Content area

|

CPH:DOX – Oliver Sacks

Foto: Oliver Sacks – CPH:DOX
Forfatter(e)
Poul Videbech professor i klinisk psykiatri ved Københavns Universitet og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup

Filmen er optaget i de sidste måneder af Oliver Sachs’ liv (1933-2015) og skildrer hans liv gennem en række interviews med ham selv, hans venner og kolleger.

Oliver Sachs er mest kendt i offentligheden for bogen »Manden der forvekslede sin kone med en hat«, som er en række cases af mærkelige og fascinerende neurologiske og neuropsykiatriske tilfælde. De er alle skildret med en enorm nysgerrighed overfor, hvor ejendommeligt livet kan forme sig, ikke mindst under indtryk af alvorlig neurologisk sygdom, men også med en utrolig empati, varme og respekt for de mennesker, hvis sygdom han belyser. Det er netop disse personlige egenskaber, som på smukkeste vis supplerer hans faglige nysgerrighed, der gør ham så læseværdig.

Men hvem var Oliver Sachs? Filmen fortæller om en opvækst og ungdom, som absolut ikke har været nem. Pga. hans homoseksualitet slog moderen, der var en berømt gynækolog, nærmest hånden af ham og kaldte hans seksualitet »an abomination«. Oliver Sachs emigrerede derfor fra England til San Fransisco, hvor han let kunne være gået til bunds bl.a. pga. et massivt stofmisbrug og flirten med døden. Men det lykkedes ham at gennemføre den neurologiske speciallægeuddannelse, og han blev i 1966 ansat på et hospital for mennesker med kroniske neurologiske sygdomme, dvs. svært demente og komatøse patienter. Her fik han den tanke, at nogle af patienterne, trods deres frosne totale immobilitet gennem årtier, havde et indre psykisk liv. Det drejede sig om ofre for den store pandemi af encephalitis lethargica fra 1916 til 1927. Han behandlede dem med det den gang eksperimentelle lægemiddel L-dopa, som gjorde det muligt for dem mirakuløst at genvinde deres bevægefunktion for en tid og fortælle deres historier. Dette inspirerede til et teaterstykke af Harold Pinter (»A Kind of Alaska«) og den meget seværdige Oscarnominerede spillefilm »Awakenings« med Robert De Niro og Robin Williams.

Oliver Sachs har desuden skrevet adskillige bestsellere om fortrinsvis neurologiske emner og andre emner samt hundredvis af artikler i fagtidsskrifter og populære tidsskrifter.

Filmen skildrer hele den fascinerende historie om Oliver Sachs’ liv og utroligt sammensatte personlighed. Hans dybe afhængighed af moderen, som forstødte ham pga. hans seksualitet. Hvordan denne personlighed flere gange var ved at slå ham ihjel, men samtidig gav ham den følsomhed, der satte ham i stand til at skrive sine fantastiske bøger. Den kan varmt anbefales.

Stjerner: 5

Fakta

Instruktør: Ric Burns

Spillelængde: 116 min

År: 2019

Blad nummer: 

Right side

af Torben Mahneke | 22/10
1 Kommentar
af Flemming Amter | 19/10
1 Kommentar
af Henrik Dibbern | 18/10
1 Kommentar
af Jens Langhoff-Roos | 17/10
3 kommentarer
af Tomas Christensen Kjær | 16/10
1 Kommentar
af Lars Lindberg Andersen | 15/10
1 Kommentar
af Johan Tommy Robert Wallentin | 14/10
1 Kommentar