Skip to main content

Børn og unge i psykiatrien udsat for mere tvang

Især brugen af tvang over for børn og unge i psykiatrien ligger bag generel stigning af tvangsforanstaltninger over for psykiatriske patienter, viser nye tal. Det er bare ikke godt nok, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Anders Heissel, ah@dadl.dk

7. maj 2014
3 min.

Langt flere bæltefikseringer, tvangsindlæggelser og indgivelser af beroligende medicin over for børn og unge indlagt i psykiatrien ligger bag en generel stigning i brugen af tvang i psykiatrien.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Ansatte i psykiatrien anvendte i 2013 tvang over for 22,4 pct. af de psykiatriske patienter. Det er en stigning fra 21,8 pct. i 2012, og bortset fra 2011, hvor tallet var 22,7 pct. og 2008 hvor tallet var 22,4 pct., er brugen af tvang i 2013 det højeste siden 2001.

Mens mens tvang over for voksenpsykiatriske patienter kun marginalt er steget - fra 22,2 til 22,4 pct - er tvang over for børn og unge steget fra 18,8 til 21,6 pct. Bag den stigning ligger bl.a. en voldsom udvikling i antallet af bæltefikseringer af børn og unge - fra 482 til 946 fikseringer og dermed det højeste siden 2001.

Tallene kommer kort før, at regeringen fremlægger sin handlingsplan for psykiatrien, og udviklingen i brugen af tvang får sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at barsle med endnu flere tiltag, der skal få tallet til at falde.

“Det er bare ikke godt nok. Det her viser, hvor meget der er brug for, at vi får sat ind over for tvang i forhold til mennesker med psykiske lidelser. I den handlingsplan for psykiatrien, som regeringen har på vej, er tvang derfor også et fokusområde. Det handler for mig og for regeringen helt grundlæggende om en kulturændring, om at vi ser på mennesker med psykiske lidelser som ligeværdige medborgere,” siger Nick Hækkerup i en skriftlig udtalelse.

Han understreger, at regeringen har sat sig et mål om, at der skal ske en halvering af tvang i psykiatrien frem mod 2020.

Det her viser, hvor meget der er brug for, at vi får sat ind over for tvang i forhold til mennesker med psykiske lidelser Sundhedsminister Nick Hækkerup, (S)

“Det er et ambitiøst mål, som kun kan realiseres, hvis alle gode kræfter arbejder sammen. Jeg vil derfor indgå partnerskaber med regionerne, der blandt skal sikre, at der er ledelsesmæssigt fokus på området, og at der bliver sat gang i konkrete initiativer rundt om regionerne, så færre psykiatriske patienter bliver udsat for tvang,” udtaler sundhedsministeren.

Tallene viser også, at Region Midtjylland bruger mest tvang i landet. I alt 26,5 pct. af de godt 5000 indlagte psykiatriske patienter i 2013 blev udsat for tvang i Region Midtjylland. Region Nordjylland kan som den eneste region præstere et fald i brugen af tvang, mens Region Sjælland har den laveste brug af tvang med 19,2 pct.

Endelig viser tallene, at de kontroversielle og stærkt kritiserede bæltefikseringer over 48 timer også er steget - fra 675 fikseringer i 2011 til 882 fikseringer i 2013.