Skip to main content

De nye akutmodtagelser savner speciallæger

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

17. sep. 2010
5 min.

Slagnummeret for de nye Fælles Akut Modtagelser (FAM) - at speciallægerne skulle være i front døgnet rundt - er blevet noget af et flop. Indtil videre i hvert fald. Det fremgår af en rapport, som DSI - Institut for Sundhedsvæsen netop har udsendt. Ifølge den kniber det gevaldigt med at få speciallæger til at arbejde i FAM'erne. Rapporten har boret ned i seks FAM'er, hvoraf de to endnu kun er på tegnebrættet. På trods af mange forskelligheder har de dog et fællestræk: Bemandingen med speciallæger er mildt sagt et problem.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at seks specialer skal være i tilstedeværelsesvagt på en FAM. Det kan ingen præstere.

I Horsens er der blot en enkelt, en anæstesiolog, i Kolding er der tre specialer repræsenteret (se i øvrigt boks).

Om natten er det helt galt, viser rapporten. Da er fast speciallægetid mere undtagelsen end reglen.

Så virkeliggørelse af visionen om en speciallæge i front synes ikke at være lige om hjørnet, selv om skiltet på afdelingen siger »Fælles Akut Modtagelse«.

»Desværre ser vi, at det stadig de fleste steder er de helt nyuddannede læger, der står i front. Om dagen nogle steder med en vis grad af supervision, men om natten alene. Det virker ikke som om, sygehusledelsen er interesseret i at få speciallæger i front«, siger formanden for Yngre Læger Lisbeth Lintz.

De fleste FAM'er er baseret på, at speciallæger fra sygehusets specialafdelinger skal arbejde på FAM'en også. Der er altså lagt op til et udstrakt samarbejde mellem FAM'en og de enkelte afdelinger og et tæt samarbejde mellem speciallægerne fra de enkelte afdelinger og specialer.

Det samarbejde kniber det også med flere steder, siges det entydigt i rapporten.

Der opregnes flere årsager til, at FAM'erne der-med synes at være langt fra visionen i Sundheds-styrelsens anbefalinger: tradition og kultur, DRG-incitamenter og vagthyppighedsbestemmelser i overenskomsterne.

Dårlige aftaler

Det har længe været erkendt, at det ikke er så ligetil at få FAM'erne og speciallægetid til at gå op i en højere enhed. Rapporten er da også bestilt af FAS, Yngre Læger og Danske Regioner til at belyse speciallægernes indplacering på FAM'erne. FAS-formand Erik Kristensen er ikke imponeret:

»Man kan konkludere, at de nye fælles akutmodtagelser ikke er nogen succes«, konstaterer han.

Han peger først og fremmest på to årsager:

»Det er nogle steder gået for stærkt. Sundheds-styrelsen har anbefalet, at man bruger 5-10 år på at bygge FAM'en op, og det skal ske i takt med, at man foretager den fysiske udbygning. Det råd har man de fleste steder ikke fulgt. Hvad angår engagementet hos speciallægerne i FAM'erne, er de samarbejdsaftaler, der er indgået mellem FAM'erne og specialafdelingerne, stærkt mangelfulde. Der indgår ingen beskrivelse af stilling og aktivitet og samarbejdet er slet ikke beskrevet i detaljen. Det virker langt hen ad vejen som om, man bare har lavet et skilt, hvor der står ,kutmodtagelse'«.

Men er speciallægerne villige til at arbejde i FAM'en?

»Ikke hvis de står midt i en stuegang eller i ambulatoriet med patienter, når de bliver kaldt ned i FAM'en, så føler de ikke, at de har tid til det. Det er igen, fordi sygehusledelserne mange steder ikke har foretaget den nødvendige beskrivelse af samarbejdet. De har for eksempel ikke taget stilling til kapacitetstilpasningen - hvad skal vi tage, og hvor mange speciallæger har vi med, hvilket volumen er der i FAM'en og hvilket i stamafdelingen?

Det er ikke afstemt i nogen af modellerne. Skal speciallægen ned i FAM'en, skal det på en eller anden måde ses i modellen, for man kan ikke stille speciallæger til rådighed, hvis man samtidig har booket dem i ambulatoriet«, siger Erik Kristensen.

Der er problemer med at få speciallæger til at gå i vagt om natten. Er de overhovedet interesserede?

»Det tror jeg, at de er. Men det kræver, at man honorerer det arbejdsmæssigt, for går speciallæger i tilstedeværelsesvagt, koster det x antal timer i dagtiden«.

Hvem har ansvaret for den manglende succes?

»Det har sygehusledelserne eller regionsledelsen. Man burde have givet mere tid til at planlægge både udbygningen og ordentlige samarbejdsaftaler«.

Ulla Astman, der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, siger:

»Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at det ikke er speciallæger, der står i front alle steder. Men vi har fuldt fokus på det, og vi er helt klar over, at den her omstilling kræver en ledelse, der klart stikker kursen ud«.

Erik Kristensen foreslår, at man sætter processen på standby:

»Hvis man ikke kan gøre det bedre, bliver konsekvensen af denne rapport, at man må starte med FAM'er, der alene visiterer. Det er jo ikke tilrådeligt, at alle de 20 akuthospitaler ender, som FAM'erne ser ud i dag«.

Ulla Astman siger:

»Vi fortsætter. Det er en kæmpeproces. Men alle steder arbejder tværgående grupper med, hvordan man skal fordele kapacitet og resurser mv. Det tager tid, men vi er ikke i tvivl om, at vejen er rigtig«.

Overenskomsterne

Overenskomsterne er i dag ikke optimale for en afdeling, der gerne vil have speciallæger til at arbejde om aftenen og natten, mener organisationssociolog Christian Holm-Petersen, der er forfatteren bag rapporten.

»Overenskomsten er skruet sammen efter, at læger primært bør arbejde i dagtiden. Den er ikke rettet mod, hvordan man afvikler arbejdet på en afdeling, der i den grad er præget af at være på i 24 timer og uden elektiv aktivitet«.

Hvordan skulle den så se ud?

»I dag er det sådan, at en speciallæge kun må arbejde efter kl. 18.00 en gang om ugen. Det betyder, at hvis en afdeling vil have en speciallæge gående hver aften efter kl. 18.00, skal den ansætte syv. Men det er der ikke dagarbejde nok til. Derfor udgør vagthyppighedsbestemmelserne en udfordring for visionen om at få flere speciallæger i front hele døgnet i FAM«, siger Christina Holm-Petersen.

Spørger man Erik Kristensen, er overenskomsten ikke et problem:

»Overenskomsten skal ikke laves om. For det her er ikke et besparelsesprojekt, men et kvalitetsløft. Og så må man regne med at investere, og det skal ikke ske på bekostning af arbejdsmiljøet, så man for eksempel skal gå dobbelt så meget i vagt«.

Ulla Astmann, der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, siger:

»Hvis vagthyppighedsbestemmelsen er en forhindring for at få speciallægerne i front, vil vi se grundigt på den«.

Fremtidens arbejdstilrettelæggelse for speciallæger på Fælles Akut Modtagelser. DSI, 2010. www.dsi.dk

Udfordringer i FAM'en - ifølge DSI-rapport

Tradition og kultur - overlæger har traditionel ikke deltaget i vagtarbejdet. Akutarbejde anses som lavprestige. Samarbejde på tværs af specialer er et brud med traditionen.

Drg-strukturen - der er relativ lav drg-værdi i akutarbejde. Og høj drg-værdi i ambulatoriearbejde.

Vagthyppighedsbestemmelser i overenskomsten - er uegnet til en akutafdeling. P>