Skip to main content

COWI: Hård dom over 1813-håndtering

Regionsrådsformand er ”langt hen ad vejen” enig i stærkt kritisk evalueringsrapport og opfordrer PLO’s formandskab til at mødes igen.

Foto: Rune Evensen / Region Hovedstaden
Foto: Rune Evensen / Region Hovedstaden

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. okt. 2014
4 min.

Region Hovedstadsens enstrengede og visiterede akutsystem, 1813, var godt nok tænkt. Men udførelsen og timingen var til dumpekarakter.

Det er essensen af den uafhængige evaluering af ordningens første tre måneder (januar-marts 2014), som regionen har bestilt hos COWI, og som blev offentliggjort torsdag middag.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) erklærer sig ”langt hen ad vejen” enig, når rapporten blandt andet kritiserer Region Hovedstaden for ikke at inddrage den sundhedsfaglige ekspertise. Hun vil gerne have de praktiserende læger ”med om bord i den nye akutordning”, siger hun i en pressemeddelelse.

Her lover hun også at tage initiativ til igen at mødes med formandskabet i de praktiserende lægers organisation, PLO.

”Hals over hoved” og ”i affekt”

Regionsrådsformanden hæfter sig dog ved, at det ifølge evalueringsrapporten var ”logisk og rigtigt” at indføre det enstrengede, visiterede akutsystem (EVA), og at modellen ifølge COWI både er solid og gennemtænkt.

Rapporten retter dog en hård kritik mod timingen – hvor gennemførelsen af den nye ordning skete i kølvandet på en konflikt med de praktiserende læger, dels (i 2012) om bemandingen af sundhedshuset i Helsingør, dels (i 2013) om opsigelsen af den eksisterende lægevagtsaftale.

Faktaboks

Fakta

”Når beslutningen i praksis kommer til at fremstå som uforberedt og truffet endog meget pludseligt, hænger det uløseligt sammen med, at den træffes på baggrund af en på det tidspunkt igangværende konklift mellem regionen og PLO Hovedstaden om sundhedshuset i Helsingør”, hedder det i rapporten (s. 61). Og videre:

”Det medfører, at regionen beslutter at opsige lægevagtsordningen og at hjemtage denne. Flere interessenter fra både politisk og administrativt hold beskriver beslutningen som truffet "hals over hoved" og "i affekt".”

Læs hele rapporten her (pdf)

”Beslutningens pludselighed – og det tilhørende planlægningstidsrum og tidspunkt for idriftsættelse – kommer til at forfølge EVA i hele perioden”, skriver COWI.

Et af de afsluttende kapitler opfordrer til at erkende, at ”politiske beslutningsprocesser og mulighederne for at opnå aftaler kan skygge for det ideelle og gennemanalyserede forløb. Det er et vilkår i det danske demokrati, der ikke kan og næppe skal rykkes ved. I den virkelighed er det vigtigt, at embedsværket kan manøvrere og rådgive politikerne bedst muligt. Læringen for forløbet omkring EVA er her, at organisationsforandringer som EVA er mere omfattende og krævende – specielt givet de aktuelle rammevilkår særligt relateret til konflikten – end de blev vurderet til i marts 2013”.

”Regionen og PLO har fælles ansvar for dialog”

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen siger i den medfølgende pressemeddelelse, at 1813-ordningen i dag fungerer bedre end i de første måneder.

”Og selvom vi endnu ikke er i mål med svartiderne, så er det vores helt klare indtryk, at borgerne generelt er glade for servicen i det nye akutberedskab”, tilføjer hun med henvisning til en brugerundersøgelse.

”Derfor glæder det mig, at COWI-rapporten nu sætter en tyk streg under, at beslutningen om at indføre EVA var logisk og rigtig”, siger Sphie Hæstorp Andersen.

Hun erklærer sig ”langt hen ad vejen” enig i rapportens kritik af, at regionen i for ringe grad har formået at inddrage den lægefaglige og sygeplejefaglige ekspertise.’

”Jeg har da også flere gange sagt, at de praktiserende læger skal med ombord i den nye akutordning. Regionen og PLO har for mig at se et fælles ansvar for at få dialogen og samarbejdet op at stå”, siger Sophie Hæstorp Andersen.

På baggrund af rapporten fra COWI og en kommende rapport vil hun nu tage initiativ til at mødes igen med PLO’s formandskab, siger Sophie Hæstorp Andersen i pressemeddelelsen.

På læger.dk siger PLO's formand, Bruno Melgaard Jensen:

"Vi har ved flere lejligheder tilkendegivet, at vi gerne ønsker at indgå aftale på området, og det er fortsat tilfældet".