi kan slå på tråden til hinanden, selvfølgelig efter tilladelse fra borgerne«, påpeger Anders Bonde.

»Det ville være spændende, hvis der kunne laves en ph.d.- eller anden undersøgelse, der kunne dokumentere den psykiatriske sygelighed og virkningerne af den måde, vi arbejder på her på Bornholm«, siger Lisbeth Saxkjær. »Måske kunne vi derigennem få en fornemmelse af, om vores ønske om færre genindlæggelser bliver indfriet«.

Joan Behrens glæder sig også, sammen med personalet, over psykiatriens selvstændige status i fo rhold til sygehuset: »Set ud fra et økonomisk synspunkt har vi med psykiatrivirksomheden fået en økonomisk gennemskuelighed, så det nu kan ses, hvor mange penge der afsættes til psykiatrien. I sygehussammenhæng har Psykiatrisk Center fyldt meget lidt i forhold til somatikken, og pengene er ofte blevet prioriteret til nedbringelse af ventelister. Nu kan vi prioritere økonomien i en psykiatrisk sammenhæng. Det, tror jeg, alle her er meget tilfreds med«.

Brugerne støtter omlægning

Psykiatribrugerne på Bornholm er ikke i tvivl. »Vi synes, det er en rigtig god ide. Nu hænger det sammen, og det er samme pengekasse. Jeg tror, det er en fordel«, siger Bente Falk-Hansen, formand for Sind på Bornholm. Hun peger også på, at det samtidig er lykkedes at få et psykiatrisk team for børn og unge op at stå på øen. »Det er genialt. De har meget at lave og har været stærkt savnet. Flere børn kan nu blive behandlet på Bornholm og dermed undgå at skulle fra øen af den grund«, siger Bente Falk-Hansen.

»Vi skriver virkelig historie herovre«, mener psykiatrivirksomhedens leder, Joan Behrens, om det faktum, at man netop har tiltrukket en børne- og unge psykiater til øen.

Hun mener en forklaring kan ligge i lægernes prioriteringer på det psykiatriske område: »Her er det ikke blot vigtigt at have mange patienter af en bestemt type for at kunne opnå bedre rutine og kvalitet i behandlingen. Det er også vigtigt med en vis nærhed og mulighed for at følge op på den enkelte patients videre udvikling, som giver det en særlig kvalitet at arbejde i systemet her på Bornholm«.

På den baggrund mener Joan Behrens godt, at de bornholmske erfaringer kan danne grundlag for overvejelser om strukturen på psykiatriområdet i det øvrige land. De peger i retning af, at behandlings- og socialpsykiatrien ikke bør skilles ad. Socialpsykiatrien kan have fordel af enheder af en vis størrelse, større end de nuværende mindre kommuner.

Til gengæld bør behandlingspsykiatrien ikke centraliseres til fem store regioner, som sygehusene i øvrigt, men måske decentraliseres til enheder, der ikke er større, end de kan indgå i et aktivt arbejdsfællesskab med socialpsykiatrien.

Bøn til indenrigsministeren

Regionsborgmesteren på Bornholm, Thomas Thors (S), i øvrigt tidligere praktiserende læge i Rønne, skrev den 21. maj til indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen og bad om særlige vilkår for Bornholm i forbindelse med den endelige fastlæggelse af strukturreformen:

»Efter kun godt et år som samlet psykiatriområde er det opfattelsen, at det har været den helt rigtige beslutning af sammenlægge psykiatrien. Det har betydet en langt større faglighed og kvalitet i opgaveløsningen samt ikke mindst i helheden omkring patient/borger/ bruger. Opgaven løses nu mere enkelt og mere effektivt. Det er indtrykket, at brugere og organisationer er langt mere tilfredse end tidligere med indsatsen.

Det vil være forkert at bryde denne velfungerende nyskabelse. Bornholms geografiske beliggenhed skal medtænkes i dette spørgsmål. Det må sikres, at Bornholm bevarer et samlet psykiatriområde«, skrev Thomas Thors i brevet.

Om bønnen fra Bornholm efterkommes på Christiansborg, er endnu uafklaret. Øens sundhedsdirektør Laila Lindén, mener, der er gode chancer: »At vi er så små og ligger så langt væk, kommer os til gode. Bornholm som forsøgsprojekt - det føler jeg, der er forståelse for på embedsmandsplan og politisk plan«, siger Laila Lindén.

Fakta

Konkrete tiltag i Bornholms Psykiatrivirksomhed siden starten

  • Man har defineret vores målgruppe for den samlede virksomhed.

  • Der er planlagt en dags introduktion til alle nyansatte i virksomheden til den samlede psykiatrivirksomhed.

  • Der er planlagt værdidebatter for alle ansatte med baggrund i ministeriernes oplæg til fælles værdigrundlag for den offentlige indsats i social- og sundhedssektoren for mennesker med en sindslidelse.

  • En arbejdsgruppe har udarbejdet kompetencebeskrivelse for personalet og forslag til fælles uddannelsestiltag.

  • En arbejdsgruppe har planlagt supervisionstilbud, så det er blevet et tilbud til alle ansatte.

  • En arbejdsgruppe har udarbejdet forslag til jobrotation og orlov i virksomheden.

  • Sind & Krop er etableret med motion i Åkirkebyhallerne.

  • Et beskæftigelsesprojekt »Bivognen« er igangsat med skånejob til sindslidende.

  • Der er sendt fælles puljeansøgninger af sted.

  • Der er etableret et børne- og unge team.

  • Der har været afholdt 2-dages fremtidsværksted for alle ansatte i socialpsykiatrien.