Skip to main content

Corona-beredskab på infektionsmedicinsk afdeling: ”Det er som at planlægge D-dag”

På de infektionsmedicinske afdelinger er der i øjeblikket afsat betydelige personaleressourcer og sengepladser til corona-indsatsen i Danmark. Der går formentlig allerede danskere rundt, der har Covid-19, selv om de ikke har været ude at rejse eller i øvrigt tilhører i risikogrupperne, mener infektionsmediciner Thomas Benfield. Det skyldes de mange milde forløb af sygdommen.

Foto: Bigstock
Foto: Bigstock

Anne Steenberger as@dadl.dk Bodil Jessen boj@dadl.dk

4. mar. 2020
5 min.

Patienterne er ikke særlig syge. De er snottede og har lidt feber. Alligevel har coronavirussen vendt op og ned på de infektionsmedicinske afdelinger i Danmark, der undersøger potentielle smittede samt fungerer som rådgivere for de praktiserende læger.

På Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH forklarer ledende overlæge Svend Stenvang Pedersen:

”Patienterne, vi ser, er ikke ret syge. Og selve den kliniske håndtering er såre simpel. Men logistikken, hele planlægningen af corona-beredskabet her og nu og i forhold til eventuelle udviklinger er som at planlægge D-dag”.

Afdelingen har sat tre læger af til at tage imod opkald fra alle praktiserende læger i Region Syddanmark. Siden den 27. februar har der siddet to læger hver dag mellem kl. 8 og 18 ved telefonerne. Og efter kl. 18 er der en læge klar til at tage telefonen. Der kommer kun et par opkald i løbet af natten, mens der er mellem 70 og 100 opkald dagligt fra praktiserende læger.

29 patienter er indtil videre blevet undersøgt på OUH. Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer er det den infektionsmedicinske afdeling, der skal tage det lægelige ansvar.

”Hvis den praktiserende læge og vores infektionsmedicineren er enige om at patienten lever op til case definitionen, tager vi over”, forklarer Svend Stenvang Pedersen.

For Infektionsmedicinsk Afdeling i øvrigt har det også betydet ekstra travlhed. Der bliver inddraget fridage og feriedage – mod honorering – men afdelingen har også indskrænket ambulatorieaktivitet, og afdelingens faste vagter på OUHs Fælles Akutmodtagelse er indtil videre ophørt.

Hvis – eller rettere når, det er Svend Stenvang Pedersen overbevist om vil ske – en patient bliver testet positiv er der en seng klar, hvis der er behov for indlæggelse.

Smitte internt i Danmark

Også på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital har coronavirussen medført ændringer i hverdagen for både patienter og ansatte. I Hvidovre er over 100 hidtil blevet testet. Hidtil har kun en enkelt test været positiv.

”De fleste er bare forkølede og har lidt feber. De er ikke voldsomt påvirkede, og vi har ikke haft nogen, der skulle indlægges. De har så fejlet noget andet. Men vi har afsat det meste af afdelingens personale til at tage imod opkald og undersøge for corona. Vi har sædvanligvis 24 sengepladser stående til andre infektionssygdomme, men det antal har vi nu skåret ned til tolv, fordi resten af vores sengepladser er dedikeret til corona”, forklarer professor og overlæge Thomas Benfield fra Hvidovre Hospital.

Afdelingen modtager mellem 50 og 200 opringninger om dagen, fortrinsvis fra praktiserende læger. Hovedparten af opkaldene fra de praktiserende læger vedrører patienter, der opfylder Sundhedsstyrelsens Case Definition, fortæller Thomas Benfield. Nogle læger ringer, fordi de vil høre, om infektionsmedicinerne har andre oplysninger end dem, de kan læse på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Men meldingen fra Hvidovre Hospital er, at de ikke har andre oplysninger, og at Sundhedsstyrelsen løbende opdaterer sin hjemmeside med de nyeste oplysninger.

Ud fra de hidtidige erfaringer får 80 procent af Covid-19 patienterne et mildt forløb med forkølelse og feber, mens 20 procent tillige får alvorligere luftvejsinfektioner i form af lungebetændelse. Af dem, der rammes af lungebetændelse, vil cirka 10 procent få behov for hospitalsindlæggelse, forklarer Thomas Benfield. De mange milde forløb betyder, at der efter alt at dømme finder en betydelig underrapportering sted.

”Der er formentlig allerede spredning af corona blandt danskere, der ikke har været i de pågældende områder, hvor der er smitterisiko. De fleste bliver jo ikke alvorligt syge, og hvis man bare er lidt forkølet og ikke har været ude at rejse, tænker man jo ikke, at det kan være coronavirus, og så bliver man ikke testet. De mennesker går jo rundt og kan bringe smitten videre”, siger Thomas Benfield.

Foreløbig gælder det om at forhale det tidspunkt, corona for alvor får fat i befolkningen, siger han.

”Vi kan ikke forhindre, at det kommer til landet, men det giver god mening at forsøge at forhale tidspunktet, så vi kan komme ind i foråret i april-maj, hvor folk begynder at opholde sig meget ude, så de løber mindre risiko for at blive smittet”.

Faktaboks

Fakta