Skip to main content

Bogen efter vagten

Redaktør Torben Kitaj, tki@dadl.dk

28. nov. 2005
5 min.

Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis, misser lidt med øjnene, da vi spørger ham, om det store forlag har udgivet nogle lægerelevante bøger i år. Så kommer han i tanke om Niels Høibys debatbog om lægers ytringsfrihed, men da vi insisterer på, at det skal være romaner af eller om læger, kommer han blot på en: »Lørdag«, som er en oversat bog af Ian McEwan, hvor hovedpersonen er en succesfuld læge, som oplever, hvordan følgerne af et terrorangreb i London griber ind i hans liv. Ulla Davidsen kigger lidt på den ukendte bog: »Der står, at den handler om, at lægen er fredens mand, det altruistiske menneske, som følger sit kald. Den figur falder jeg nu ikke helt for, men det er jo altid interessant at læse om, hvordan vi som læger bliver set på med andres øjne«.

»Lørdag« fanger ikke helt, men det gør til gengæld Thomas Larsens bog om lægen Inge Genefke, som for 20 år siden var initiativtager til oprettelsen af IRCT, Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre. »Inge Genefke er indbegrebet af, hvad Danmark har gjort for torturofre. Det er imponerende, hvad hun personligt har ydet. Tænk, at hun turde sætte sig op mod de magtfulde generaler. Hun står som en af de helt store i vores fag, hvor alt for mange læger deltager i tortur«, siger Ulla Davidsen og tilføjer: »Den bog skal jeg læse«.

To mænd på en bog

På omslaget af en efterårets store sællerter står Johannes Møllehave på en bro i Venedig og ser helt lille ud ved siden af hjertekirurgen Gösta Pettersson.

Sammen har de tilbragt en uge med dybsindig samtale, og ud af det er kommet bogen »Du har rørt ved mit hjerte«. Gösta Pettersson opererede Møllehave i hjertet for nogle år siden, og siden har de været knyttet sammen i et venskab. Den store svensker med de ferme hænder har talt med eller måske snarere lyttet til præsten med de mange ord. »Hånden og ånden sammen. Det er lidt fascinerende at høre, hvad de to kan give hinanden«, siger Ulla Davidsen og tilføjer, at selv om hun har læst, at bogen har fået dårlige anmeldelser, så kan hun ikke undgå at blive fascineret af tanken om, hvordan Møllehave har det med at være afhængig af hjertelægen, som har opereret ham. Møllehave siger selv, at ud over Vor Herre findes der kun en mand, som er skyld i, at hans hjerte stadig slår, og det er Gösta Pettersson.

»Gösta Pettersson er et af ikonerne i lægeverdenen, så jeg kan da ikke undgå at have lyst til at læse, hvad han har på hjerte«, tilføjer Ulla Davidsen.

Bøger om lidelser og sygdomme er der også på reolerne i år, men det tænder ikke lige Ulla Davidsen. »Den orker jeg ikke«, siger hun, da vi ser på en bog af Tove Hvid med titlen »Livet mod døden«. Det er en bog om kræft og om forfatterens kamp for at bevare livskvalitet og værdighed. På bagsiden af omslaget står der, at forfatteren kritiserer »de hårde nitter inden for lægeverdenen, som ikke altid er lige hjælpsomme«, når det handler om at støtte op for at bevare netop værdigheden til det sidste. Ulla Davidsen kommenterer: »Læger vil behandle, og måske er vi ikke altid gode nok til at respektere, at døden skal have lov til at komme«.

En ny bog af Maria Marcus med titlen »Bulen i mit bryst« handler også om kræft, men den vækker mere interesse. Pointen i bogen er, at forfatterens kamp mod brystkræften ud over frygt og lidelse også kan føre til positive erfaringer. Maria Marcus tager fat på nogle af de svære emner som medfølelse og medynk, og hun har givet bogen undertitlen »En godartet cancerhistorie«: »Alene navnet Maria Marcus gør, at jeg er interesseret. Hun er et lystent menneske«, siger Ulla Davidsen, mens hun nysgerrigt bladrer i bogen.

Hvad sker der dog?

Hvad vil det sige at være psykopat?

Og hvad sker der med mennesker, som er psykisk syge? Det er emnerne for mange bøger, og de fascinerer: »Hvorfor bliver nogle mennesker fanatikere«, udbryder Ulla Davidsen, mens vi bladrer i et par bøger af psykiateren Henrik Day Poulsen, som indtil for nylig var med i Ugeskriftets videnskabelige redaktion. »Jeg har umiddelbart lyst til at læse hans bøger, for han gider at bruge sit fag til at popularisere og diskutere vigtige emner«, siger Ulla Davidsen. Henrik Day Poulsens nyeste bog hedder »Magt mellem mennesker«, og den handler om, hvad ambitiøse mennesker kan finde på i deres iver efter at gøre karriere. Hovedpersonerne er en kvindelig læge og en mandlig cand. merc. Bogen er ikke en roman, men den ligner i sin detaljerede gennemgang af lægens og forretningsmandens metoder.

Årets modtager af BG Banks debutantpris, Jonas T. Bengtsson, fanger også vor anmelders interesse. Hans bog med titlen »Aminas breve« handler om en skizofren mands søgen efter den forsvundne kurdiske veninde Amina, som ikke længere skriver til ham. Bogen tegner et dystert billede af undersiden i det danske samfund, hvor socialrealismen slår igennem, og hvor skæbnebeskrivelserne står stærkt. Bogen handler om fejlslagen integration og behandlingen af psykisk syge. Ulla Davidsen stejler, da hun hører Jonas Bengtssons tagen afstand fra brugen af psykofarmaka, men hun har stor lyst til at læse den så kritikerroste bog om, hvad der sker før og efter psykisk sygdom. Og så kan hun ikke lade være med at grine, da Bengtsson siger, at i det københavnske nordvestkvarter, hvor bogen foregår, »jogger man ikke; man løber kun, hvis man har stjålet noget«. »Os der har arbejdet på Bispebjerg Hospital, kan godt genkende atmosfæren«, griner Ulla Davidsen.

Ud over sin interesse for litteratur med en lægevinkel, er Ulla Davidsen stærkt fascineret af de mange bøger om dansk politik. Bogen om Marianne Jelved og De Radikales popularitet hos de caffe latte-drikkende unge karrierestormere fanger særligt opmærksomheden, men da valget til sidst skal falde på en bog til den forestående ferie, bliver det den kinesiske forfatter til »Vilde Svaner«, Jung Changs store bog om Mao, som netop er udkommet på dansk.