Skip to main content

Bredt ønske om enklere kvalitetsmodeller

Regioner og læger vil have et enklere og mindre kontrollerende kvalitetssystem. Ganske få, fælles kvalitetsmål, metodefrihed og afskaffelse af regelmæssig kontrol, lyder forslag fra en konference i går

Anne Steenberger, as@dadl.dk

20. nov. 2014
2 min.

Sundhedsminister Nick Hækkerup sagde i august, at Den Danske Kvalitetsmodel skal laves om. Det skete i forbindelse med lanceringen af regeringens sundhedsudspil, hvor der stod, at modellen skal ”nytænkes.”

Udmeldingen er helt i tråd med et ønske i sundhedsvæsenet. Det bekræftede en konference om kvalitet som Danske Regioner og Lægeforeningen holdt i går.

Flere oplæg handlede om, hvordan sundhedsvæsenet fremover skal forbedre kvaliteten.

Overordnet udtrykte flere et ønske om at have langt færre ting, der skal måles på. 10-15 fælles nationale mål blev nævnt, det er alt. På hvilken måde, sygehusene eller praksis så opfylder de mål, må de selv finde ud af. Der var også stemning for, at processen eller metoderne, som kvalitetsmodellen ellers har så stort fokus på, i højere grad sættes fri, må man selv om, hvordan man når målene, bare man når dem. Kvalitetsarbejdet skal i langt højere grad baseres på tillid frem for kontrol og derfor skal regelmæssige kontroller afskaffes.

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, siger:

”Jeg mener, at vi skal ned på færre, måske 10 til 15 overordnede mål for kvaliteten. Det skal være mere klare mål, end der er i dag. Der er mange gode elementer i Den Danske Kvalitets Model, men den er diffus. Vi skal have et kvalitetsarbejde med en anden tilgang, hvor det er lægers lyst til at levere faglig god kvalitet, der er udgangspunktet. Det skal basere sig på tillid frem for kontrol og den regelmæssige kontrol skal afskaffes. Og så skal kvalitetsmålene have mere fokus på patienterne og deres oplevelse. Men det er en nytænkning, der kræver mod fra ledelsens side til at definere, hvordan man lokalt vil nå målene.”

Også Bent Hansen, formand for Danske Regioner, går ind for en enklere model. Han siger til Ugeskriftet, at han er inspireret af den måde, man i Skotland har organiseret kvalitetsarbejdet:

”I Skotland har det vist sig, at det er en model, der virker. De har 10-12 fælles definerede kvalitetsmål og så overlader de til hospitaler og praksis at finde ud af, hvordan man når dem. Målene er defineret af en bredt sammensat gruppe med blandt andet læger og andet sundhedspersonale. Jeg tror, det er den vej, vi skal. Jeg tror ikke, vi skal afskaffe Den Danske Kvalitetsmodel, den er i en proces og kan udvikle sig til en organisation, der sammen med de øvrige kvalitetsorganisationer, følger op på målopfyldelsen.”