Skip to main content

Danmarks første præhospitale uddannelsescenter oprettet i Silkeborg

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

15. feb. 2008
5 min.



I debatten om det nye akutberedskab i regionerne er det gang på gang blevet slået fast, at den præhospitale indsats skal styrkes. Det er den naturlige konsekvens, når akutmodtagelsen lukkes på flere hospitaler, og der dermed for mange borgere bliver længere transporttid til behandling i forbindelse med ulykker og sygdom.

Det første konkrete initiativ til at styrke den præhospitale indsats er nu taget med oprettelsen af Dansk Præhospital Uddannelsescenter, DAPUC i Silkeborg. Uddannelsescentret er oprettet som en selvstændig enhed under Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg med et netværk af undervisere, blandt andet en række speciallæger. Der afvikles i forvejen på stedet uddannelser for paramedicinere og ambulancebehandlere samt en række kurser og efteruddannelser for personale med præhospitale opgaver. Nu udvides aktiviteterne altså og skal fremover afvikles i et egentligt uddannelsescenter.

Kirsten Folke er chef for det nye center, der netop er blevet præsenteret, men som allerede har mødt stor interesse fra hele landet. Hun understreger, at der ikke lægges ud med en færdig model for uddannelse:

»Nej, tværtimod, den skal vi nu i gang med at udvikle i tæt dialog med de forskellige faggrupper, så vi kan tilbyde netop det, der er behov for. Vi vil ikke blande os i den faglige debat om, hvilke faggrupper, der skal gøre hvad, for vi mener, at udgangspunktet må være, hvad patienter og tilskadekomne har brug for. Vores mission er da også både at udvikle kompetencer og at skabe nogle velkvalificerede teams: Det gælder alle grupper: Den alarmoperatør, der tager telefonen, når der ringes 112, paramedicinere, ambulancebehandlere, læger, sygeplejersker mv. Kort sagt alle aktører inden for området«.

Simulationsudstyr

DAPUC har adskillige erfaringer at arbejde videre ud fra. Én af erfaringerne er, at de læger, der skal bruges som undervisere, sideløbende med undervisningen skal arbejde inden for deres område. De skal være aktive i »virkelighedens verden«.

»Fra 2002 opdaterede vi ambulancebehandlere ud fra de nye krav til uddannelse, og senere blev vi et af tre steder i Danmark, der gennemførte behandleruddannelsen. Fra 2004 fik vi uddannelse af paramedicinere her på stedet. Vi har i den forbindelse overvejet, hvordan vi kunne blive et egentlig uddannelsescenter for hele den præhospitale indsats, og da den nye struktur med færre akutmodtagelser tegnede sig, blev det yderligere aktuelt. Nu er vi så parate, og vi oplever voldsom interesse fra mange sider«, siger Kirsten Folke.

Faciliteter, rammer og undervisere er på plads, nu skal de konkrete tilbud så bygges op sammen med diverse organisationer. Der vil blive undervisning på stedet i Silkeborg, men DAPUC vil også være opsøgende og kunne komme ud til stationer, lægebiler og lægepraksis med mobile enheder spækket med simulationsudstyr, dukker osv.

»Hvorfor skal læger uddannes et sted, sygeplejersker et andet sted og reddere et tredje sted? Vi mener, at alle, der skal arbejde i den præhospitale indsats, bør uddannes samme sted, for dermed kan vi både opkvalificere i de enkelte faggrupper og styrke samarbejdet i teams. Og det er netop vores målsætning: at kunne give de enkelte faggrupper større kompetencer og samtidig styrke team-indsatsen«, siger Kirsten Folke.

Videncenter og forskning

»Det handler jo om tryghed for borgerne, dette her. Når de nye akutplaner er ført ud i livet og der mange steder bliver langt til akut modtagelse, skal man være sikker på hurtigt at møde et højt kvalificeret og veluddannet personale, også selv om det i første omgang bliver i hjemmet eller i ambulancen. Derfor er vi ikke i tvivl om, at team-samarbejde er vejen frem, så de enkelte faggruppers kompetencer kan udnyttes bedst muligt i et tæt samspil«, siger Kirsten Folke, der selv er uddannet sygeplejerske.

Ambitionerne er store i DAPUC. Foreløbig har uddannelsescenteret hjemme i lokaler på Social- og Sundhedsskolen, men når Sygeplejeskolen i Silkeborg flytter senere i år, vil DAPUC overtage denne skoles rammer.

»Vort ønske er at skabe grundlag for forskning på området ved at indsamle dokumentation, ikke kun fra Danmark«, siger Kirsten Folke.

»Hvad betyder det for eksempel, at de forskellige faggrupper har de og de kompetencer? Det skal dokumentation være med til at tydeliggøre, og der høstes også erfaringer i de øvrige nordiske lande, hvor man er vant til større afstande. De kan ikke overføres direkte til Danmark, men de kan bidrage til at skabe større klarhed og mere viden, så indsatsen kan gøres optimal. På den måde vil vi gerne være et videncenter for hele det præhospitale område med mulighed for forskning og løbende ajourføring og udvikling«, siger chefen for det nye uddannelsescenter.

Overlæge Bjarne Larsen: Godt koncept

Overlæge på anæstesi- og intensivafdelingen på Regionshospitalet Silkeborg, Bjarne Larsen, har i syv år kørt med Silkeborg lægebil, og han ved derfor, hvor vigtigt det er med et godt og effektivt præhospital beredskab. Han hilser Dansk Præhospital Uddannelsescenter, DAPUC, velkomment:

»De har holdt kortene tæt ind til kroppen ind til konceptet var klart, og det er det så åbenbart nu. Jeg kender en hel del til personkredsen bag uddannelsescentret, og jeg ved, at det er særdeles kompetente mennesker. Det er overordentligt spændende, at man nu samler uddannelse og efteruddannelse af det præhospitale personale, og jeg er specielt glad for den vægt, der lægges på team-tanken. For eksempel var jeg Lillejuleaften ude på et større skadested, og der oplevede jeg, hvor godt det var, at alle vidste, hvad de andre gjorde, så der blev arbejdet effektivt. Det her er jo lidt en videreudvikling af de fælles øvedage, vi tidligere havde i amternes regi, men det er mere målrettet, og der er fuld fokus på den indsats, der gøres før den tilskadekomne når frem til behandlingsstedet«, siger Bjarne Larsen.

Han tilføjer, at behovet for et præhospital uddannelsescenter naturligvis er blevet større på baggrund af de akutplaner, der nu vedtages rundt omkring i regionerne:

»Vi må jo se i øjnene, at der i mange tilfælde kommer til at gå længere tid end hidtil, før den tilskadekomne kommer under kyndig behandling på et hospital. Derfor bliver det mere vigtigt med en effektiv præhospital indsats. Med et fælles uddannelsescenter kan vi sikre, at den viden og erfaring, der høstes rundt omkring, bliver samlet og videregivet«, siger Bjarne Larsen.

I hans eget område bliver den akutte modtagelse lukket, og han har flere gange givet udtryk for den holdning, at politikerne så må investere i en mere effektiv præhospital indsats:

»De kommende år sker der ændringer rundt omkring i regionerne, og om 15 år ser det nok endnu mere anderledes ud. Det skal der tages højde for i planlægningen og uddannelsen, og her kan det være en kvalitet i sig selv at samle uddannelserne af de enkelte faggrupper«, siger Bjarne Larsen.