Skip to main content

Blogs om apps

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

4. apr. 2012
4 min.



 

Fingernem digital dissektion - tre perler til iPad

Jens Guldborg, medicinstuderende, Syddansk Universitet

At kalde anatomiens indtog på de håndholdte computere for betagende må være en grov underdrivelse. Udviklingen inden for medicinske applikationer er vokset eksplosivt de seneste år, især til Apples iPad, og det vælter simpelthen frem med de såkaldte apps om anatomi. Til glæde for verdens medicinstuderende, der synes særligt prædisponerede for digital fingerkløe.

Herunder vil jeg omtale tre af de mest interessante anatomi-apps fra App Store, der i sig selv er værd at investere i en iPad for.

3D så du si'r ahh og åhh

Visible Body startede i 2007 som en browserbaseret simulator, hvor læger og studerende kunne udforske kroppen i alle dens dimensioner. Men først nu, hvor den umiddelbart simple 3D-figur er trådt ind på iPad'ens højopløselige touch screen, opfylder Visible Body i sandhed sit fulde potentiale.

Nemt og uden trælse loadingtider tilbyder app'en en næsten uforskammet flot præsentation af anatomien med overvældende 2.500 strukturer, der alle hver især kan visualiseres, gøres gennemsigtige eller helt fjernes.

Med 336 forudindstillede dissektioner sorteret efter både regioner og systemer giver programmet hurtigt overblik over en relevant struktur eller kropsdel - og så tager dine fingre ellers bare over og roterer, zoomer og fritdissekerer i én glidende bevægelse.

Søgefunktionen er desuden anvendelig, men besværes af, at primærnomenklaturen er engelsk, og så mangler der klart en mulighed for at gemme sine egne visualiseringer.

Netter favner fremtiden

Netter har siden 1948 været et uomgåeligt navn, når det kom til medicinske illustrationer og atlas. Først for nylig præsenterede Netter og forlagsgiganten Elsevier deres bud på en anatomisk applikation bygget op omkring deres store arkiv af medicinske illustrationer. Og hverken fans eller nytilkommerne på første semester bliver skuffede.

Resultatet er blevet en ekstremt gennemført app med en lækker pianoblank brugerflade og 531 plancher plus 40 specielle tegninger i bonus, der dog ikke skal begrunde en skrotning af dit gamle bogatlas fra studietiden. Det skal så til gengæld programmets meget anvendelige brugerflade, notatfunktion, bogmærker, den latinske søgning, indbyggede quiz med mere.

Netter's Anatomy Atlas har især den fordel over for bogudgaven, at plancherne kan sorteres nøjagtigt efter behov - subspecialister bliver lykkelige dér.

Gennemførte guides - også til patienten

Den sidste applikation, jeg vil anbefale, er rettere en serie skabt af 3D4Medical, der har bygget deres eget digitale skelet, Nova, til at animere kroppen på. Nova Pro-serien er oplagt til studerende, der gerne vil danne sig et hurtigt overblik, og især til læger, som ønsker bedre mulighed for at forklare og illustrere sygdomme og indgreb over for deres patienter.

Jeg har testet en af de nyeste udgaver, Nova Heart Pro III og Brain Pro. Andre apps fokuserer bl.a. på henholdsvis muskelsystemet, skeletsystemet og knæ-, hofte- eller skulderled.

Styr på tingene

Jakob Burcharth, læge, ph.d.-studerende, Gastroenheden, Kirurgisk Sektion, Herlev HospitalReferencestyringsprogrammet Mendeley har igennem det sidste år totalt overtaget mit »bibliotek« af elektroniske artikler.

Hvis man har brug for at holde styr på artikler, arbejder man på forskellige computere, eller vil man blot gerne have adgang til sine artikler via nettet eller sine mobile enheder, er Mendeley efter min mening det bedste produkt, jeg har prøvet!

Mendeley er et socialt opbygget webbaseret referencestyringsprogram fra 2008, der hjælper med at holde styr på dine dokumenter og sørger for, at du altid har adgang til dem via iPad/iPhone og hjemmesiden Mendeley.com.

Mendeley er primært rettet mod fagpersoner og tilbyder via en social-medie-funktion på Mendeley.com udbygning af sociale netværk. I dag har Mendeley over en million brugere (påstår de selv i hvert fald).

Hvad er godt? Enkelt og overskueligt program med mange gode funktioner.

Hvad er dårligt? Jeg har primært brugt Mendeley på pc og iPad (iPhone er for lille til at læse artikler på). Et megairriterende element er, at overstregninger og noter ikke automatisk overføres til dokumenterne på webkontoen og iPad; de bliver kun liggende på desktop udgaven. Det er en ommer!

Hvad man mangler i hovedet, har man i lommerne

Jakob Burcharth, læge, ph.d.-studerende, Gastroenheden, Kirurgisk Sektion, Herlev HospitalFor nylig fandt jeg ved nærmere, kritisk gennemgang af mine kittellommer et ret pænt antal lommefoldere, instrukser, lommebøger, plastikfoldere med telefonnumre, vagtplaner, vagtsedler etc., velvidende at størstedelen af lommegejlet meget sjældent bruges. Men hvordan kan man undgå at pådrage sig overlægernes fordømmende opmærksomhed uden at skille sig af med alt det »nødvendige« lommegejl? Enter smartphones og tablets.

Surgical Logbook app'en erstatter den klassiske operationsprocedurelommebog, som næsten alle kirurger altid har i kittellommen, og som bruges til at registrere indgreb med. Men jeg synes også, den giver inspiration til alle de andre logbøger, man i klinikken konstant render rundt med.

Hvad er godt? Det er fantastisk, at man personligt kan indstille alle felterne, så app'en ikke kun kan bruges til kirurgiske procedurer, men faktisk til enhver anden sundhedsfaglig funktion, hvor man udfører registrerbare procedurer (kirurgi, anæstesi, medicin, etc.).

Hvad er dårligt? Det er lidt besværligt, at man ikke manuelt kan indtaste en dato, men i stedet skal scrolle igennem en datomenu; det tager altså lidt tid, hvis listen går nogle år bagud. Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvordan man sletter custom-felter, man selv tilføjer i »settings«, og det er simpelthen for underligt, hvis dette ikke er muligt.