Skip to main content

Behandlingsansvarlige læger indføres

Både Overlægeforeningen og Yngre Læger ser frem til, at der fremover skal være behandlingsansvarlige læger på sygehusene, da det vil tilgodese både patienter og læger. Men let bliver det ikke at ændre.

Hvem har ansvaret? Nu indføres den behandlingsansvarlige læge.
Hvem har ansvaret? Nu indføres den behandlingsansvarlige læge.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

15. apr. 2015
4 min.

En behandlingsansvarlig læge har ikke bare stået på borgernes ønskeseddel i længere tid, men også på lægernes. Derfor indføres der nu behandlingsansvarlige læger, der for det første skal sikre, at patienterne føler sig tryggere og ved, hvem de skal henvende sig til, men for det andet også, at lægerne ved, hvem der har ansvaret for behandlingsforløbene - både i det daglige og på en vagt.

Yngre Læger ser frem til, at deres medlemmer lettere kan gennemskue, hvor ansvaret ligger.

”40 procent af de yngre læger meddelte i en undersøgelse sidste år, at de mister overblikket over, hvem der har ansvaret for den enkelte patient, og det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt for hverken patienterne eller lægerne. I værste tilfælde fører det til dårligere patientforløb. Vi vedtog sidste år vores politik om patientforløb, hvor vi lægger op til etableringen af et behandlingsansvarligt team, som naturligvis skal være den understøttende organisation til den behandlingsansvarlige læge. Derfor er det helt i tråd med Yngre Lægers udspil, at der nu er et fælles initiativ hen imod dette,” siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger.

Det er Overlægeforeningen, Yngre Læger, Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse og Danske Patienter, der står bag beslutningen om at indføre den behandlingsansvarlige læge.

Vi har prioriteret arbejdet i længere tid, fordi vi ved, at et stort antal utilsigtede hændelser sker, når patienten flyttes mellem afdelinger og sygehuse. Samtidig oplever en del patienter og pårørende usikkerhed i forhold til, hvem der har ansvar og holder styr på behandlingen. Det skaber utryghed og gør det svært at arbejde med den nødvendige patientinddragelse. Derfor foreslår vi, at alle patienter skal have en behandlingsansvarlig læge fra starten af behandlingen og skal kende denne læge Anja Mitchell, formand for Overlægeforeningen.

Overlægeforeningen: Patienter skal have læge tilknyttet

Overlægeforeningen tog oprindeligt initiativet til ”den behandlingsansvarlige læge” sammen med Kræftens Bekæmpelse, som havde peget på, at mange patienter oplever, at de ikke ved, hvem der har ansvar for deres behandling.

”Vi har prioriteret arbejdet i længere tid, fordi vi ved, at et stort antal utilsigtede hændelser sker, når patienten flyttes mellem afdelinger og sygehuse. Samtidig oplever en del patienter og pårørende usikkerhed i forhold til, hvem der har ansvar og holder styr på behandlingen. Det skaber utryghed og gør det svært at arbejde med den nødvendige patientinddragelse. Derfor foreslår vi, at alle patienter skal have en behandlingsansvarlig læge fra starten af behandlingen og skal kende denne læge,” siger Anja Mitchell, formand for Overlægeforeningen.

Faktaboks

Fakta

Hun peger på, at speciallægens rolle ikke ændres afgørende, når det gælder patienter, der skal igennem et ukompliceret forløb, mens der vil være flere opgaver knyttet til de patienter, der lider af mange forskellige sygdomme.

Det bliver ikke let

Foran de forskellige parter ligger nu en længere proces, hvor de i samarbejde skal finde ud af, hvordan ”den behandlingsansvarlige læge” skal fungere i praksis.

Parterne har aftalt med Danske Regioner, at man vil afprøve den behandlingsansvarlige læge på forskellige sygehuse for at indsamle erfaringer, inden den nye funktion udbredes i hele landet. Yngre Læger erkender, at det ikke bliver let at ændre.

”Som med alle andre store ændringer bliver det ikke let. Den største udfordring bliver, at man skal til at tænke helt anderledes, og det vil komme til at tage tid. Men når det er sagt, skal det komplicerede ikke afholde os fra at tage fat og gøre noget, der på længere sigt vil komme både patient og læge til gavn,” siger Camilla Rathcke.

Danske Regioner skriver i en pressemeddelelse, at indfasningen af den behandlingsansvarlige læge og den tværgående patientansvarlige læge vil ske løbende de kommende år. Det forventes, at den behandlingsansvarlige læge vil være bredt indfaset senest medio 2018.

Læs også: Overlægeforeningen vil have en behandlingsansvarlig læge

Læs også: Den forsvundne sammenhæng