Skip to main content

Dansk kræftbehandling bedre end sit rygte

Opgørelser, der viser ringere dansk kræftoverlevelse, er misvisende. Vi har stort set indhentet vores nordiske nabolande.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
10. aug. 2016
3 min.

Det går bedre for danske kræftpatienter, og flere kræftpatienter overlever. Det fremgår af de seneste tal fra Nordcan, en database med oplysninger om dødelighed og overlevelse for 50 store kræftformer i de nordiske lande.

Fremgangen er sket i takt med indførelsen af de tre kræftpakker siden 2010. Og selv om de danske tal stadig halter lidt efter f.eks. Sveriges, siger formanden for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen til Kristeligt Dagblad:

”Det allerglædeligste er, at den indsats der ydes på hospitalerne, i regionerne og i Folketinget og som gør, at vi får kræftbehandling i verdensklasse, den virker. Behandlingsindsatsen gør, at det går bedre for kræftpatienter i Danmark, og flere overlever deres kræftsygdom”.

Og tilsyneladende går det endda endnu bedre, end Nordcan-tallene tyder på.

Usammenlignelige tal

Tidligere på ugen kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at kræftbehandlingen i Danmark – i modsætning til en hårdnakket myte – ikke er ringere end f.eks. i Sverige. Forskellen i de traditionelle opgørelser skyldes, at de danske kræftpatienter ofte er mere syge, når de kommer i behandling.

Faktaboks

Fakta

Når f.eks. Nordcans tal viser, at danske lungekræftpatienter har kortere overlevelse end svenske, skyldes det, at Danmark og Sverige ikke tæller patienter på samme måde:

I alle lande er en lille gruppe patienter så syge, at de aldrig får en helt sikker diagnose eller behandling, før de dør. Denne gruppe bliver inkluderet i dem danske optælling, mens den udelades i den svenske.

Derfor kan Nordcans tal fortælle, at 52 procent af svenske kvinder med en lungekræftdiagnose er i live efter et år, mens det tilsvarende tal i Danmark er 48 procent. Differencen svarer næsten til de fem-seks procent af de nydiagnosticerede danske lungekræftpatienter, som ifølge Danske Lunge Cancer Grupper tilhører denne gruppe.

Anders Green er professor i klinisk epidemiologi ved Syddansk Universitet. Han peger over for Kristeligt Dagblad på, at den forskel i registrering giver Danmark et handicap, før konkurrencen overhovedet er begyndt:

”Rent faktisk dør cirka fem procent af de danske lungecancerpatienter inden for 60 dage fra diagnosetidspunktet og uden at have fået foretaget fuld udredning. Hvis en sådan andel på forhånd er udeladt i de svenske data, passer det smukt som forklaring på forskellen på etårsoverlevelsen mellem landene”, siger Anders Green.