Skip to main content

Containerlæger skal løse lægemanglen i Nordjylland

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. jun. 2011
2 min.

Region Nordjylland vil opstille containere i den lille by Kaas til at huse læger, som skal passe lægeløse patienter i området. Det lyder nærmest som en vittighed, men den er god nok.

I referatet fra Region Nordjyllands seneste regionsrådsmøde står der, at regionen vil leje fire containere på i alt 136 m2, som via gangsluser skal kobles sammen med den lægeklinik, regionen i forvejen har lejet i Kaas.

Regionens folk foretrækker dog at kalde de nye kliniklokaler for »pavilloner«. Det lyder ligesom lidt mindre à la ramponerede skibscontainere med Mærskstjerne på.

Under alle omstændigheder skyldes den utraditionelle løsning, at den nuværende praksis i Kaas lukker, som det er sket i nabobyen, og sker for en tredje praksis i området til efteråret.

Regionen vil så ansætte i alt seks læger i Kaas til at fylde tre ydernumre til de lægeløse patienter.

Containerne vil ifølge regionen være forsynet med både vinduer og varme samt opfylde de normale arbejdsmiljøregler.

Midlertidig ordning

Ordningen i Kaas er midlertidig og ventes at vare i et par år, indtil et planlagt, nybygget behandlerhus i området kan stå klart.

Ordningen ærgrer Ole Sørensen, sekretariatschef i Lægeforeningen, Region Nordjylland:

»Dette her tager prisen for ikke at have udvist rettidig omhu«, siger han om situationen, som han mener, regionen burde have løst, længe før den blev så presserende.

»Vi er ret trætte af ad hoc-løsninger«.

Det er regionens folk ikke overraskende uenige i:

»Det er på ingen måde hovsaagtigt. Vores udfordring er netop, at der skal etableres noget midlertidigt, for om 1-2 år har vi ca. 10 km derfra et nyt sundhedshus, som vi har fået penge til at bygge«, siger afdelingschef Henrik Sprøgel fra Primær Sundhed, Region Nordjylland.

Han mener, at de nordjyske lægers kritik er lige lovlig letkøbt.

Normalt prøver lægerne og regionen at finde løsninger på lægeløse patienter i fællesskab, og det lykkes som regel. Oftest ved at andre læger overtager patienterne fra en praksis, der lukker. Imens alle håber på, at nye læger dukker op og etablerer sig.

Den slags læger skal ofte lokkes til udkantsområder, f.eks. med løfte om hjælp til etablering, drift, personale m.m. Det har ikke været inde i billedet i Kaas.

»Vi vil gerne tale om incitamenter, men det har ikke været på tale her, fordi der ikke har været nogen at tale med«, siger Henrik Sprøgel.

Container-pavillon-klinikken i Kaas er, at den forventes at koste 668.000 kr. til etablering og tilslutning, ligesom den vil koste 210.000 kr. i leje om året. Hertil kommer forbrug af el, vand m.m.