Skip to main content

De fattigste er de fleste

Journalist Anne Absalonsen, anne@uncial.dk

16. maj 2007
4 min.

Omkring en kvart million kvinder dør hvert år af livmoderhalskræft, og selvom der råbes højest i den vestlige verden, dør langt de fleste i den tredje verden. Her er livmoderhalskræft den hyppigste årsag til kræftdødsfald blandt kvinder, viser tal fra WHO.

I 2005 levede 90 procent af de 500.000 kvinder, der blev ramt af livmoderhalskræft, i underudviklede lande, og antallet forventes at stige med 25 procent over de næste ti år. Ubehandlet livmoderhalskræft har næsten altid dødelig udgang.

I 2006 kom den første af foreløbig to vacciner på markedet, der har vist sig effektiv mod de mest almindelige former for livmoderhalskræft, nemlig dem, der er forbundet mod human papilloma-virus (HPV). Det er en af de første cancervacciner overhovedet og den første vaccine i forbindelse med reproduktiv sundhed. WHO forudser, at vaccinen vil kunne redde hundredtusinder liv i udviklingslandene, hvis den implementeres effektivt. Og hvis den kommer inden for rækkevidde rent økonomisk.

Herhjemme koster vaccinen knap 3.500 kroner, en svimlende høj sum for langt de fleste af dem, der kunne have glæde af den.

Graduerede priser

GlaxoSmithKline (GSK) er en af verdens største vaccineproducenter med en milliard solgte doser i 2006, heraf 75 procent til lande i den tredje verden. Cervarix, der er GSK's HPV-vaccine, forventes på markedet i løbet 2007, og direktøren for GSK's danske afdeling, Julie Edwards, siger:

»GSK prissætter vacciner ud fra en gradueret prisliste, så vaccinen bliver dyrest i de rige lande og billigere i både lav- og mellemindkomstlande. Vi mødes netop i øjeblikket med de forskellige interessenter men fastsætter først priserne endeligt, når Cervarix kommer på markedet«.

Hvordan vil GSK sikre, at kvinder i udviklingslandene får adgang til HPV-vaccine?

»Ved at sikre en tæt dialog med regeringerne om deres vaccinepolitik og de målgrupper, de enkelte lande udpeger for deres vaccineringsprogrammer: børn, helt unge piger eller kvinder over 15. Det bliver fortsat diskuteret, og vi må være sikre på at tage hensyn til de forskellige sundhedssystemer i de forskellige lande. Vi har en stærk tradition med hensyn til udbredelsen af ARV [antiretroviral medicin, red.] i tredjeverdenslandene, som vi agter at følge også i forbindelse med HPV«, siger Julie Edwards.

50 millioner fra Gates

Bill & Melinda Gates Foundation har øremærket 50 millioner dollars til forebyggelse af livmoderhalskræft, men en af de store udfordringer er at få udviklingslandende til at turde satse langsigtet, når mere umiddelbart synlige sygdomme som aids slår hårdt til her og nu.

En anden udfordring bliver at kravle over på plussiden af de moralske og sociale hurdler, når samfund med ringe viden om reproduktiv sundhed skal overbevises om, at det er nødvendigt at vaccinere endda meget unge piger mod det, der i bund og grund er en seksuelt overført sygdom.

Markedet for HPV-vacciner forventes i 2008 at nå en værdi på tre milliarder dollars.

Vacciner

HPV-vaccinen Gardasil er effektiv mod HPV-typerne 16 og 18, der er årsag til 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft, og mod typerne 6 og 11, der resulterer i 90 procent af alle tilfælde af kønsvorter. Vaccinationen er beregnet til kvinder i alderen 9-26 år. Både Mercks Gardasil og GSK's Cervarix, der forventes på markedet til efteråret, nævnes som muligheder til at få bugt med livmoderhalskræft, og begge producenter trækker på de erfaringer, de tidligere har gjort med hepatitis B-vacciner. HPV-vaccinerne opererer på lignende måde ved, at patienterne får indsprøjtet viruslignende partikler, der har HPV-16 og 18's ydre skal men uden smitsomt dna.

Kilde: Institut for rationel farmakologi og UNFPA. Læs mere om sammenhængen mellem HPV og livmoderhalskræft: www.bmj.com

Tema om HPV på SSI's hjemmeside www.ssi.dk

Priser efter indkomst

GSK sælger antiretroviral medicin (ARV) og malariamedicin til en såkaldt non profitpris til 64 lande i den mindst udviklede del af verden. Kunderne er den offentlige sektor, ngo'erne, Global Fund samt private arbejdsgivere, der vil sikre deres ansattes helbred. For eksempel sælges den livsforlængende medicin Combivir til 0,65 dollars/dagsdosis, hvilket ikke kan gøres meget billigere.

Kilde: GSK. Liste over prisdifferentieret medicin: www.gsk.com

Hvem skal betale?

HPV-vaccinen Gardasil har skabt debat i Danmark, efter at det viste sig, at overvejende kvinder i landets velstillede kommuner ville eller kunne betale for vaccinen. Indtil videre er omkring 4.300 kvinder blevet vaccineret og har selv betalt de 3.466,95 kroner. HPV-vaccinernes tilskudsstatus er endnu ikke afgjort.

Kilde: Pharmadanmark