Skip to main content

Bent Hansen: Dette projekt viser fremtiden

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), vil bruge projektet med at styre uden DRG-systemet som løftestang til sommerens forhandlinger med regeringen.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

29. dec. 2014
2 min.

Regionshospitalet Silkeborg har netop haft succes med et pilotprojekt, hvor 20 patienter er blevet sendt hjem samme dag, som de har fået foretaget en hofteoperation.

Ifølge formanden for både Region Midtjylland og Danske Regioner, Bent Hansen (S), viser eksemplet, hvorfor fremtidens sundhedsvæsenet ikke skal være baseret på DRG-systemet.

»I forsøget er patienterne ambulante, og det giver i DRG-systemet en tiendedel i betaling i forhold til, hvis patienterne var indlagt i to døgn. Det skriger til himmelen om, at selvfølgelig skal vi have et DRG-system, der ikke præmierer at have patienter indlagt, hvis det kan undgås. Det skal være kvaliteten, der skal være det vigtigste«, siger Bent Hansen.

Som formand for Region Midtjylland har han med glæde set, hvordan et stort projekt, hvor 10 afdelinger i regionen over to år ikke bliver målt på produktionen via DRG-systemet, men på mål, som afdelingerne selv har været med til at bestemme, og som har mere fokus på faglig kvalitet og patienttilfredshed.

»Fra bl.a. Sundhedsministeriet og Finansministeriet har der været en skepsis mod at fravige DRG-systemet, fordi afdelingerne så ville producere mindre. Men det ser ud til, at vi sammen med personalet har fået forfinet måden at tildele penge på i sundhedsvæsenet. Det er dybt betryggende, at personalet viser, at det er i deres interesse at give patienterne den bedste mulige behandling og her er tiden naturligvis også vigtig«, siger Bent Hansen.

Erfaringerne fra projektet vil han bruge, når han til sommer skal forhandle om det kommende års finansiering af sundhedsvæsnet med regeringen.

»Forhåbentlig sider jeg med en rapport til sommer, som jeg kan smække på bordet, når vi forhandler økonomiaftale med regeringen. Så jeg kan vise, at dette er fremtiden. Vi skal hurtigt komme fri af DRG-klemmen, hvor vi kun måles på kvantitet, men i stigende omfang måles på kvalitet og patienttilfredshed. Vi skal have drejet hele tankegangen i vores sundhedsvæsenet. Vi skal nok stadig beholde DRG-systemet, men det skal ikke styre måden at dele penge ud, men mere være et system, hvor vi kan sammenligne«, siger han.

Bestyrelsen i Danske Regioner tager i øvrigt til Stockholm i marts, hvor de skal se på, hvilke erfaringer svenskerne har med at styre efter kvalitet og patienttilfredshed.