Skip to main content

BMJ's e-kurser gratis på prøve

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

29. apr. 2011
3 min.

Lægeforeningen har i samarbejde med BMJ (indtil 1988: British Medical Journal) sikret, at foreløbig 1.000 medlemmer får gratis adgang til mere end 600 peer-review'ede og evidensbaserede efteruddannelsesmoduler på nettet.

Foreløbig bliver der tale om en timåneders prøveperiode, hvor BMJ Learning skal testes i en dansk sammenhæng.

»Foreløbig skal vi lave en pilottest af, om det overhovedet er interessant for danske læger«, siger Lægeforeningens direktør, Bente Hyldahl Fogh.

»Forsøgsordningen må så vise, om det er noget, vi skal bruge for alvor«.

Via Ugeskriftet.dk

I første omgang får Lægeforeningens medlemmer - eller i hvert fald de 1.000, der kommer først til mølle -adgang på samme måde, som de engelske læger har adgang: via BMJ's hjemmeside. Hvordan det konkret kommer til at foregå, bliver der udsendt information om senere, oplyser direktøren. Det vil bl.a. ske ved annoncering i Ugeskrift for Læger, og adgangen til BMJ Learnings portal vil skulle ske via Lægeforeningens e-lærings-portal og Ugeskriftet.dk.

Lægefagligt er der tale om kurser af en meget høj standard, siger Bente Hyldahl Fogh, som dog erkender, at kurserne er skabt med henblik på britiske forhold, og at nogle derfor vil være mere relevante end andre for danske læger.

»Sådan er det, når man er et mindre sprogområde. I Danmark har vi ikke en jordisk chance for at løfte noget, der er så omfattende, på dansk. Det har vi simpelthen ikke resurserne til. Så i første omgang skal vi teste, i hvilket omfang det er anvendeligt i en dansk kontekst«, siger hun.

»BMJ har brugt formuer på at udvikle et site med en mængde interaktive kurser og test til læger i mange forskellige specialer og på forskellige niveauer. De kan bruges individuelt: Længere sessions, eller en halv time, når man har tid - om man vil tage en eksamen eller ikke, om man vil bruge det som led i en mere systematisk efteruddannelse«.

Der vil blive mulighed for at tilmelde sig eksaminer og test, så man vil have et helt nyt redskab til frivillig efteruddannelsesregistrering: BMJ Portfolio. Om man vil tilmelde sig eller blot benytte kurserne til en mere uformel faglig udvikling er helt op til den enkelte bruger, understreger Bente Hyldahl Fogh.

De 1.000 pladser, som Lægeforeningen i første omgang stiller til rådighed for medlemmerne, er det lykkedes at få til »en meget fornuftig pris«, siger hun. Til gengæld stiller Lægeforeningen kun det modkrav, at man bidrager til en evaluering af e-uddannelserne.

Bruges af 60.000 læger

Siden 2002 har Lægeforeningen udbudt e-læring, der sammen med Lægeforeningens mere end 300 tilstedeværelseskurser bidrager til, at medlemmerne kan holde sig ajour og udvikle deres kompetencer.

Alle kurser, som udbydes via Lægeforeningen, er helt gratis. Det vil også gælde BMJ Learning. Man kan selv bestemme, hvor og hvornår man vil efteruddanne sig. Man kan lære i sit eget tempo, gentage efter behov og repetere kurserne så mange gange, man vil.

I forvejen har Lægeforeningen samarbejdsaftaler med Den norske legeforening og med World Medical Association om, at danske læger kan deltage i deres e-kurser.

Med de over 600 BMJ Learning-moduler er adgangen til e-læring udvidet betragteligt.

BMJ Learning bruges i forvejen af over 60.000 læger til efteruddannelse med mulighed for documentation and exams.

Lægeforeningen har betalt 10.000 GBP for at kunne tilbyde 1.000 medlemmer ti måneders adgang til BMJ Learning. Det svarer med dagskursen til 85,00 DKK pr. bruger.

På Lægemødet vil der på en stand være prøveadgang til BMJ Learning.