Skip to main content

Beskæftigelsesministeren vil have læger til at arbejde bedre sammen

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

26. aug. 2011
2 min.

En række mediesager har over sommeren sat fokus på borgere, der føler sig klemt i et system, hvor de kommunale lægekonsulenter og andre læger - fra alment praktiserende over forskellige speciallæger - ikke har været enige om, hvad der skulle ske med den syge borger.

Det har fået beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) til at indkalde de forskellige lægegrupper til møde. Det finder sted 30. august.

Her tropper Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, op sammen med en repræsentant for PLOs Attestudvalg og FAKL-formand Claus Malta Nielsen.

"Jeg forestiller mig, at vi fortæller, hvordan verden ser ud for os, så hun får, hvad hun har brug for at vide", siger Claus Malta Nielsen, der er kommunallæge i Frederikssund og formand for de kommunale lægers organisation FAKL.

Set fra hans bord kan der være tale om en kulturforskel.

"De behandlende læger er ofte specialister på et snævert område, men de fleste af de svære klienter, vi har, har ikke simple problematikker. De svære og langvarige sager er dem, hvor klienterne har flere sygdomme. Nogle klinikere har ikke indblik i, hvad der foregår på et rådhus, og det kunne være meget godt at få orienteret dem om de regler for forvaltning, og den lov, der gælder på beskæftigelsesområdet", siger han.

At en afgørelse kan være anderledes end en anbefaling fra en bestemt specialist er ikke nogen desavouering men udtryk for, at kommunerne har et rehabiliterende perspektiv. Og skal sikre at alle muligheder er afprøvet.

Sådan er proceduren

Det er sagsbehandlerne i kommunen, der afklarer sager om f.eks. førtidspension, hvor der typisk er indhentet lægeudsagn. Det kan måske være fra både almen praksis og indtil flere speciallæger. De kommunale lægekonsulenters opgave er at bistå sagsbehandlerne i at afklare helbredsperspektivet i sagerne. Siden skal pensionsnævnet, som er uafhængigt af kommunallæger og sagsbehandlere, afgøre tildeling eller afslag.

Vanskelig opgave

PLOs formand, Henrik Dibbern, mener også, det er en god ide med udveksling af information og dialog.

"Lægekonsulentens opgave er meget svær. Den er en balancegang imellem at bruge ens faglige viden og erfaring til at give kommunen den bedste fagligt begrundede opsummering af patientens eller borgerens helbredsmæssige ressourcer og begrænsninger, og samtidig overkomme den barriere, som udgøres af, at det er andre læger, ofte indenfor andre specialer, som har udført den egentlige undersøgelse og konkrete vurdering af patienten", siger han.

"Der er god grund til at have en fortsat dialog om denne krævende funktions muligheder og begrænsninger".