Skip to main content

Bijobbere vil bijobbe endnu mere

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

22. okt. 2010
3 min.

Bijobbende læger er nogle driftige medarbejdere, der indeholder uudnyttede resurser, der kan komme sundhedsvæsenet til gode.

Det fastslår sundhedsøkonom og professor Mickael Bech oven på en ph.d.-afhandling, som en af hans studerende, Karolina Socha, forsvarer i denne uge.

I alt 52 procent af de fuldtidsansatte hospitalslæger, der samtidig bijobber i det private sundhedsvæsen, vil gerne arbejde flere timer ugentligt i det private. Det viser ikke tidligere offentliggjorte tal fra afhandlingens spørgeskemaundersøgelse blandt 5.000 hospitalslæger.

»Disse lægers lyst til at arbejde endnu mere i deres bibeskæftigelse kombineret med, at kun få ønsker færre timer i deres offentlige stilling, viser noget om, at vi har et potentiale i at få mere arbejdskraft ud af disse arbejdsomme læger«, siger Mickael Beck.

Undersøgelsen dokumenterer desuden, at lysten til færre timer i det offentlige ikke er mere udbredt blandt de læger, der også lægger arbejde i det private. Næsten tværtimod. Hvor 22 procent af lægerne uden bijob ønsker færre overarbejdstimer i det offentlige, er det kun 15 procent blandt læger med bijob.

Ifølge ph.d.-afhandlingen er der mange grunde til, at læger har bibeskæftigelse. Lønnen er naturligvis et argument, men også faglige udfordringer, udøvelse af sit fag under andre forhold end i det offentlige og den synergi, der kan opstå med en hovedbeskæftigelse, er blandt forklaringerne.

Tallene overrasker ikke formand for Overlægeforeningen, Erik Kristensen:

»Jeg er tilfreds med, at vi nu får fastslået, hvad jeg har haft på fornemmelsen: at bijob ikke er så stort et problem for de offentlige hospitaler, som nogle har villet gøre det til. Samtidig får vi bekræftet, at det offentlige ikke er gode nok til at udnytte medarbejdernes aktivitetslyst«, siger han.

I april måned kom de første delundersøgelser fra ph.d.-afhandlingen, der viste, at der ikke er forskel på, hvor mange timer den bijobbende læge arbejder på det offentlige hospital i forhold til kollegaen uden bijob.

Derfor blev det - til nogles frustration - konkluderet, at bijob samlet set er en gevinst for det danske sundhedsvæsen, da disse driftige læger tilbringer fuld tid i det offentlige og efterfølgende lægger timer i det private. Nu tilføjer afhandlingen den viden, at de bijobbende læger rent faktisk ønsker endnu mere arbejde, end det merarbejde de i forvejen har påtaget sig i forhold til deres ikkebijobbende kolleger.

Afhandlingen er blevet kritiseret for at politisere, men det afviser Mickael Bech:

»Vi har intet politisk ærinde. Vi er ikke ude i et korstog, der skal påvise, at bijob er godt. Men der er mange holdninger på dette område, og vi har villet forholde os til fakta for at se, om den frygt, der har været i forhold til, om det private skulle føre til mindre arbejdskraft i det offentlige, holder stik. Og vi kan ikke se nogen indikation på, at den frygt er velbegrundet. Det er hovedindtrykket blandt alle os, der har arbejdet med undersøgelsen«, siger Mickael Bech.

Spørgeskemaundersøgelsen er foretaget i 2009 blandt 5091 hospitalsansatte læger, primært over-chef- og sygehuslæger. I alt 2.193 af disse har bijob; 425 har bijob på et privathospital eller privatklinik svarende til 8,3 procent af den samlede population.

Fredag den 29. oktober på Syddansk Universitet forsvarer Karolina Socha sin ph.d.-afhandling med titlen: »The economics of physician dual practice: a theoretical and empirical investigation«.