Skip to main content

Der findes ikke en national strategi for behandling af patienter med kroniske smerter. Med det meget store antal kroniske smertepatienter og de menneskelige og økonomiske omkostninger, der er forbundet med denne lidelse, vil det være meget relevant, hvis politikere og specialister satte sig sammen og udarbejdede en overordnet strategi for behandlingen, mener overlæge Niels-Henrik Jensen, Tværfagligt Smertecenter, Amtssygehuset i Herlev.

»I forlængelse af Jørgen Eriksens disputats er behovet blevet større, for han har dokumenteret omfanget af problemet og samfundets økonomiske omkostninger«, siger Niels-Henrik Jensen.

Professor, overlæge, dr.med. Troels Staehelin Jensen, Neurologisk afdeling F, Århus Sygehus, er enig i behovet for en national smerteplan.

»Der har aldrig været en diskussion her i landet om, hvordan den overordnede strategi bør være, men det er en diskussion, som jeg finder yderst rimeligt. Det vil også være i overensstemmelse med anbefalingerne fra IASP, International Association for the Study of Pain, der fremhæver betydningen af en indsats af flere discipliner«, siger Troels Staehelin Jensen.

Fokus på kroniske forløb

Der er behov for mere viden og større fokus på, hvorfor og hvornår patienters smerter udvikler sig til et kronisk forløb, understreger Troels Staehelin Jensen.

»Hvis vi bliver bedre til at finde risikopatienterne, kan vi forbedre den forebyggende indsats og derved forhindre et kronisk forløb. Selvom kroniske smerter er sin egen sygdomstilstand, hvor betydningen af årsagerne fortoner sig med tiden, så er det alligevel vigtigt at holde fast i risikomarkørerne, for det giver mulighed for at gribe hurtigere ind. Det vil dog også kræve, at læger på et tidligere tidspunkt trækker en grænse over for patienterne og standser henvisninger fra den ene instans til den næste. Patienter skal vide, når de ikke mere kan behandles for deres oprindelige sygdom, men skal leve med smerter på bedst mulig vis«, siger Troels Staehelin Jensen.

Mangler i uddannelsen

Læger uddannes ikke nok i behandling af smerter, mener både Troels Staehelin Jensen og Niels-Henrik Jensen.

Behandlingen er overladt til de enkelte specialer og særligt interesserede.

»Det er paradoksalt, at alle nyansatte hospitalslæger kommer på brandslukningsøvelse, men de lærer intet systematisk om, hvordan det enkelte hospital behandler smerter. Dette på trods af, at smerter er et af de hyppigste symptomer hos patienterne«, siger Niels-Henrik Jensen. Troels Staehelin Jensen er enig i behovet:

»Der findes ikke i dag en samlet uddannelse i, hvordan smerter behandles. Det er meget væsentligt, at vi har en infrastruktur for uddannelse, så vi kan rekruttere dygtige læger«, understreger Troels Staehelin Jensen.

Løsningen er ikke at etablere mange store smertecentre over hele landet, mener Niels-Henrik Jensen. Der er behov for enkelte flere regionale enheder, således at landet kan dækkes bedre. Disse enheder skal varetage forskningen, udviklingen og uddannelsen på smerteområdet.

»Det er væsentligt, at der oprustes vidensmæssigt på alle niveauer, som har med patienter at gøre«, siger Niels-Henrik Jensen.