Content area

|

En hyggelig og humoristisk dagbogsskildring fra Grønland

Historierne i »Is i maven! 156 dage som kirurg i Nuuk« fortælles med fin ydmyghed og respekt for patienterne og Grønland generelt. Anmelderne Signe og Lars Vindfeld er tidligere ansatte i det grønlandske sundhedsvæsen og har læst bogen med stor fornøjelse.
Cover: Frydenlund
Forfatter(e)
Signe og Lars Vindfeld. Speciallæger i almen medicin. Interessekonflikter: Anmelderne skulle kun have været i Grønland i 6 måneder det blev til 6 dejlige år.

Onsdag den 3. april

Alle skærende specialer har fælles morgenkonference, fælles røntgenkonference, fælles operationsgang, fælles frokoststue, fælles omklædning, fælles ansvar, fælles etik, fælles moral, fælles humor. Alle skærende specialer har et fællesskab og klarer skærene sammen.

»Is i maven! 156 dage som kirurg i Nuuk«

Forfatter: Marie Louise Malmstrøm. Forlag: Frydenlund. Udgivet: 30. marts 2022. Sider: 175. Sprog: Dansk og grønlandsk.Vejl. pris: 249,95 kroner.

5 ud af 5 stjerner

»Is i maven!« er en hyggelig og humoristisk dagbogsskildring fra Grønland om misforståelser, pudsigheder og om den helt specielle grønlandske kultur og de særlige grønlandske forhold, forfatteren bor og arbejder under.

I de fem måneder forfatteren var ansat som overlæge på kirurgisk afdeling i Nuuk, skrev hun hver dag små historier om sine oplevelser med kollegaer og patienter i det grønlandske sundhedsvæsen. Hendes egne oplevelser krydres med citater og beskrivelser fra dygtige og sympatiske kollegaer, som tager godt imod skiftende vikarer.

Historierne fortælles med en fin ydmyghed og respekt for patienterne og Grønland generelt.

  • »Når man læser bogen som tidligere læge i Grønland, har man fornemmelsen af at læse brudstykker af den dagbog, man ikke selv fik skrevet.«

Skærtorsdag den 18. april

En læge vil overflytte en blødende patient fra Ilulissat. Pr. telefon vurderes, hvad der er kirurgisk forsvarligt. Oplysningerne er sparsomme og beslutningen vanskelig. Det er nat. Tre lufthavne skal åbnes dén, man flyver fra, dén, man flyver til, og én i reserve, hvis det pludselig bliver dårligt vejr.

Ovenstående notat og resten af bogen beskriver fint de udfordringer, som kan opleves som grænseoverskridende for en dansk læge, med at stå med svære beslutninger, dække vagten i lange perioder, men også sammenholdet, fantastiske oplevelser og det gode humør, der præger hverdagen.

Evakueringer af akutte patienter, som trods de bedste intentioner kommer til at tage dage.

Man får et fint indtryk af en anderledes og meget varieret klinisk hverdag og en anden præsentation af symptomer og sygdomme.

Tilsammen oplevelser, som gør, at mange, ligesom forfatteren og hendes familie, får en fantastisk tid i Grønland.

Når man læser bogen som tidligere læge i Grønland, har man fornemmelsen af at læse brudstykker af den dagbog, man ikke selv fik skrevet.

»Is i maven!« er en fremragende bog, som vi som tidligere ansatte i det grønlandske sundhedsvæsen har læst med stor fornøjelse.

Vi mener også, at den på fineste vis kan give inspiration og viden til kommende læger og sygeplejersker i Grønland.

Blad nummer: 

Right side

af Bodil Thordis Lyngholm | 03/07
6 kommentarer
af Anette Bygum | 02/07
1 Kommentar
af Ejnar Skytte Ankersen | 02/07
1 Kommentar
af Hanne Madsen | 01/07
1 Kommentar
af Jan Henrik Værnet | 01/07
1 Kommentar
af Simon Wehner Fage | 01/07
4 kommentarer
af Henrik Keller | 27/06
4 kommentarer
af Jerzy Miskowiak | 27/06
1 Kommentar
af Annette Randløv | 26/06
19 kommentarer