Skip to main content

Dansk kræftcenter på vej

Danske Regioner og Kræftens Bekæmpelse er blevet enige om i samarbejde med universiteterne at etablere et kræftcenter.

13. okt. 2016
2 min.

Et nyt kræftcenter vil se dagens lys i 2017. Det skal sikre, at alle landets kræftpatienter hurtigt får gavn af den nyeste forskning. Det har formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, afsløret i dag. Centret, der får navnet Danis Comprehensive Cancer Center (DCCC) skal skabe et tættere samarbejde mellem blandt andet onkologi, kræftkirurgi, den basale biologiske forskning, epidemiologi og klinisk biokemi, skriver de to organisationer i en pressemeddelelse.

”Den gode danske kræftforskning skal udmøntes i mere direkte resultater for patienterne, ved at vi i højere grad høster nye landvindinger i forskningen. Danmark er allerede førende inden for klinisk kræftforskning, fordi vi har dygtige forskningsmiljøer, og den position skal vi kanalisere bedre ud på sygehusenes kræftafdelinger. Der ligger et stort potentiale her, som kan bringe dansk kræftbehandling stærkt fremad”, siger Bent Hansen i pressemeddelelsen.

”For kræftpatienterne er det afgørende, at vi hurtigere kommer fra viden til handling. Nye erkendelser i laboratorierne skal omsættes til forbedringer for patienterne. Både når det drejer sig om forebyggelse, behandling og organisering af hele indsatsen. Et dansk center i international klasse vil sikre dette”, siger Dorthe Crüger, der er formand for Kræftens Bekæmpelse.

Centret ligger i forlængelse af forslaget til Kræftplan IV, som regeringen har fremlagt og finansieringen skal dels komme fra Kræftens Bekæmpelse, der lægger 10 millioner kroner over fem år, dels med midler, der rejses i forbindelse med kræftplanens vedtagelse i Folketinget.

Om centret organisation fortælles indtil videre, at det bliver et forpligtende samarbejde mellem de eksisterende aktører på området, nemlig kræftafdelingerne i hver af de fem regioner, de fire sundhedsvidenskabelige fakulteter, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG), kræftforskningsinstitutioner, Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram, patienter og Kræftens Bekæmpelse.

Det skal ledes af en styregruppe, som udpeges af regionernes sundhedsdirektører.