Skip to main content

Dansen om den varme prioritering

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) føler Folketingets partier på tænderne: Kan der skabes et holdbart flertal for skarpere prioritering i sundhedsvæsenet?

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) - diskret sondering blandt partierne. Foto: Sundheds- og Ældreministeriet
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) - diskret sondering blandt partierne. Foto: Sundheds- og Ældreministeriet

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

1. mar. 2016
2 min.

Sundhedsminister Sophie Løhde har i al stilfærdighed taget hul på en møderække med Folketingets partier for at afklare, om man formelt eller uformelt skal acceptere en skarpere prioritering i sundhedsvæsenet.

Ifølge Altinget.dk er endemålet med møderækken uklar. På de første to møder lyttede ministeren og partiernes ordførere til oplæg fra Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, direktøren i Danske Patienter Morten Freil, formand for Kræftens Bekæmpelse Dorthe Gylling Crüger og KORA-professor Jakob Kjellberg.

Partierne har meget forskellige holdninger til prioriteringsspørgsmålet, og måske ender møderækken blot med, at partierne kan diskutere videre på et mere informeret grundlag.

Prioritering er et af de mere følsomme emner på den politiske dagsorden, og både Venstre og Socialdemokraterne har i den seneste valgkamp afvist tanken om en mere håndfast prioritering.

Danske Regioner har udtalt sig til fordel for at prioritere hårdere, blandt andet ved at foretage en vurdering af nye lægemidlers pris i forhold til effekten.

Denne model, som betyder, at det offentlige sundhedsvæsen vil kunne afslå at indkøbe bestemte lægemidler – og derved undlade at introducere en behandling, som vurderes at være for dyr i forhold til effekten – har vundet genklang hos flertallet af partierne.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er undtagelserne.

Der kan således godt sikres de fornødne 90 mandater til at vedtage en politisk aftale om øget prioritering. Altinget.dk vurderer dog, at hverken regeringen eller socialdemokraterne ønsker at indgå en aftale om øget prioritering, hvis det ikke lykkes at tage Dansk Folkeparti i ed.

Læs også: ”Løhde til kritisk læge: Vi prioriterer dagligt”