Skip to main content

Børne-psykiatrien bør samles på få enheder

Annette Hagerup, annette@hagerup.info

28. okt. 2011
5 min.

UDFORDRING: Der findes p.t. godt 200 psykiatriske sengepladser i hele landet til børn og unge med alvorlige psykiske lidelser. Sengepladserne er fordelt på mange meget små afdelinger. Ca. 2.500 børn og unge står på venteliste til udredning.

LØSNINGSMODEL: Mere fokus på forebyggelse. Udvid den ambulante behandling i speciallægepraksis og nedlæg de små afdelinger. Centraliser den specialiserede behandling på 2-3 store psykiatriske centre.

Penge alene gør det ikke, hvis der skal skaffes hurtigere hjælp til de psykisk syge børn og unge, som i øjeblikket venter på at komme i behandling landet over.

Der skal en overordnet planlægning af hele børne- og ungepsykiatrien til. Det fortæller formanden for Børne- og UngdomsPsykiatrisk Selskab i Danmark (BUP-DK), overlæge i Børne- og Ungdomspsykiatri Esbjerg, Jan Jørgensen.

Jan Jørgensen er meget tilfreds med, at regeringen nu vil gøre en særlig indsats for børn og unge med psykiske lidelser. »Vi ser frem til at få samme behandlingsgaranti, som gælder på det somatiske område. Og vi ser frem til, at man laver en graduering, så de mest syge børn og unge får den korteste ventetid. Jo tidligere, der bliver grebet ind, jo bedre er prognosen. Men først og fremmest må vi forebygge, at så mange danske børn og unge overhovedet bliver psykisk syge. Det er også vigtigt, at indsatsen koordineres, så ingen bliver tabt. Får et barn f.eks. stillet diagnosen infantil autisme er det afgørende, at hjemkommunen støtter op med pædagogiske tilbud osv.

Vi har i de seneste år fået henvist flere børn og unge til børne- og ungepsykiatrien, end vi har kapacitet til. Hvis vi skal løse kapacitetsproblemerne med færrest mulige omkostninger, er det nødvendigt at se på landet som en helhed og udnytte resurserne på tværs af regioner og kommuner.

På landsplan findes der p.t. kun 17 privatpraktiserende børne- og ungepsykiatere. Spørgsmålet er, om det er tilstrækkeligt, hvis vi ønsker tilbud nær på borgeren og uden unødig ventetid. I samme omgang bør man også se på, om kommunerne eller de praktiserende læger kan tage sig af nogle af de lettere tilstande«, siger Jan Jørgensen.

Han efterlyser et udbygget net af psykiatriske speciallæger, som man kender det fra andre specialer, f.eks. øre-næse-halslæger og øjenlæger. Disse specialister findes i alle større byer over hele landet. Speciallægerne vil Jan Jørgensen bl.a. hente i hospitalssektoren. »Vi har i øjeblikket mange små børnepsykiatriske afdelinger med kun 7-8 senge hver. Men disse små afdelinger kræver i princippet samme vagtlag, sikkerhedsnormering m.m. som større afdelinger. BUP-DK foreslår i stedet, at man samler de børnepsykiatriske sengepladser på færre, større afdelinger. Den højtspecialiserede behandling af f.eks. spiseforstyrrelser og skizofreni bør samles på 2-3 centre i landet.

Samlet er det dog nødvendigt, at der kommer flere speciallæger. Der er i øjeblikket mangel på speciallæger mange steder i landet, og det er vigtigt, at en omorganisering kommer til at foregå langsomt og efter en fast plan«.

Ifølge BUP-DK's beregninger vil hvert fjerde barn eller ung få en psykisk sygdom, inden de fylder 18 år.

Omkring 12.000 nye børn og unge henvises hvert år til psykiatrisk udredning og behandling. I øjeblikket er omkring 20.000 psykisk syge børn og unge i behandling, mens 2.500 står på venteliste til udredning.

Jan Jørgensen skønner, at 20-30 nye stationære senge vil være tilstrækkeligt til at dække behovet for sengepladser på landsplan.

Friklinik høvler ventelisten ned

I Region Midtjylland har man siden oktober 2010 haft en friklinik, hvis ypperste formål er at få psykisk syge børn og unge hurtigt gennem systemet. Af samme grund er klinikkens personale - psykiatere, psykologer og sygeplejersker - stort set fritaget for forsknings- og undervisningsforpligtelser etc. De skal primært se patienter, og strategien ser ud til at lykkes.

Godt 200 børn og unge er blevet undersøgt og behandlet i friklinikkens første leveår.

Klinikken, der er fysisk placeret ved Psykiatrisk Hospital i Risskov, dækker hele regionen. Den er organisatorisk en selvstændig afdeling på linje med de øvrige i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, BUC Midt. Princippet bag friklinikken kendes i forvejen fra somatikken som et redskab til at nedbringe ventelister på bestemte områder, men den psykiatriske friklinik er den første af sin slags i Danmark.

Psykiatridirektør i Region Midt, Gert Pilgaard Christensen fortæller, at ventelisten til udredning og behandling i børnepsykiatrien er halveret fra 2007 til oktober i år. Ca. 1.200 børn og unge stod på venteliste i 2007, mens tallet nu er ca. 620. Forløbet i børne- og ungepsykiatrien er tilrettelagt, så patienterne kommer i behandling umiddelbart efter, at de har fået deres diagnose.

Den nye overenskomst for praktiserende speciallæger tilsiger, at regionerne kan få indflydelse på 20 pct. af speciallægernes aktivitet. »Vi overvejer i øjeblikket, om vi på en fornuftig måde sammen med de praktiserende speciallæger kan bruge denne mulighed og tilrettelægge patientforløbene på den mest effektive måde. Det er nødvendigt at tænke utraditionelt for at komme ventelisterne yderligere til livs i en situation, hvor speciallæger i psykiatri er en mangelvare. F.eks. har vi i regionen p.t. kun overenskomst med én eneste børne- og ungdomspsykiatrisk speciallæge, som driver en klinik efter reglerne om privathospitaler«, fortæller psykiatridirektøren.

Fakta

Region Hovedstaden åbner i januar 2012 landets første psykiatriske akutmodtagelse for børn og unge. Formålet er at give en hurtig, bedre og mere målrettet behandling til de yngste patienter og samtidig tage noget af presset fra de øvrige afsnit.

Samtidig er det besluttet at udvide med ti lukkede, intensive sengepladser i børne- og ungdomspsykiatrien. Dette ligger i tråd med udviklingen i voksenpsykiatrien - de patienter, der har brug for at blive indlagt, er typisk dem, der har behov for den intensive observation og behandling, som man kan tilbyde på de lukkede afsnit.

Ventetider i børne- og ungdomspsykiatrien

Pr. 1. juli 2010 ventede i alt 770 børn og unge. Af dem havde 326 ventet i mere end to måneder.

Pr. 1. april 2011 ventede i alt 543 børn og unge. Af dem havde 188 ventet i mere end to måneder.

Kilde: Region Hovedstaden