Skip to main content

Bundrekord for ansøgninger til almen medicin i Nordjylland

Interessen for de opslåede hoveduddannelsesstillinger i almen medicin ved seneste ansøgningsrunde var historisk lav. En spørgeskemaundersøgelse indikerer, at bl.a. konflikten mellem Danske Regioner og PLO har haft indflydelse på fravalget.

Mads Skipper, Lægeforeningen: ”Det vil være underligt, hvis ikke konflikten mellem PLO og regionerne spiller ind. Dertil kommer effekten af fireårsreglen".
Mads Skipper, Lægeforeningen: ”Det vil være underligt, hvis ikke konflikten mellem PLO og regionerne spiller ind. Dertil kommer effekten af fireårsreglen".

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

14. okt. 2014
4 min.

Hvert år opslås 30 hoveduddannelsesstillinger i almen medicin i region Nordjylland. Men ved den seneste ansøgningsrunde til de otte stillinger der skal besættes til november, var der ikke en eneste ansøger.

Det har i mange år været svært at besætte uddannelsesstillinger i almen medicin i Nordjylland. Men nul ansøgere er dog historisk lavt. Endda var der før konflikten mellem PLO og Danske Regioner noget der tydede på, at det var ved at vende. Således har der de senere år været en stigning i såvel opslåede som besatte hoveduddannelsesforløb i regionen.

Men så kom konflikten.

”Vi syntes jo egentlig, at det gik meget godt, men må konstatere et markant fald efter konflikten. Men om dét er årsagen, kan vi kun gisne om.

At vi oplevede at få nul ansøgere, kan også skyldes, at fireårsreglen er blevet til en femårsregel, og at de yngre læger dermed har fået et ekstra år til at beslutte sig i - de føler sig ikke så presset til at søge,” siger Camilla Hoff Dahl fra regionens afdeling for Sundhedsplanlægning og Kvalitet. Hun kan endvidere oplyse, at der kom tre ansøgninger, da stillingerne blev genopslået.

Fire nordjyske uddannelseslæger har i en forskningsopgave, som led i deres hoveduddannelse, undersøgt, hvorvidt konflikten mellem regionerne og PLO har påvirket antallet af ansøgere til hoveduddannelsesstillinger.

Den nordjyske undtagelse

På landsplan er der ifølge undersøgelsen ikke noget der tyder på, at konflikten har influeret på søgningen til almen medicin.

Dog er Nordjylland en undtagelse.

En spørgeskemaundersøgelse blandt yngre læger i Nordjylland viste, at konflikten mellem PLO og Danske Regioner hos 12 procent havde indflydelse på fravalget af almen medicin som speciale.

Hovedårsager til fravalget af specialet var usikkerhed om, hvilken rolle almen praksis får i fremtiden, udsigten til mindre selvbestemmelse og mere administration i almen praksis og usikkerhed omkring kommunernes og regionernes rolle som samarbejdspartnere. Endvidere havde 11 procent af KBU‐læger og 32 procent af intro‐læger eller læger i uklassificerede stillinger udsat ansøgningen til hoveduddannelse i almen medicin pga. konflikten.

Af undersøgelsen fremgår det endvidere, at andelen af besatte hoveduddannelsesforløb i almen medicin såvel i Nordjylland som på landsplan i 2013 faldt til det laveste niveau siden 2005.

Dog var der store regionale forskelle. Mens der i Nordjylland i 2012 og 2013 var færre

ansøgere sammenlignet med 2011, steg ansøgertallet per normeret hoveduddannelsesstilling i region Hovedstaden med 36 procent i 2. halvår 2013 sammenlignet med 2011.

John Hyltoft, som afslutter sin hoveduddannelse om en måned og er medforfatter til undersøgelsen, er ikke overrasket over den vigende interesse:

”Jeg ser først og fremmest den svigtende interesse som et udtryk for mistillid til politikerne og utryghed med hensyn til, hvordan strukturen for almen praksis bliver fremover.”

Forfatterne gør sig i undersøgelsen således også overvejelser over, hvad især den nordjyske tilbageholdenhed kan skyldes:

”Hvad nu hvis der i virkeligheden er en masterplan fra regionernes side om at ekspropriere almen praksis, nedlægge det som selvstændigt erhverv og fratage den enkelte klinik driftsansvaret? Vil de unge investere fem år i en speciallægeuddannelse for måske at blive færdige til dette scenarie? Vil den nyuddannede speciallæge investere mange hundrede tusinde kroner i dette scenarie?”

Server hele ’pakken’

Mads Skipper, formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning og selv ansat på Aalborg Universitetshospital, kalder den nordjyske bundrekord ”meget bekymrende” og et udtryk for ”en ond spiral”.

”Det vil være underligt, hvis ikke konflikten mellem PLO og regionerne spiller ind. Dertil kommer effekten af fireårsreglen – vi får illustreret, at tvang ikke er vejen frem. Og så er der regionens generelle rekrutteringsproblemer bl.a. som følge af den stigende urbanisering. Her er det af afgørende betydning, at få fortalt de gode historier om de attraktive tilbud. At få fortalt, at ikke blot den enkelte yngre læge men også dennes - i mange tilfælde - lægelige ægtefælle kan få hele ’pakken’ her. At de kan gennemføre hele deres uddannelse i Nordjylland, og at der er spændende job til dem bagefter”

Endelig henviser Mads Skipper til 2013-rapporten fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA, der belyste de faktorer, der ligger til grund for medicinstuderende og yngre lægers valg af speciale. Heraf fremgik det, at dem, der foretrækker almen medicin frem for andre specialer, i højere grad lægger vægt på arbejdsforhold og personlige forhold, mens lægefaglig indhold og traditionelle karrieremuligheder har mindre betydning.