Skip to main content

»Behandlingsgarantien bør suspenderes«

Epidemikommissionen anbefaler at suspendere behandlingsgarantien. Lægeforeningen peger på, at det er udtryk for, hvor presset en situation sundhedsvæsenet står i.

Lægeforeningen

20. dec. 2021
2 min.

Epidemikommissionen anbefaler, at behandlings- og udredningsgarantien suspenderes på det somatiske område, og de anbefaler også at oprette midlertidige sengepladser i kommunerne, skriver dr.dk.

Det sker på grund af coronasituationen og det vedvarende pres på sundhedsvæsenets kapacitet.

Begge dele er udtryk for, hvor presset en situation sundhedsvæsenet står i, understreger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke.

»Der er tale om skridt, som er nødvendige for at sikre kapacitet på tværs i sundhedsvæsenet til patienter med akut behov for indlæggelse. Også selvom det en overgang udfordrer andre områder. Vi har længe presset på for at få Folketinget til at suspendere garantien og dermed give læger mulighed for at sætte de mest syge patienter først. Det er godt, at nødvendigheden af det nu også erkendes hos politikerne«, siger Lægeforeningens formand.

Behandlingsgarantien indebærer, at det ikke er sygdommens alvor, der styrer, hvornår sundhedsvæsenet skal tilbydes behandling, men derimod kalenderen i forbindelse med ikkeakutte sygdomme.

»Det er en nødvendighed at suspendere den i den trængte situation, vi står i, hvor landets kirurger også har meldt deres bekymring for, om de kan behandle alle med akut behov. Det vil sige mellem alle dem, der uanset behandlingsgaranti har brug for behandling nu. Samtidig må jeg også sige, at der skal mere til at for at sikre den nødvendige kapacitet i sundhedsvæsenet på lang sigt, og det er vi nødt til at få taget fat på. Den aktuelle suspension af behandlingsgarantien, vinterpakken og aftalen om bufferkapacitet i kommunalt regi skal hjælpe os igennem vinteren, men på den lange bane skal der reformer til, så vi sikrer, at vi kan imødekomme fremtidens behov for både behandling og pleje til en tiltagende aldrende befolkning«, siger Camilla Rathcke.

Folketingets epidemiudvalg holder møde klokken 15, hvor anbefalingerne skal drøftes.