Skip to main content

Bibliotek for Læger nr. 2/2017

Christian Graugaard, Morten A. Skydsgaard & Jesper Vaczy Kragh

12. jun. 2017
3 min.

Hvad er sundhed, og hvordan finder mennesker med kronisk eller livstruende sygdom overskud til at mestre deres udfordringer og leve et rigt og mættet liv på trods af deres tilstand? Grundlæggende medicinske spørgsmål, som næppe kan besvares entydigt, og som har optaget folkesundhedsvidenskaben i årtier.

Én ting ved vi dog fra både videnskab og klinisk hverdag: Sundhed handler ikke blot om fravær af sygdom, modgang og kriser, men er en langt mere kompleks ligning, hvori også variabler som ressourcer, relationer og livsmod indgår. Det er således ikke summen af objektive belastninger, der definerer et menneskes samlede sundhedstilstand, men derimod en dynamisk brøk, hvor udfordringer, netværk og personlige styrker til stadighed balanceres mod hinanden.

Bibliotek for Læger nr. 2/2017

Sundhed handler om risiko og belastning. Men det handler også om beskyttende faktorer og mestringsevner. Om »sense of coherence«, som den israelsk-amerikanske sundhedssociolog Aaron Antonovsky (1923-1994) formulerede det i sin forskning [1]. Om eksistentiel sammenhængskraft til trods for en vanskelig situation.

Faktaboks

Fakta

OCEANER AF HÅB

Projektet »Oceans of Hope« blev igangsat af lægen Mikkel Anthonisen i 2013 og har til formål gennem aktiviteter knyttet til hav og sejlads at skabe rammer for livskvalitet og udfoldelse for mennesker, der er ramt hårdt på livet.

I sommernummeret af Bibliotek for Læger fortæller Anthonisen om sine faglige visioner, og vi bringer en række stærke fotografier fra det togt, som 2014-2015 tog turen jorden rundt med en besætning på i alt 93 mennesker fra 16 forskellige nationer, alle med sygdommen multipel sklerose. Det blev en skelsættende rejse på mere end ét plan.

Oceans of Hope

»Oceans of Hope« er en påmindelse til os læger om, at vi
aldrig må tage modet fra vores kronisk syge patienter – at vi skal gøre, hvad vi kan, for at støtte og styrke deres aktive mestring, så de trods svære vilkår tør gå om bord i livet i stedet for at vende ryggen til det. Ikke alle kan sejle kloden rundt. Men verdensomsejlinger kommer i mange versioner.

Læs mere i Bibliotek for Læger.

Referencer

LITTERATUR

  1. Antonovsky A. Helbredets mysterium. At tåle stress og forblive rask. Hans Reitzels Forlag, 2004.

  2. Anthonisen M. ’Oceans of Hope’. Jorden rundt – tilbage til livet. Sailing Sclerosis Fondens Forlag, 2016.