Skip to main content

Bente Klarlund om bilags-sager: Dyre fly-billetter kan være en nødvendighed

Når læger bliver hængt ud for at have brugt for mange penge på business-class-billetter og dyre hotelophold, så forstår folk i virkeligheden ikke, hvordan top-forskeres arbejdsliv hænger sammen, siger Bente Klarlund Pedersen.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

3. sep. 2014
4 min.

Hvis en dansk topforsker skal have en travl hverdag til at hænge sammen, kan det en gang imellem være nødvendigt at flyve på business-class. Derfor er det urimeligt, at læger bliver hængt ud for at have brugt forskningspenge på bl.a. dyre flyrejser og hotelophold.

Det siger Bente Klarlund Pedersen, overlæge og professor på Rigshospitalet.

”Min arbejdsuge som forsker er meget presset, og det kan ikke altid lade sig gøre at rejse lige så billigt og fleksibelt, som hvis jeg tog med familien på ferie. Desuden – og ikke uvæsentligt – får jeg ofte hele eller dele af mine udgifter refunderet af dem, jeg bliver inviteret af.” siger Bente Klarlund Pedersen til ugeskriftet.dk

Hvis man rejser med familien, kan man sikkert rejse på de billige dage, men jeg skal tilbage og passe mit arbejde, og hvis jeg bruger unødig meget ventetid i lufthavne, ville det gå fra den tid, hvor jeg kunne forske og lede mine ansatte. Bente Klarlund Pedersen, overlæge og professor på Rigshospitalet

Som overlæge, professor på Rigshospitalet og leder af et forskningscenter er hun blevet stillet en række spørgsmål om flybilletter på business-class af Jyllands-Posten i forbindelse med avisens dækning af lægers brug af forskningspenge. Både spørgsmål fra avisen og svar fra Bente Klarlund Pedersen ligger offentligt tilgængeligt her: http://pressesvar.dk/.

Læs også: Kræftlæger brugte forskningsmidler på dyre flyrejser

I alt 12 spørgsmål retter sig primært mod Bente Klarlund Pedersens brug af forskningspenge på flybilletter. Det drejer sig om bl.a. business-class-billetter til Kina for ca. 32.000 kr., til USA for ca. 27.000 kr. og business-class-billetter til en række europæiske destinationer.

Prisen er ikke altid det væsentligste

Bente Klarlund Pedersen oplyser til Jyllands-Posten – og siden uddyber overfor Ugeskriftet.dk – at hun grundlæggende kan stå inde for alle de udgifter til business-billetter, hun har brugt forskningspenge på.

”Når jeg eksempelvis giver fire forskellige foredrag i fire forskellige stater i USA, eller når jeg ankommer et sted i Japan og skal hjem fra et andet sted, så kan det ikke altid lade sig gøre at flyve på den billigste billet. Men prisen er ikke altid den væsentligste faktor. Hvis jeg kunne få en billigere rejse, hvis jeg var tre dage mere væk, så havde jeg ikke gjort det,” siger Bente Klarlund Pedersen.

Ifølge Region Hovedstadens retningslinjer fra 2010 skal regionens ansatte rejse billigst muligt, dvs. økonomiklasse og billigste rejseselskab. Den budgetansvarlige leder kan dog undtagelsesvist dispensere fra hovedreglen om at rejse billigst muligt, eksempelvis ved oversøiske rejser. Bente Klarlund Pedersen oplyser, at hun selv er den budgetansvarlige og derfor i enkelte tilfælde har rejst på business-class.

”Jeg rejser ikke dyrt, fordi jeg er budgetansvarlig, men fordi, det er nødvendigt. Og det er i overensstemmelse med Rigshospitalets retningslinjer at vælge business-class, når der gives refusion,” siger hun.

50 videnskabelige foredrag på fire år

Spørgsmålene drejer sig om rejser foretaget i perioden fra 2008 til 2012, hvor Bente Klarlund Pedersen ifølge hende selv har været inviteret til at holde mindst 50 foredrag ved internationale videnskabelige møder i udlandet.

Hun understreger, at tre prioriteringer kommer i spil, når der skal købes billetter:

For det første skal rejsen passes ind i en travl kalender, for det andet tilstræbes det, at så meget af rejseudgiften som muligt bliver betalt af arrangøren og for det tredje skal det undgås at rejse business-class.

”Derfor kan det kan have højere prioritet for mig, at jeg kommer hurtigt ud og hjem end billettens pris. Hvis man rejser med familien, kan man sikkert rejse på de billige dage, men jeg skal tilbage og passe mit arbejde, og hvis jeg bruger unødig meget ventetid i lufthavne, ville det gå fra den tid, hvor jeg kunne forske og lede mine ansatte. Jeg er leder af 50-60 ansatte, og derfor er det vigtigt, at jeg er hjemme som meget som muligt. Men det også vigtigt, at jeg placerer centeret internationalt, og hvis jeg skal koble de ting sammen, skal jeg ikke spilde for meget tid,” siger Bente Klarlund Pedersen og fortsætter:

”Jeg kræver som hovedregel ikke diæter. Men dyre billetter kan være en nødvendighed for at have en international forskningskarriere,” siger Bente Klarlund Pedersen.

Mere kontrol er på sin plads

Og derfor kan det også være grund til at bruge flere penge på hotelophold end hvad statens takster siger, understreger hun.

” Normalt dækker kongressen hotelopholdet, men hvis jeg selv betaler og skal holde et foredrag, er jeg nødt til at bo på kongreshotellet, hvis det skal hænge sammen,” siger Bente Klarlund Pedersen og vurderer, at hendes udenlandske kollegaer har samme opfattelse.

”Men det betyder ikke, at jeg generelt er modstander af en større grad af kontrol med lægers udgifter. Det synes jeg egentlig er på sin plads.” siger Bente Klarlund Pedersen.