Skip to main content

Biomedicin på museum

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

19. jun. 2009
3 min.



Det er ikke nogen medicinsk udstilling. Det er heller ikke nogen historisk udstilling. Ej heller en kunstudstilling eller en museal muskeløvelse. Medicinsk Museions nye 250 m2 store udstilling »Del + Hel - Brudstykker fra Biomedicinens Tid« er det hele og alt sammen på en gang.

Ved åbningen i forrige uge sagde museets direktør Thomas Söderqvist, at udstillingen både er udtryk for stedets rolle som »museologisk eksperimentværksted«, har »fokus på den aktuelle biomedicinske forskning« og »måske vigtigst fremhæver medicinens materielle og visuelle udtryk«.

»Vi har meget stor fokus på biomedicinens materielle nærvær«, som han udtrykte det.

Og udstillingens hovedkurator, den canadiske kunstner Martha Fleming, sagde, at udstillingen »tager besøgeren med ind i biomedicinens maskinrum«.

Fem års satsning

Det kan man roligt sige. Udstillingen er meget omfattende og nærmest emmer af kraftanstrengelse, og museets folk er da også tydeligt stolte af den.

Udstillingen er kulminationen på museets fem år gamle satsning på biomedicin, som har haft fokus på de seneste 50 års landvindinger. Altså ikke som så ofte på museer noget fjernt og nærmest lidt støvet, men noget, der er sket i den tid, der ligger lige før nu, og som dermed peger ind i fremtiden.

Der er masser af genstande på udstillingen - masser af fakta - masser af processer, alt sammen samlet i 11 installationer.

Hvad kan man så se?

Installationerne har titler som f.eks. »realityshow«, »i kødet - under huden« og »ønsket - uønsket«.

Et sted pryder f.eks. hængende pipetter lokalerne og en »flowbænk« fra et mikrobiologisk laboratorium. De er dele af en installation, der bærer titlen »laviner af data«.

Martha Fleming understregede faktisk i sin tale ved åbningen den gæld, som hun og hendes medkuratorer har til de registre med allehånde data, der findes. Uden dem kunne flere af udstillingens installationer og sammenstillinger af fakta og objekter ganske enkelt ikke være lavet.

Og i den mere kuriøse ende kan besøgeren sågar i en af installationerne støde ind i en levende kanin (i bur, ganske vist) og en lille gruppe - tomme - vodkaflasker.

Alle installationer har følgeskab af en tekst, som ofte stiller spørgsmål til læseren og giver stof til eftertanke. For eksempel i installationen »koldt og godt«, der får beskueren til at tænke over, hvad der egentlig kan blive konsekvensen af, at kulde kan bremse nedbrydningen af ting og sager i kroppen. »Når temperaturen ændrer tiden, kan tvillinger blive født med to årtiers afstand. Og nyrer kan leve to liv«, som der står.

Andre steder opfordres den besøgende til selv at tage stilling til ikke helt lette spørgsmål. For eksempel dette om kirurgi: »At krydse huden ... er kontroversielt ... Er denne grænse biologisk? Juridisk? Hygiejnisk? Etisk? Sundhedsrelateret? Bunder den i blufærdighed? Eller i værdighed? Hvad synes du?

Guide og katalog

Besøgende får også udleveret en lille bog, som indeholder teksterne og beskriver de genstande, man ser. Den fungerer både som en slags guide til udstillingen og et katalog, man kan slå op i bagefter. Den opremser også minutiøst alle genstandene og forklarer nærmere, hvad det er, man ser.

Udstillingen er sponsoreret af Novo Nordisk Fonden og løber frem til den 13. december.

FAKTA

"Del + Hel - Brudstykker fra Biomedicinens Tid" kan ses på Medicinsk Museion, Bredgade 62, 1260 København K, frem til den 13. december 2009.

Åbningstider: onsdag, torsdag, fredag og søndag 13-17

Pris: voksen, 50 kroner.

Museets hjemmeside: www.mhm.ku.dk