Skip to main content

Bemandingen på nye akutafdelinger er en udfordring

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

6. feb. 2009
4 min.

Køge Sygehus' nye akutafdeling averterer efter yngre læger til uklassificerede stillinger. Afdelingens ledende overlæge, Henning Jans, anerkendte i sidste uges Ugeskrift for Læger, at de fleste yngre læger foretrækker klassificerede stillinger, fordi de er et led i speciallægeuddannelsen. Når afdelingen alligevel slår uklassificerede stillinger op, er det med en forventning om, at læger vil finde det attraktivt, fordi de kan profitere af det - enten i forbindelse med en senere overbygningsuddannelse i akutmedicin, eller fordi de kan have fordele af at lægge en periode på en akutafdeling, fordi det giver det akutte perspektiv på det speciale, de er i gang med. Han præciserer nu, at der ikke er tale om, at lægerne kan få formel godskrivning, men at det er »en kvalificering på flere niveauer.« Tanken med de yngre læger er, at de skal fungere som koordinerende læger, der blandt andet skal supervisere KBU-læger i vagttiden.

Uklassificerede stillinger er meget omdiskuterede, og i aftalen fra 2007 om den nye speciallægeuddannelse er det formuleret, at antallet af uklassificerede stillinger skal nedbringes. Yngre Læger ser dem gerne helt afskaffet. Formanden for Yngre Læger, Lisbeth Lintz, siger:

»Der bør slet ikke være yngre læger ansat i uklassificerede stillinger. Al den uddannelseskapacitet, der er i systemet, skal bruges som led i speciallægeuddannelsen. Hvis der er uddannelsesindhold i en stilling, skal den klassificeres. Det er spild af tid, at yngre læger arbejder i uklassificerede stillinger, når der er speciallægemangel. De skal i stedet hurtigst muligt blive speciallæger.«

Videreuddannelsesregion Øst var desværre ramt af sygdom, da Ugeskriftet henvendte sig for at få en kommentar om uddannelsessituationen på akutafdelingen på Køge Sygehus.

Ingen permanente uklassificerede stillinger

Men også i andre dele af landet er der nye akutte fællesmodtagelser på vej.

Horsens Sygehus er for eksempel ved at opbygge en FAME - det står for Fælles Akut Modtage Enhed. Bemandingen skal udgøres dels af speciallæger, der dækker hele døgnet. Afdelingen søger i øjeblikket efter speciallæger, der gerne vil videreuddanne sig til akutmedicinere. Dels skal der ansættes et antal KBU-læger. Endelig påregner man et antal yngre læger. Men de stillinger er ikke defineret endnu, oplyser ledende overlæge Ove Gaardboe:

»Vi er meget opmærksomme på ikke at ryge i uklassificeretfælden, hvor et sygehus har for mange, der ikke er i gang med en uddannelse. Derfor skal vi have så mange stillinger som muligt klassificerede. Der er ingen tvivl om, at det har en god uddannelsesværdi at være i en akutafdeling. Men vi ved endnu ikke, hvordan de yngre læger skal indplaceres. De rammer ikke et speciale og det kan jo ikke være en introduktionsstilling, for det findes ikke i akutmedicin. En mulighed er, at vi laver et samarbejde om uddannelse med de afdelinger, vi arbejder tæt sammen med,« siger Ove Gaardboe.

Også Jan Greve, sekretariatschef i videreuddannelsesregion nord, mener, der kan være yngre læger ansat i klassificerede stillinger på en akutafdeling. Men det vil være forskelligt fra akutafdeling til akutafdeling, alt efter hvordan de er organiseret. Og det vil være forskelligt fra speciale til speciale - det kommer an på, hvordan akut erfaring indgår i målbeskrivelsen.

»Jeg kan for eksempel sagtens se, at en yngre læge, der er ved at uddanne sige til almenmediciner, kan have en fuldtidsansættelse på en akutafdeling i et halv et eller helt år. Mens en yngre læge, der er i et uddannelsesforløb i kirurgi, ortopædikirurgi eller i et internmedicinsk speciale formentlig vil være ansat på specialafdelingen, men så vil noget af vagtfunktionen ligge i akutafdelingen for at få kravene til uddannelsen opfyldt. Så det bliver en blanding.«

Tror du dermed, at akutafdelingerne helt kan undgå de uklassificerede stillinger?

»Ja, det tror jeg. Man vil helt sikkert tilstræbe at undgå den type uklassificerede stillinger, der har en permanent normering i en afdeling. Men der er også en slags uklassificerede stillinger, der skyldes huller, opstået pga. barsel, eller fordi man ikke fik dem besat, som der er behov for at besætte med vikariater. Den type uklassificerede stillinger vil fortsat være der.«

Uklassificerede stillinger

Lægestillinger på et hospital, som ikke er en del af et uddannelsesforløb. I forbindelse med reformen af speciallægeuddannelsen i 2007 blev det aftalt, at antallet af uklassificerede stillinger skal nedbringes og erstattes af klassificerede uddannelsestillinger eller faste stillinger.